.
Aktuality, Civilná ochrana,

Emirátsky pár zranený pri streľbe v Prahe musí byť letecky transportovaný do Mníchova na ďalšie ošetrenie

Manželia Ahmed Ibrahim Obaid Ali Al Ali a Rowdah Al Mehrizi sú obaja v stabilizovanom stave, ale zostávajú na jednotke intenzívnej starostlivosti Shireena – uviedli Al Nowais 2. januára 2024. Emirátsky pár, ktorý v Prahe postrelil strelec, má byť do konca tohto týždňa letecky transportovaný do Mníchova na ďalšie lekárske ošetrenie.


 

Ahmed Ibrahim Obaid Ali Al Ali a jeho manželka Rowdah Al Mehrezi boli na dovolenke v českej metropole so svojimi dvoma dcérami, keď sa pred takmer dvoma týždňami zranili pri masovej streľbe . Vracali sa do neďalekého hotela, keď 21. decembra približne o 16:00 spustil v mestskom kampuse Karlovej univerzity študent streľbu pri incidente, ktorý si vyžiadal 14 mŕtvych a 25 zranených. Potom, čo bol pán Al Ali postrelený do ramena a kľúčnej kosti, pani Al Mehrezi schmatla ich dcéry, 10-ročnú Maryam a osemročnú Latifu, v snahe ukryť sa pred strelcovým zrakom.

 

Šejk Abdullah chváli českú podporu emirátskeho páru zraneného pri streľbe v Prahe

Potom, čo nechala dievčatá v bezpečnej polohe, bežala späť k pánovi Al Alimu, ktorý ležal na zemi a kričal o pomoc. Keď k nemu bežala, dvakrát ju trafili guľky a prerazili jej pečeň, črevo a pľúca. Hoci lekári pôvodne považovali jej šance na prežitie za nízke, pani Al Mehrezi teraz už môže hovoriť. Ona aj jej manžel sú v stabilizovanom stave, ale zostávajú na jednotke intenzívnej starostlivosti, pretože sa pripravujú na prevoz do Mníchova koncom tohto týždňa na ďalšiu liečbu.

 

Pán Al Ali je generálnym riaditeľom samosprávy Um Al Quwain a pani Al Mehrizi je riaditeľkou marketingu a korporátnej komunikácie na dubajskom úrade pre cesty a dopravu.

“Podpora, ktorú sme od vedenia [SAE] dostali od momentu tohto incidentu, je ohromujúca,” povedal pre The National jej starší brat Khalifa Al Mehrezi. 50-ročný muž, ktorý po streľbe priletel za svojou 37-ročnou sestrou, dodal:

“Neexistujú slová, ktoré by opísali našu vďačnosť – od každodenných telefonátov vedenia až po obrovskú podporu a modlitby, ktoré má moja rodina. od občanov SAE”

 

Streľba na Karlovej univerzite v Prahe: Kronika toho, čo sa stalo v srdci Európy (armadnymagazin.sk)

 

Deti, Maryam a Latifa, boli ihneď po streľbe letecky prevezené späť do Spojených arabských emirátov a zástupcovia ministerstva zahraničných vecí boli so zraneným párom, aby poskytli podporu. Po útoku šejk Abdullah bin Zayed, minister zahraničných vecí, poďakoval Českej republike za zaobchádzanie s emirátskym párom. Streľbu odsúdil a ostatným zraneným obetiam zaželal rýchle uzdravenie. Šejk Hamdan bin Mohammed , korunný princ z Dubaja, zavolal pár, aby ich skontroloval, a vydal pokyny úradom, aby zabezpečili, že pár dostane najlepšiu možnú starostlivosť.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov