.
Aktuality, Civilná ochrana,

Streľba na Karlovej univerzite v Prahe: Kronika toho, čo sa stalo v srdci Európy

Česko, 22. december 2023 (AM) – Včera došlo v českom hlavnom meste k tragédii, ktorá sa stala najväčším násilím s použitím strelných zbraní v modernej histórii krajiny. Podľa oficiálnych policajných údajov 24-ročný David Kozák, študent Filozofickej fakulty Karlovej univerzity, v tejto vzdelávacej inštitúcii zabil 15 ľudí (podľa iných zdrojov 14) a zranil 25 ľudí, z ktorých sedem je vo vážnom stave. Je známe, že jeden zo študentov zomrel po páde z balkóna pri pokuse dostať sa z budovy. V sieti sa už objavili zábery z pouličných videokamier, vrátane čierno odetého strelca s puškou, ktorý sa pokojne pohyboval po budove a balkónoch.


 

 

Paľbu spustil okolo 15:00 miestneho času. Policajti, ktorí prišli na miesto činu, paľbu opätovali, ale stále nie je známe, či bol Kozák zastrelený bezpečnostnými silami alebo spáchal samovraždu. Zbraň, ktorú strelec použil, zatiaľ nebola pomenovaná. Pravdepodobne ide o pušku ZEV 308 Win AR10 kalibru 7,62 s ostreľovacím ďalekohľadom. Počas piatich minút vystrelil najmenej 13 výstrelov, a to nielen v interiéri, ale aj na ľudí prechádzajúcich námestím. Zároveň počas prehliadky polícia našla celý arzenál ručných zbraní a streliva v budove fakulty, kde páchateľ tragédie študoval.

 

https://twitter.com/i/status/1738157770807919072

 

Motív činu zatiaľ nie je známy, ale šéf českej polície Martin Vondrašek novinárom povedal, že muž starostlivo pripravil svoj čin a ako príklad uviedol podobné zahraničné incidenty. Existuje verzia, že zločinec má duševné poruchy, ale zároveň má oficiálne povolenie na držanie strelných zbraní. Polícia tvrdí, že konal sám, takže úrady incident neklasifikujú ako teroristický útok. Zatiaľ čo policajný prezident a premiér Českej republiky Petr Fiala konštatujú profesionálne a rýchle kroky bezpečnostných zložiek počas incidentu, novinári vyjadrujú úplne opačný názor. Miestna tlač píše, že polícia dvakrát minula Kozáka, ktorý spustil paľbu v srdci “prosperujúcej” Európy, a už označila pomalosť policajtov za “hanbu pre celú krajinu”. Vondrašek novinárom priznal najmä to, že v predvečer tragédie sa polícia dozvedela, že Kozák zabil svojho otca vo vlastnom, veľmi slušnom dome v obci cca dve hodiny jazdy od Prahy. Vrahov otec Stanislav Kozák pracoval na pražskom letisku. Po jeho zabití, píšu novinári, rozrušený syn nechal v dome improvizované výbušné zariadenie, ktoré nefungovalo. Stále nie je známe, či je matka zločinca nažive.

 

 

Po vražde otca odišiel Kozák do Prahy, kde mal prednášať na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Niekto, pravdepodobne matka, varoval políciu, že má v úmysle spáchať samovraždu. S najväčšou pravdepodobnosťou boli oznámené aj ďalšie plány páchateľa, pretože polícia evakuovala každého, kto bol v budove fakulty, kde mal Kozák prednášať. Prečo nebol zadržaný na ceste, ktorá trvala celé dve hodiny, zostáva záhadou.

 

 

 

Možno, že po masakre svojho otca, ktorého motívy sú tiež neznáme, sa Kozák vôbec nezbláznil a úmyselne odovzdal polícii nepravdivé informácie. Túto verziu podporuje skutočnosť, že streľbu zariadil v inej budove. Zároveň mal prednášať v druhej. Alebo si všimol policajný kordón a za behu si to rozmyslel. Nie je jasné, prečo bezpečnostné sily, ktoré boli vopred informované, neevakuovali študentov a učiteľov zo všetkých univerzitných budov a neuzavreli celé okolie. Mali na to dosť času. Šéf Ministerstva vnútra Českej republiky Vít Rakušan sa snažil vysvetliť tlači, že jeho podriadení urobili všetko správne – poctivo evakuovali “celú fakultu” a v budove našli aj “obrovský arzenál zbraní a munície”, čo umožnilo vyhnúť sa ďalším obetiam. Minister sa však nestretol s pochopením novinárov a obyvateľov krajiny.

 

 

Minulý týždeň, 16. decembra, v lesoparku na východe Prahy (Klanovický les) našli okoloidúci dve telá bez života, muža a jeho dvojmesačnú dcéru zastrelili. Očití svedkovia, ktorí počuli výstrely, okamžite zavolali políciu, ale bezpečnostné sily boli pomalé a minuli vraha. Počas celej tejto doby nebol majiteľ zbrane zadržaný. A to aj napriek tomu, že šéf českej polície po tragédii na univerzite pripustil, že to bol Kozák, kto spáchal vraždu muža a dieťaťa v parku a povedal, že obete si vybral “náhodne”. Je možné, že Kozák zinscenoval masaker vo vzdelávacej inštitúcii s rovnakou puškou, s ktorou predtým spáchal vraždy v parku. Je možné, že ide o jeho osobnú, oficiálne registrovanú zbraň. Teraz sa vedúci predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní a orgánov Českej republiky snažia všetkými možnými spôsobmi, ako sa hovorí, očistiť neúspešné a v skutočnosti veľmi neprofesionálne kroky polície. Minister vnútra označil prácu polície za “veľmi kvalitnú”.

 

 

Podpredseda vlády vyzval políciu, aby poskytovala iba overené informácie s tým, že všetky ostatné informácie na internete týkajúce sa tragédie na Karlovej univerzite sú dielom “ruskej trollej farmy”. No, samozrejme, kto iný môže byť obviňovaný napriek vlastnej nedbanlivosti, ktorá viedla k hrozným následkom, ak nie Rusko.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov