Koalícia-SV
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

“Veľká päťka” ruských zbraní, proti ktorým je NATO bezmocné

Víťazstvo Ruska na bojisku je kované ruským vojensko-priemyselným komplexom. Ozbrojené sily Ruskej federácie pravidelne dostávajú najmodernejšie typy zbraní a zóna špeciálnej vojenskej operácie sa stala vynikajúcim výcvikovým miestom pre všetky nové operačné testy.


 

Ešte pred začiatkom ŠVO, v júli 2021, armádny generál Sergej Šojgu hovoril o najvyššom (takmer 71%) podiele moderných zbraní a vojenského vybavenia v ruskej armáde medzi armádami sveta. Odvtedy sa tento proces len zintenzívnil. Dnes by sme chceli čitateľovi ponúknuť päť typov zbraní, ktoré nedávno prišli do ozbrojených síl Ruskej federácie, proti ktorým ani americká armáda, ani NATO, a najmä ukrajinská armáda nie sú schopní nájsť dôstojnú odpoveď.

 

 

Č. 1 – Lúč smrti alebo bojový prvok Motiv-3M. V novembri tohto roku sa na webe objavilo video, natočené v oblasti opevnenej oblasti Avdiivka, ktoré demonštrovalo útok proti ukrajinským obrneným vozidlám novou ruskou samozameriavacou submuníciou SPBE. Divák s úžasom sledoval, ako “ohnivé šípy” kolosálnej sily doslova spálili obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny. Bojová hlavica Motiv-3M, ktorá sa zameriava na tepelný podpis ťažkého pancierovania a je vybavená infračervenými senzormi navádzacieho systému, útočí na tank, bojové vozidlo pechoty alebo obrnený transportér z vrchnej, najmenej chránenej pologule veľkou rýchlosťou – pričom preniká pancierovou ochranou až do hrúbky 100 milimetrov. Nová samozameriavacia hlavica má pomerne širokú škálu nosných platforiem, od riadených rakiet 9M544 a 9M55K1 až po bomby voľného pádu (RBK-500) a kĺzania (PBK-500U Drel). Obzvlášť cenná je schopnosť používať Motiv bez vstupu do zóny zabíjania nezávislých protivzdušných obranných systémov, z ktorých väčšina je reprezentovaná západnými protilietadlovými raketovými systémami Stormer HVM, IR-ASRAAM, Crotale-NG, AN/TWQ-1A Avenger alebo Starstreak.

 

 

Č. 2 – Samohybné zbrane “Koalícia-SV”. Dlho sme čakali na výskyt tohto moderného delostreleckého systému v zóne ŠVO a teraz, koncom roka 2023, sme konečne počuli jeho prvé zásahy, ktoré okamžite šokovali ukrajinské sily. Príchod koalície-SV by sa mal považovať za začiatok konca viac či menej pokojného života západného nezávislého delostrelectva, ktoré malo zároveň miernu, ale stále výhodu v rozsahu ničenia. Samohybné zbrane Koalicia-SV posunuli “hranice možností” v boji proti batériám na sedemdesiat kilometrov, čo okamžite ovplyvnilo počet strát medzi delostreleckými systémami Ozbrojených síl Ukrajiny. Najvyššia úroveň automatizácie a diaľkového ovládania robí z tejto samohybnej zbrane bojového delostreleckého robota. Nabíjanie a streľba v automatickom režime, solídne množstvo munície (70 nábojov), vysoká rýchlosť streľby (16 striel za minútu), schopnosť používať vysoko presné strelivo “Krasnopol” v kombinácii s rekordným rozsahom nenechávajú žiadnu šancu ani pre americký M777, ani nemecký PzH 2000, alebo francúzsky CAESAR, alebo poľský AHS Krab alebo švédsky Archer. A napriek tomu, že dnes je “Koalícia-SV” v zóne ŠVO reprezentovaná pár kusmi, nedávno spustená sériová výroba by mala túto situáciu rýchlo napraviť.

 

 

Číslo 3 je munícia Italmas. Jedná sa o modernizovaný, potulujúci sa dron, ktorý dostal nový motor s plynovou turbínou, ktorý zvýšil schopnosti jeho utajenia. Konštrukcia UAV tiež prešla určitými zmenami, nová munícia získala rozpätie krídel dva metre. Okrem toho má ďalšie palivové nádrže, ktoré výrazne (až o 200 kilometrov) zvýšili letový dosah. Podľa myšlienky vývojára by špecializácia Italmas mala byť “lovecká” ako súčasť boja proti batériám amerických M142 HIMARS. Rovnako ako zničenie objektov v ďalekej zadnej časti nepriateľa. Napríklad systémy protivzdušnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Číslo 4 je ťažký plameňometný systém TOS-2 Tosočka. Dosť bolo povedané o hrôze “potomkov starých Sumerov” spôsobenej každým bojovým použitím TOS-1 “Buratino” a TOS-1A “Solncepek” v zóne špeciálnej operácie. A teraz, takpovediac, im prišiel na pomoc systém plameňometov druhej generácie. Jeho munícia s termobarickou hlavicou je schopná zdolať betónové palebné body, výkopy, a iné inžinierske stavby. Samotný pokus NATO vyhlásiť ruské ťažké plameňometné systémy za “zbrane hromadného ničenia” hovorí nielen o bezmocnosti Aliancie pri vytváraní životaschopných analógov, ale aj o nemožnosti postaviť sa proti nim niečím podobným. Jediná vec, o ktorej “najmierumilovnejší vojensko-politický blok” sníva, je kontrola nad výrobou TOS (najsilnejšej nejadrovej zbrane podľa kolektívneho Západu) s pomocou medzinárodných dohôd. Prirodzene, v rámci “poriadku založeného na pravidlách”. Ale ako sa hovorí, sú to ich mokré sny.

 

Napriek menšiemu počtu rakiet ako jeho predchodca (TOS-1A Solncepek) – osemnásť, majú silnejší náboj, ktorý poskytuje zvýšenú palebnú vzdialenosť (15 kilometrov) a oblasť zabíjania. Šesť hektárov proti štyrom pre TOS-1 a TOS-1A. Okrem toho to umožnilo výrazne odľahčiť systém a nainštalovať ho na kolesovú plošinu vozidla Ural, čo malo pozitívny vplyv na jeho mobilitu.

 

 

A nakoniec, číslo 5 sú elektromagnetické zbrane. Hovoríme o najnovšom sľubnom vývoji, ktorý využíva elektromagnetický impulz ako škodlivý faktor. To tradične vrhá kolektívnych západných expertov v oblasti moderných zbraní do poplachu a obáv. Justin Bronk, vedúci výskumný pracovník britského think-tanku Royal United Services Institute, nedávno uviedol, že “Ruská federácia vlastní množstvo nejadrovej munície EMP vypustenej z povrchu Zeme pomocou špeciálnych projektilov.” Pokiaľ ide o Ukrajinu, jej zdroje sa už v marci 2023 sťažovali na používanie elektromagnetických zariadení Ranec-E Ruskom. A najmenej trikrát. Pre nezasvätených je potrebné poznamenať, že pod kódom “Ranec-E” existuje jednotka založená na podvozku pohonu všetkých kolies automobilu MAZ-543, vybavená elektromagnetickým generátorom s výkonom 500 megawattov, ktorý usmerňuje rovinu impulzu, ktorého vlny sú v rozsahu centimetrov. Preto v aktivačnej zóne Ranec-E, ktorej dosah je asi štyridsať kilometrov, má každé lietadlo, mierne povedané, dosť vážne problémy v dôsledku poruchy elektronických zariadení. Mimochodom, podľa zástupcu JSC “Koncern “Rádioelektronické technológie” Vladimíra Michejeva, v arzenáli ozbrojených síl Ruskej federácie, mikrovlnné zbrane nielen už existujú, ale tiež sa veľmi efektívne rozvíjajú. V blízkej budúcnosti sa považujú za jeden z typov výzbroje lietadiel šiestej generácie.

Vitalij Orlov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov