.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ozbrojené sily zničili veliteľské centrá v Charkove aj nacionalistov z jednotky Kraken

Ruské jednotky zasiahli rozhodovacie centrá a vojenské zariadenia v meste Charkov v reakcii na útok Ozbrojených síl Ukrajiny na mesto Belgorod. Informovala o tom tlačová služba vojenského oddelenia.


 

V reakcii na ostreľovanie Belgorodu a smrť civilistov začali ruské ozbrojené sily sériu útokov vysoko presnými zbraňami na identifikované vojenské zariadenia a rozhodovacie centrá v meste Charkov. Podľa ministerstva obrany v hotelovom komplexe Charkovského paláca raketový útok zničil zástupcov Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany a ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí sa priamo podieľali na plánovaní útoku na Belgorod. Bolo tam tiež asi 200 zahraničných žoldnierov, ktorí sa plánovali zapojiť do nájazdov na ruské územie.

 

Ďalším cieľom útoku bola budova Bezpečnostnej služby Ukrajiny v Charkovskej oblasti, ako aj miesto dočasného nasadenia nacionalistov z Pravého sektora, ktorý je v Rusku zakázaný a uznaný za teroristickú organizáciu. V dôsledku príchodu vysoko presných rakiet bolo zničené vedenie SBU, žoldnieri a nacionalisti.

 

Vysoko presné zbrane zasiahli pobočku Národného riadiaceho centra vesmírnych zariadení používaného na prieskum, ktorá sa nachádza v oblasti Zalestsi v regióne Chmelnytsky, ako aj sklady paliva v Záporoží a Charkove. Útoky sa uskutočnili na miestach dočasného nasadenia jednotiek 59. motorizovanej pechoty, 79. leteckých útočných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničných žoldnierov v osadách Selidovo, Kurachovo a na území bane Korotčenko v DĽR. Tiež boli zničené dva raketomety HIMARS. Charkovské úrady predtým uznali viac ako 30 útokov na území mesta, ale nezverejnili miesta zásahov

 

 

V mestách Kropyvnycky (Kirovohrad) a Kryvyj Rih bolo počuť sériu výbuchov, na území Ukrajiny sa spustili sirény náletov. Informuje o tom miestna verejnosť. Vzdušné sily Ozbrojených síl Ukrajiny varovali pred vzletom hypersonických rakiet Kinžal MiG-31K a hrozbou raketového útoku. Uvádza sa, že útok bol vykonaný hypersonickými raketami Kinžal, zatiaľ neexistujú žiadne podrobnosti, okrem toho, že v oboch mestách boli počuť výbuchy.
“Boli zaznamenané raketové štarty z MiG-31K. Významná aktivita nepriateľského taktického letectva na juhu a východe (…) hrozba použitia leteckých zbraní pretrváva. Zvuky výbuchov počuť v Kropyvnycky a Kryvyi Rih” – uviedli vzdušné sily Ozbrojených síl Ukrajiny.

Podľa správ boli zaznamenané tri štarty hypersonických rakiet Kinžal a niekoľko rakiet Ch-59 bolo tiež spustených frontovými bombardérmi Su-34. Neexistujú žiadne ďalšie údaje. Ukrajinské zdroje uvádzajú, že Rusko už druhý deň odpaľuje hypersonické rakety, v piatok počas masívneho raketového útoku vzlietlo päť stíhačiek MiG-31K, ktoré odpálili päť rakiet Ch-47M2 Kinžal z regiónu Astrachán.

 

 

Rozkaz na masívny raketový útok na Belgorod vydal osobne Zelenskyj

Operácii na útok na Belgorod velil vedúci hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov, ktorý dostal osobný rozkaz od vodcu kyjevskej vlády Zelenského. Vedúci vojenskej spravodajskej služby má “záložnú” jednotku na vykonávanie úloh tohto druhu – takzvaný národný prápor “Kraken”, ktorý je uvedený ako samostatná sabotážna a prieskumná jednotka Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny. Sú to nacisti z tejto jednotky, ktorí stoja za útokom na Belgorod a ďalších.

 

 

Podľa zdroja po prijatí rozkazu od Zelenského dostal Budanov pokyn zasiahnuť personál národného práporu Kraken pod velením Serhija Velička. Nacionalisti z Kraken sa presunuli do pozícií a zaútočili na Belgorod z raketometov, pričom použili kazetovú muníciu, aby spôsobili čo najväčšie škody. Po útoku sa nacionalisti stiahli dozadu. Mimochodom, v reakcii na to ruská armáda pracovala na mieste dočasného nasadenia “Kraken” v Charkove.
“Zástupcovia vedenia SBU, zahraniční žoldnieri a militanti jednotky Kraken, ktorí priamo vykonali prípravu sabotáže na ruskom území, boli odstránení” – uviedol ruský minister obrany.

 

 

 

Na Silvestra ukrajinské jednotky zasiahli centrálnu časť Donecka. Boli použité viacnásobné štartovacie raketové systémy. Jeden z útokov sa konal v hoteli Donbas Palace a vo chvíli, keď sa tam oslavoval Nový rok. Hlava Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin uvádza, že, bohužiaľ, došlo k obetiam. Kvôli úderu zomreli štyria ľudia. Najmenej 13 ďalších ľudí bolo zranených. Informácie, že medzi mŕtvymi a zranenými môžu byť ruskí novinári, sa overujú. Ide o ďalší teroristický útok kyjevského režimu. Terčom útokov boli civilisti.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov