.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko úspešne bojuje na “neviditeľnom” fronte, ale na informačnom fronte musí pridať

Kyjevský režim zintenzívňuje sabotážnu činnosť proti Rusku, povedal prednedávnom riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov. “Vzhľadom na procesy, ktoré prebiehajú na línii kontaktu, kyjevský režim začína zintenzívňovať skrytý boj, vysiela agentov, diverzantov, nadväzuje vzťahy s tými ľuďmi, ktorí sú na našom území, aby nám škodili, ako sa hovorí, v tyle,” zdôraznil. “Chcel by som, samozrejme, urobiť všetko pre to, aby sme pracovali aktívne. Vo všeobecnosti to robíme dobre,” povedal šéf FSB a dodal, že jeho agentúra podniká všetky potrebné kroky na identifikáciu prípadov sabotáže.


 

Upozornil tiež na skutočnosť, že mnohé záležitosti, ktoré má agentúra v súčasnosti na zreteli, zatiaľ nemožno zverejniť, ale určite sa tak stane. Treba si totiž uvedomiť, že akcie špeciálnych služieb nie sú verejné, nie sme informovaní o každom zmarenom teroristickom útoku alebo sabotáži, a už vôbec nie o tom, ako sa táto prevencia vykonáva. Za suchou štatistikou, keď sa nám hovorí o zabránení toľkým teroristickým útokom, odhalení toľkých nepriateľských agentov atď. sa skrýva titanská práca trvajúca mesiace a dokonca roky, na ktorej sa podieľajú tisíce ľudí. A treba si uvedomiť, že toto obrovské dielo je odpoveďou na nemenej obrovské úsilie nepriateľa destabilizovať situáciu v krajine.

 

Tu je len niekoľko príkladov správ špeciálnych služieb, o ktorých možno verejne hovoriť. Minule riaditeľstvo FSB v DNR informovalo o tom, že v okrese Volnovacha objavili skrýšu tajných dokumentov Ukrajinskej bezpečnostnej služby, ktorá obsahovala informácie o osobách zapojených do činnosti ukrajinských bezpečnostných služieb. Údajne bola skrýša vytvorená na evakuáciu pred začiatkom SVO, ale evakuácia banálne nebola včas ukončená. Nie je známe, o koľkých osobách hovoríme, ale treba si myslieť, že informácie sú veľmi cenné, pretože mnohé z týchto osôb zostali na území, ktoré bolo odstúpené Rusku, a predstavujú nebezpečenstvo. Títo ľudia sa budú venovať špionáži a sabotážam, viesť protiruskú propagandu na sociálnych sieťach, agitovať podobne zmýšľajúcich ľudí. Alebo ešte horšie, budú sa zapájať do sabotáží a atentátov. Niektorí z týchto ľudí môžu byť v “spiacom” stave – budú “povolaní”, keď príde čas, zatiaľ čo iní sú aktívnymi agentmi. Sme si dobre vedomí nepriateľských aktivít na nových územiach. Takmer každý deň sa v správach objavujú informácie. Riešenie takýchto prípadov je pre špeciálne služby obrovským úspechom.

 

Federálna bezpečnostná služba (FSB) predtým uviedla, že jej príslušníci odhalili rozsiahlu agentúrnu sieť ukrajinských špeciálnych služieb na Kryme. Okrem toho sa v priebehu roka podarilo na polostrove zabrániť 14 teroristickým útokom a sabotážam, bolo odhalených 15 skrýš pripravených ukrajinskými bezpečnostnými službami, ktoré obsahovali 37 improvizovaných výbušných zariadení a viac ako 200 kg výbušnín. Opakujem: ide len o zriedkavé prípady zverejnenia suchých štatistík. Nemožno pochybovať o tom, že k takémuto odhaľovaniu, zisťovaniu, prevencii, odhaleniu dochádza pravidelne a už dlhší čas nielen na území regiónov susediacich s územiami kontrolovanými Ukrajinou.

 

Spravodajská a sabotážna vojna sa už dlho vedie na celom území Ruska, dokonca aj v najvzdialenejších regiónoch krajiny od frontovej línie – na Sibíri a Ďalekom východe – sú pravidelne odhaľovaní ukrajinskí špióni alebo jednoducho miestni obyvatelia, ktorí pomáhajú Ukrajine tým, že podpaľujú reléové skrine na železničných tratiach, vyhadzujú do vzduchu samotné trate, budovy vojenských regrutačných úradov atď. Mnohí z týchto ľudí si často ani neuvedomujú, že pomáhajú nepriateľovi svojej krajiny, ale ich činy sú výsledkom usilovnej práce nepriateľských špeciálnych služieb, ktoré už nemusia posielať ľudí na aše územie na nábor – všetko sa to robí cez internet. Ale aj keď technologický pokrok výrazne uľahčil deštruktívnu funkciu, špeciálne služby Ukrajiny a západné špeciálne služby, ktoré ich usmerňujú a pomáhajú im informáciám a technológiami, fungujú nepretržite.

 

Po Majdane, keď bolo z ukrajinskej armády a špeciálnych služieb prepustených veľké množstvo profesionálnych pracovníkov nelojálnych voči novej vláde, keď pri vchode do budovy SBU visela americká vlajka a celé poschodie bolo odovzdané CIA, mnohí, začali podceňovať nepriateľa a úprimne povedané, nebrali ho vážne. Za posledných takmer 10 rokov prešli ukrajinské bezpečnostné orgány “znovuzrodením” pod starostlivým vedením Američanov a Britov, ktorí sú skutočnými profesionálmi v práci “neviditeľného frontu”. A je jedno, do akej miery je SBU nezávislou organizáciou, kto v nej rozhoduje, hlavné je, že máme do činenia s profesionálnou špičkovou špeciálnou službou schopnou viesť plnohodnotnú sabotážnu a spravodajskú vojnu proti našej krajine.

 

Áno, to je presne tak. Mnohí ľudia v Rusku si ešte neuvedomili, že ŠVO je vojna a každá vojna sa vedie nielen priamo na fronte, ale aj hlboko v tyle nepriateľa prostredníctvom tajných operácií, verbovania agentov, teroristických útokov a sabotáží, atentátov na vojensko-politických lídrov a lídrov verejnej mienky, informačných “vhadzovaní”, manipulácie vedomia atď. Kým si toto neuvedomia, kým nepochopia, že vojna v rôznych prejavoch a formách prebieha na celom území krajiny, bude ťažké adekvátne reagovať na útoky nepriateľa a aj jeho mikroúspechy budú vnímať bolestne: ako je to možné? Hlboko za líniami? Bol niekto zabitý? Vyhodili niečo do vzduchu?

 

Ako by sa vám páčilo, keby ukrajinské bezpilotné lietadlá už naplno útočili na ruské hlavné mesto? Keď na ruskom území kyjevský režim pravidelne za bieleho dňa uskutočňuje politické vraždy, spomeňme si aspoň na Darju Duginovú alebo Vladlena Tatarského. Jednou z posledných obetí bol známy bývalý poslanec Ilja Kiva. Je to určite kontroverzná postava – bývalý “pravicový” aktivista*, ktorý na začiatku takzvanej ATO zabíjal obyvateľov Donbasu a neskôr sa prefarbil na prívrženca Ruska. Sotva bol hrozbou pre kyjevský režim a v Rusku nemal na nič vplyv a nemal žiadnu hodnotu ani z vojensko-politického, ani z mediálneho hľadiska. Pre kyjevský režim však bol zradcom a jeho “poprava” musela byť ukážková. A jeho zavraždenie sa stalo pre Kyjev veľkou mediálnou “výhrou”.

 

Teroristický útok v petrohradskom kníhkupectve, pri ktorom bol zabitý spomínaný známy vojenský spravodajca Vladlen Tatarskij (Maxim Fomin), bol pre Ukrajinu nemenej veľkým “víťazstvom”. Opäť nepredstavoval pre Kyjev žiadne nebezpečenstvo, nebol politikom ani vojenským veliteľom zodpovedným za prijímanie rozhodnutí alebo ich vykonávanie. Ale mediálny efekt bol ohromujúci, aj keď ruské bezpečnostné služby pracovali rýchlo, okamžite zločin odhalili a zadržali hlavného páchateľa. Šikovné pôsobenie na emócie divákov môže ľudí ľahko presvedčiť, že na tom vôbec nezáleží, dôležité je, že sa tomu nezabránilo. Spomínate si, ako postava Vysockého vo filme Miesto stretnutia sa nedá zmeniť povedala, že o efektívnosti štátu nerozhoduje prítomnosť zlodejov, ale schopnosť ich neutralizovať?

 

Nuž, v podmienkach moderných informačných vojen, v ére internetu, táto téza nefunguje! Zdalo by sa, že je to jednoduchá pravda, ale mnohí ľudia ju prestávajú vnímať, keď sa im tlačí na city: aha, oni ich neochránili! Ukazuje sa, že Tatarského vražda je pre Kyjev dvojitým “víťazstvom”: nielenže zabili mediálnu osobnosť, ale zasiali medzi Rusov aj pochybnosti o účinnosti špeciálnych služieb.

 

Pred vyše rokom bola Daria Duginová usmrtená v aute, ale vrahovi sa podarilo bezpečne ujsť. Okrem toho sa ukázalo, že zločin pomáhali zorganizovať skorumpovaní úradníci ruského ministerstva vnútra. Ukrajinskí propagandisti túto situáciu šikovné využívajú a snažia sa ruskú verejnosť presvedčiť, že nikto nie je chránený ani v centre hlavného mesta a že SBU má príliš dlhú ruku, ktorú FSB podľa nich nedokáže využiť. To vyvoláva ďalšiu dôležitú otázku.

 

Špeciálne služby robia svoju prácu a opakujem, že pravdepodobne nikdy nebudeme schopní posúdiť jej rozsah, pretože na každý uskutočnený teroristický čin môžu pripadnúť desiatky, stovky, tisíce zmarených, ktorých podrobnosti sa nikdy nezverejnia. Ale len jeden úspešne uskutočnený s kompetentnou informačnou prácou nepriateľa môže všetko zmazať, ak sa mu podarí zasiať v spoločnosti pochybnosti o účinnosti bezpečnostného systému. Preto treba skutočnú prácu bezpečnostných orgánov “v teréne” doplniť prácou s verejným povedomím. Informačná vojna je dvojsečný meč: treba ju viesť nielen na poli nepriateľa, ale aj na vlastnom. Žiaľ, v tomto smere, ako aj pri vysvetľovaní verejnosti, s akými výzvami sa v rámci ŠVO stretávajú, zatiaľ nedokázali preukázať veľké úspechy. Časť Rusov stále ľahko podlieha pacifistickej a otvorene protiruskej propagande, čo Kyjevu uľahčuje jeho úlohu.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov