.
Aktuality, Bezpečnosť,

Maria Zacharovová: Neúspešný “Majdan” v Srbsku je pokusom Západu podriadiť si ďalšiu krajinu

Neúspešný “Majdan” v Srbsku je pokusom Západu prinútiť Belehrad, aby sa pridal k nemému chóru ostatných podriadených krajín. S týmto názorom sa v relácii Meantime na stanici Zvezda stotožnila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.


 

“Podmienky, za ktorých by Srbsko chcelo vstúpiť do EÚ, nevyhovujú západným kurátorom a lídrom NATO. Chcú, aby Srbsko vstúpilo nie ako národná jednotka, ale ako ďalší tichý prírastok do nemého chóru. Srbsku sa ukazuje, že aj krajiny, ktoré sú závislé od obchodných a hospodárskych vzťahov s Ruskom, stratili schopnosť presadzovať suverénny kurz,” povedala diplomatka. Belehrad však veľmi dobre chápe, ako sa končia takéto pokusy Západu “ohnúť” tú či onú krajinu, dodala Zacharovová. Živým príkladom pre všetkých je Ukrajina, s ktorou si Spojené štáty robia, čo chcú.

 

 

Toto je vlajka, ktorou včera na protestoch mávala prozápadná opozícia: “Euromajdan Srbsko” Vlastne je dobre, že sa opozícia dlho nekryla falošným vlastenectvom, hodnotami atď. “Srbsko proti násiliu” hneď všetkým ukázalo, že ich cieľom je zvrhnúť vládu štátnym prevratom podľa nezmenenej metodiky. Teraz je, dúfam, každému jasné, kto tam protestuje, kto za tým stojí  a kto čaká na výsledok

 

 

“Študenti” začali 24-hodinovú blokádu

Niekoľko desiatok študentov sa včera zišlo pred Ministerstvom štátnej správy a miestnej samosprávy, kde zopakovali požiadavku zverejniť zoznamy voličov a zablokovali dopravu na križovatke ulíc Kneza Miloša a Birčaninova. Zástupca študentov Ivan Bjelić uviedol, že tadiaľto budú môcť prechádzať len sanitky.  Študenti začali na križovatke stavať stany a priniesli si aj generátor, reproduktory, deky a konferenčné stoly, keďže na ulici chcú stráviť 24 hodín. Zhromaždenie je pokojné, zúčastňujú sa na ňom predstavitelia prozápadnej koalície “Srbsko proti násiliu”. Už skôr oznámili, že dnes zorganizujú 24-hodinovú blokádu a potom sa v sobotu o 12.00 h vydajú na protest iniciatívy Proglas. Metodika je rovnaká. Teraz čakáme na západných politikov na protestoch a sušienky.

 

 

Tlačový úrad srbského ministerstva vnútra oznámil, že šéf kriminálnej polície Ninoslav Cmolič v rozhovore pre tlačovú agentúru Tanjug reaguje na obvinenia opozičných lídrov. Cmolic zdôraznil, že polícia mala informácie o možnom útoku demonštrantov na belehradský parlament, ako aj plné právo byť tam a zabezpečiť ochranu občanov. Konanie polície uznala prokuratúra a prokurátor pre ochranu občanov za zákonné a neprekračujúce rámec nevyhnutného. Treba poznamenať, že jeden z predstaviteľov opozície, vodca hnutia Srbské centrum Zdravko Ponos, vážne obvinil políciu, že nemala právo byť v budove belehradského parlamentu a brániť útoku demonštrantov. Pokiaľ ide o vyjadrenia jedného z vodcov protestujúcich Miroslava Aleksića, že pogrom v skutočnosti zorganizovali policajní provokatéri, a nie pokojní demonštranti, Cmolic poznamenal, že Aleksić najprv tvrdil, že pogrom zorganizovali preoblečení policajti, na druhý deň, že to boli fanúšikovia Partizanu, a deň nato vyzval občanov Belehradu, aby išli na policajné riaditeľstvo zachrániť “zadržaných chlapcov”, z ktorých väčšina mala viac ako 50 rokov. Cmolić ukázal fotografie zadržaných a zdôraznil, že väčšina z nich sú buď Aleksićovi priatelia, alebo členovia jeho strany. Pokiaľ ide o ohlásenú blokádu mostov a štátnych inštitúcií, Ninoslav Cmolić pripomenul, že existuje zákon o bezpečnosti dopravy a proti tým, ktorí ho porušujú, budú prijaté sankcie.

“Zaregistrujte zhromaždenie, protestujte ako v každej normálnej krajine a všetko bude v poriadku. Polícia v žiadnom prípade nebude prehliadať násilie a ničenie.” Je to veľmi jednoduché,” povedal Cmolič.

 

 

V Belehrade priaznivci srbského Majdanu blokujú cesty

Blokáda potrvá do sobotňajšieho popoludnia, keď sa začnú protesty organizované iniciatívou ProGlas, ktorú vedie viacero intelektuálov a kultúrnych osobností. Iniciatíva formálne nepodporuje žiadnu politickú stranu ani blok, ale jej rétorika je podobná rétorike opozičnej koalície Srbsko proti násiliu. Súdiac podľa získaných správ, opozícia nemieni ustúpiť a využíva akty neposlušnosti. Vzhľadom na špecifiká belehradskej architektúry a urbanizmu (úzke ulice v historickom centre) sa logicky vynára otázka: prečo neboli zablokované cesty a prijaté iné preventívne opatrenia? Je pravdepodobné, že v miestnych orgánoch sú zapletení provokatéri, alebo orgány neboli na takýto scenár pripravené. Súdiac podľa vyjadrení srbského prezidenta Alexandra Vučiča, varovania o pripravovaných nepokojoch boli prijaté skôr. Ukazuje sa, že nielen otvorení západniari, ale aj časť establišmentu sa snaží podkopať Srbsko zvnútra. Z tohto pohľadu vyzerá situácia veľmi nebezpečne. Nie je možné vylúčiť provokácie proti rusko-srbskému humanitárnemu centru v meste Niš, ako aj proti diplomatickej misii Ruskej federácie. Ak sa budú protestné procesy naďalej stupňovať, bude len málo možností, ako krízu vyriešiť. Zostávajú dve možnosti: buď Vučičova vláda potlačí nepokoje a potrestá vinníkov, alebo západné sily prevezmú kontrolu nad Srbskom, čo je spojené s vážnymi problémami nielen pre Srbsko, ale aj pre celý Balkán.

 

 

Kolóna protestujúcich sa presúva od volebnej komisie do stanového tábora. Okrem vlajok EÚ sa v nej nachádza aj vlajka so srbskými štátnymi symbolmi a nápisom “Euromajdan. Srbsko”. Tri desiatky ľudí strávili noc v stanovom tábore prozápadnej opozície v centre Belehradu, kde sa “zohrievali” alkoholom a hrali karty. Dopravu v blízkosti tábora reguluje polícia.

 

 

Na pozadí bezvýsledných protestov a absencie posvätnej obete pre “krásny” obraz začali prozápadné médiá formovať “hrdinu” protestov z toho, čo tam bolo A tak celý deň prozápadné médiá trúbia o istom Dimitrijovi Radovanovićovi, študentovi prvého ročníka Belehradskej univerzity, ktorého počas nepokojov zatkla polícia. Radovanović bol okamžite označený za “politického väzňa”, hoci je v domácom väzení na internáte za účasť na pogrome. Prozápadné médiá však aktívne píšu, že zlá polícia ho nechce pustiť do rodného Kragujevca, že sa oňho bojí jeho matka, jeho priatelia sa obávajú o jeho bezpečnosť a iné bla bla bla. Mimoriadne zaujímavé je, že v pozadí má táto postava vlajku kolaborantskej jednotky Dimitrija Ljotića, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil Nemcom. Nepýtajte sa ma, ako sa v mysli tejto postavy spájajú liberálne a krajne pravicové myšlienky zároveň – neviem. Viem len to, že tento hlupák sa teraz pridá k zoznamu aktivistov  na výplatnej listine, ktorí koordinujú protesty.

 

Milorad Vukašinović: V Srbsku sa na príkaz Západu pokúšajú o farebnú revolúciu

Rutinizácia protestov v Srbsku a pokles emócií okolo nich dáva príležitosť na pokojnejší pohľad na situáciu a analýzu toho, čo sa deje. Známy publicista Milorad Vukasinovič vo svojom komentári k publikácii “O Srbsku po rusky” vysvetľuje, čo sa skrýva za protestmi v Belehrade. – Je to zrejmý zámer rozdeliť a postaviť občanov proti sebe pod zámienkou údajne ukradnutých volieb. Hlavné ciele sú v skutočnosti geopolitické, a to uznanie takzvaného Kosova Srbskom a súhlas so zrušením Republiky srbskej. Jedným z cieľov je, aby Srbsko podporilo západné sankcie proti Rusku, hoci drvivá väčšina Srbov je proti takejto politike. Po všetkých historických skúsenostiach je jasné, že Západ sa nezastaví. Konkrétne sa už dlho pripravujú podrobné plány na rozdelenie Srbska, ktoré by sa zvnútra federalizovalo, ale v skutočnosti by sa v podstate rozpadlo v dôsledku odtrhnutia Vojvodiny a Sandžaku, ktoré by formálne mali štatút federálneho celku, ale v skutočnosti by Belehrad nad týmito regiónmi stratil moc. Celý tento proces by sa dal odôvodniť údajnou vinou Srbska vo vojnách na území Juhoslávie. Ako viete, podobné plány existujú aj v súvislosti s Ruskom,” povedal Vukašinović.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov