.
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Gaston Glock, tvorca revolučnej pištole, ktorá zaplavila svet, zomrel vo veku 94 rokov

Včera strelecká komunita stratila skutočného inovátora v zbrojnom priemysle Gastona Glocka – priekopníka v technológii plastových strelných zbraní.


 

 

Ručná zbraň Glock, navrhnutá na začiatku 1980-tych rokov, bola prijatá políciou a armádou, ale odsúdená obhajcami kontroly zbraní. Gaston Glock, rakúsky inžinier, ktorý vytvoril zbraň s plochým plastovým telom, ktorú nosia vojenské a policajné sily po celom svete, oslavovanú vo filmoch a rapových textoch a odsúdenú obhajcami kontroly zbraní ako jednu z rastúcich zbraní ulíc, zomrel 27. decembra vo veku 94 rokov. Spoločnosť Glock oznámila smrť, ale neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti.

 

 

Popularita pištole Glock urobila z pána Glocka miliardára a pridala jeho meno do radu zbraní známych ich výrobcami ako: Kalašnikov, Beretta, Colt, Uzi a ďalší. Glock začal ako drobný drotár, ktorý kedysi vyrábal pánty dverí a záclonové tyče. Dokonca ani nedržal zbraň, odkedy bol na konci druhej svetovej vojny odvedený do nemeckej armády. Potom sa v roku 1980 dozvedel, že rakúska armáda hľadá novú záložnú zbraň. Bez akéhokoľvek formálneho vzdelania v dizajne strelných zbraní navrhol prvý model Glock, Glock 17, pomenovaný ako jeho 17. patent po vynálezoch, ako je variácia na skladacej lopate, podľa spoločnosti Glock.

 

https://twitter.com/i/status/1739803268044447965

 

Glock sponzoroval prepracované výstavy na veľtrhoch a prezentoval príbehy publikáciám ako Soldier of Fortune, ktoré v roku 1984 spustili žiarivú kampaň s názvom “Plastic Perfection” o Glocku 17. Pán Glock už mal rakúsku vojenskú zmluvu a zásoboval nórske a ďalšie ozbrojené sily. Chcel preraziť na americkom trhu s obrovským maloobchodným predajom zbraní a tisíckami orgánov činných v trestnom konaní. Neskoré 1980-te roky pracovali v prospech pána Glocka. Čoraz mocnejšie drogové gangy a iné skupiny podsvetia spôsobili, že mnohé policajné sily sa cítili ohrozené. Glock predával svoju zbraň ako odpoveď. Policajné oddelenia po celých Spojených štátoch dostali Glocky na testovanie na strelniciach. Boli ponúkané zľavy. Vyslanci spoločnosti vychvaľovali spoľahlivosť zbrane za každého počasia. Na rozdiel od šesťranového revolvera mal štandardný Glock zásobník so 17 nábojmi. (Neskoršie modely sa rozšírili na 33.)

 

GLOCK 17 Gen.5 MOS s Aimpointom ACRO C-2 – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Glock založil americký závod v Smyrne, Ga. V roku 1988 polícia v DC pozastavila bežné ponukové konania a ponáhľala sa kúpiť 4 300 Glockov za 1,3 milióna dolárov, aby nahradila svoje revolvery Smith &Wesson a Colt. V súčasnosti viac ako 65 percent federálnych, štátnych a miestnych agentúr v Spojených štátoch má pištole Glock. Glock používa aj polícia a armáda v takmer 50 krajinách.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov