.
Aktuality, Civilná ochrana,

Srbsko: pokus o štátny prevrat podľa scenára kyjevského Majdanu zlyhal

Polícia obnovuje poriadok a pokoj v Belehrade, ale nebezpečenstvo nezmizlo. Predminulú noc sa situácia v srbskom hlavnom meste Belehrad opäť prudko vyostrila. Radikálne živly združené pod hlavičkou prozápadného bloku “Srbsko proti násiliu” sa pokúsili o násilné prevzatie moci. Večer 23. decembra niekoľko tisíc ľudí, ktorí vyšli do ulíc Belehradu, vtrhlo do volebnej komisie, kancelárie primátora hlavného mesta a zhromaždenia (parlamentu) Belehradu a agresívne požadovali revíziu výsledkov hlasovania a odstúpenie úradujúceho prezidenta Alexandra Vučiča.


 

Celý minulý týždeň stúpenci “Srbska proti násiliu” (samozrejme, už samotný názov tejto štruktúry je oxymoron) aktívne vyzývali k pouličnému násiliu, agresívne útočili na všetkých nespokojencov a aktívne podnecovali konfrontáciu svojimi absurdne nepresvedčivými tvrdeniami. Zablokovaním budovy Republikovej volebnej komisie (RVK) požadovali zrušenie výsledkov hlasovania v Belehrade. Lídri opozičného bloku Miroslav Aleksič a Marinika Tepičová vyhlásili, že držia hladovku, pričom západným novinárom teatrálne pózovali s infúziou.

 

Treba poznamenať, že záverečné protokoly podpísali všetci pozorovatelia vrátane opozície, ktorá nevzniesla žiadne odôvodnené námietky. Podľa údajov mestskej volebnej komisie vo voľbách do mestského zastupiteľstva Belehradu získali stúpenci Alexandra Vučića viac ako 39 percent hlasov, kým prozápadný blok len niečo vyše 34 percent. Podľa očakávania pomer v prospech radikálnej opozície nie je taký zdrvujúci ako v prípade celej krajiny. Po sčítaní viac ako 96 percent hlasovacích lístkov získala strana prezidenta Alexandra Vučiča ” Alexander Vučič – Srbsko sa neodváži zastaviť” 46,71 percenta, zatiaľ čo rovnaké “Srbsko proti násiliu” získalo 23,58 percenta a štyri ďalšie strany získali od 2 do 6,5 percenta. Vládna koalícia môže počítať so 128 z 250 kresiel v Zhromaždení, zatiaľ čo radikálna opozícia so 65 kreslami. Tradičná koaličná dohoda medzi Vučičovými stúpencami a socialistami Ivicu Dačiča by im zabezpečila solídnu väčšinu v parlamente. Dačič, ktorého strana získala necelých 7 % hlasov, však podobne ako niektorí ďalší politici odstúpil.

 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v rýchlej reakcii na voľby vydalo jednoznačne provokatívne vyhlásenie: “Srbsko hlasovalo, ale pozorovatelia OBSE hlásia zneužívanie štátnych zdrojov, zastrašovanie voličov a prípady kupovania hlasov. To je pre krajinu, ktorá je kandidátskou krajinou EÚ, neprijateľné.” Predtým, ešte pred 17. decembrom, Annalena Baerbocková zo strany Zelených videla “obrovské znepokojenie z nacionalistickej propagandy v Srbsku” a pohrozila, že “nie je možné sedieť na dvoch stoličkách súčasne”. Aktivisti “Srbska proti násiliu” sa v Berlíne cítili a naďalej cítia ako doma.

 

Treba pripomenúť, že unáhleným uznaním nezávislosti Slovinska a Chorvátska v roku 1991 to bola práve SRN, ktorá vydláždila cestu krvavým vojnám na území bývalej socialistickej Juhoslávie, a zdá sa, že nemeckí politici sa v tom nemienia zastaviť.

“Podporujem všetkých, ktorí v uliciach Belehradu a celého Srbska žiadajú zmenu vlády, slobodu médií a rovnaké zaobchádzanie so všetkými. Srbskí občania si zaslúžia lepšiu, európsku budúcnosť,” burcovala na sociálnych sieťach spravodajkyňa pre Kosovo, poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Zelených Viola von Kramonová, a otvorene tak vyzvala na zmenu vlády v tejto balkánskej krajine.

 

Podpora Berlína mnohým “mimovládnym” organizáciám je dobre známa, a to aj na území Kosova a Metohije, kde západné nadácie aktívne podporujú albánskych banditov, ktorí pod rúškom “kosovskej polície” a iných bezpečnostných zložiek vyháňajú miestnych Srbov z ich pôvodných oblastí pobytu v provincii. Príslovím sa stali aj nezákonné aktivity samozvaného “vysokého predstaviteľa” pre Bosnu a Hercegovinu Criatiana Schmidta, ktorého protisrbský postoj nebol žiadnym tajomstvom. Okrem aktívnej účasti nie celkom adekvátnych tínedžerských opilcov sú jedným z charakteristických znakov belehradských protestov plagáty v angličtine.

 

Odporcovia úradujúcej hlavy štátu, ktorí cítia jasnú podporu zvonka, sa snažia za každú cenu zvrátiť výsledky hlasovania aspoň v hlavnom meste vzhľadom na osobitnú úlohu Belehradu v spoločensko-politickom, finančnom a hospodárskom živote krajiny. Bez toho, aby predložili akékoľvek dôkazy, tvrdili, že úrady “nahnali” do hlavného mesta približne 40 000 voličov z iných miest, ako aj z Republiky srbskej (Bosna a Hercegovina). Podporovatelia súčasnej vlády označili minulé voľby za referendum v prospech hlavy štátu, ktorá bola minulý rok ľahko znovuzvolená už v prvom kole.

 

“Mojou úlohou bolo urobiť všetko, čo bolo v mojich silách, aby som zabezpečil absolútnu väčšinu v parlamente,” ubezpečoval svojich priaznivcov srbský prezident, ktorý sa aktívne zúčastnil na volebnej kampani. V mimoriadnom príhovore k národu v noci 24. decembra Alexander Vučič uviedol, že je na svojom pracovisku, osemdesiat až sto metrov od demonštrantov, ktorí sa snažia obsadiť belehradský mestský parlament. Napriek “dramatickým” scénam vyzval srbských občanov, aby nepanikárili:

“Nebojte sa, žiadna revolúcia sa nekoná, neuspejú, snažíme sa všetko vyriešiť pokojne.”

“Tých, ktorí sa snažia preniknúť do belehradského mestského zhromaždenia, je 1 200 ľudí. Výtržníci budú zadržaní, nasledovať bude reakcia kompetentných štátnych orgánov.”

 

Vučič tiež poďakoval zahraničným spravodajským službám, ktoré varovali srbské vedenie a poskytli mu informácie o príprave ďalšieho pokusu o “farebnú revolúciu” v krajine. Páchatelia budú zadržaní a budú sa zodpovedať v plnom rozsahu podľa zákona.

“Dostali sme tisíce telefonátov zo Srbska od ľudí, ktorí chceli prísť do Belehradu brániť našu krajinu, štát a inštitúcie. Žiadame ich, aby to nerobili,” ubezpečil prezident svojich priaznivcov a dodal, že “štát a jeho inštitúcie sú dostatočne silné na to, aby ochránili volebnú vôľu občanov Srbska a Belehradu”.

 

A toto povedala premiérka Ana Brnabičová v priamom televíznom prenose:

“Môžem vám len poďakovať, možno to na Západe nenájde pochopenie, ale dnes večer považujem za dôležité postaviť sa za Srbsko a poďakovať ruským spravodajským službám, ktoré mali tieto informácie a podelili sa s nami o ne. A potom sme sa o ňu podelili so všetkými ostatnými…”

 

Počas celého uplynulého týždňa polícia upustila od tvrdšieho zásahu proti chuligánom a extrémistom, ale v noci 24. decembra musela použiť slzotvorný plyn v snahe zahnať rozvášnený dav od budovy parlamentu. Do centra Belehradu boli okamžite nasadené ďalšie poriadkové sily, začalo sa zadržiavanie obzvlášť násilných osôb a pred mestským zhromaždením bol vytvorený policajný kordón. Príslušníci ministerstva vnútra prijímajú všetky opatrenia v rámci svojich právomocí a budú chrániť verejný poriadok, pokoj a bezpečnosť všetkých občanov.

 

Podľa premiérky Brnabičovej dostali príkaz nereagovať na provokácie, aby zabránili krviprelievaniu. Vzhľadom na napätú vnútropolitickú situáciu v krajine bolo zvolané mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti Srbska. Na 24. decembra o 15.00 h je naplánované zasadnutie Úradu pre koordináciu bezpečnostných služieb v súvislosti s pokusom o zvrhnutie ústavného poriadku. Počas nepokojov boli vážne zranení dvaja policajti a viac ako 35 demonštrantov bolo zadržaných, uviedol Vučič. Očakáva sa, že v najbližších hodinách sa v Belehrade obnoví pokoj a poriadok. V opačnom prípade hrozí, že sa Srbsko ponorí do víru občianskych sporov, násilia a bezprávia, čo môže mať veľmi vážne následky.

 

Dá sa predpokladať, že v blízkej budúcnosti začne mediálna propaganda Západu aktívne propagovať tému údajného “nevyprovokovaného násilia” zo strany bezpečnostných síl voči tzv. pokojným demonštrantom. Pravdepodobne však nejde len o to. Ako píše bieloruský analytik Alexander Špakovskij, “od vytvorenia alternatívnych orgánov a ultimatívnych požiadaviek Západu, aby si s nimi ‘sadol za rokovací stôl’, je už len krôčik”. Rýchly vývoj “nenásilného odporu” na niečo priamo opačné je tiež celkom predvídateľný:

“Vidiac snahu srbských vládnucich kruhov vyhnúť sa použitiu policajnej sily, opozícia začala provokovať orgány tým, že podnikla akciu a vtrhla najprv do Ústrednej volebnej komisie a potom do belehradskej radnice. Prezident Vučič urobil jediné správne rozhodnutie: zabezpečiť bezpečnosť štátu, zastaviť nepokoje a zadržať podnecovateľov. Teraz je dôležitá dôvera a dôslednosť týchto krokov. Západ bude vyvíjať tlak na srbské orgány, hroziť sankciami a žiadať ústupky. Za žiadnych okolností sa nesmie prejaviť slabosť. Zároveň je pozícia Srbska, najmä pokiaľ ide o hospodársku závislosť od EÚ, dosť zraniteľná. Zo susedných krajín sa Belehradu dostane podpory len zo strany Maďarska na čele s Viktorom Orbánom, proti ktorému mali globalisti podobné plány na zvrhnutie, ale neuspeli.”

 

Podľa Branimira Nestoroviča, lídra strany My sme hlas ľudu, sú pokusy o násilné vniknutie do administratívnych budov “generálkou” “buldozérovej revolúcie” z roku 2000 a nie je vylúčené, že sa násilie zintenzívni. S najväčšou pravdepodobnosťou je to skutočne tak: hlavné požiadavky kolektívneho Západu voči Belehradu zostávajú rovnaké – definitívne odovzdanie Kosova, pripojenie sa k protiruským sankciám a vstup do NATO – a nové vlny nepokojov v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sú viac než pravdepodobné. P.S. Alexander Vučič sa 25. decembra stretne s ruským veľvyslancom v Belehrade Aleksandarom Bocanom-Charčenkom, informovala agentúra RIA Novosti z kancelárie hlavy štátu. Stretnutie sa uskutoční v Generálnom sekretariáte, prezidentskej rezidencii, ktorá sa nachádza na opačnej strane námestia, než je zhromaždenie v Belehrade, ktoré zasiahli nepokoje. Okrem toho je naplánované stretnutie šéfa ruskej diplomatickej misie so srbským ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom.

Andrej Arešev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov