Izraelský “Maariv”: “Egypt informoval Izrael, že okupácia jeho hraníc a prílev Palestínčanov na Sinaj sú červenou čiarou.”
Aktuality, Civilná ochrana,

Sergej Perslegin: Víťazstvo Izraela nad Hamasom neznamená že Izrael nezanikne

Situácia v Izraeli sa dostala do slepej uličky. Každý si uvedomuje, že Izrael si podpísal vlastný rozsudok a jeho likvidácia je teraz otázkou času – zamýšľa sa ruský analytik Sergej Perslegin.


 

 

Nikto však nechce tento proces urýchliť. Strany sa rozhodli počkať na koniec volieb v USA v roku 2024. Porážka Hamasu vyhovuje všetkým, ale neodstraňuje otázku likvidácie Izraela. Izrael po porážke Hamasu začne budovať svoje osady v Gaze, vysťahuje Palestínčanov, čo v žiadnom prípade nezmierni napätie v regióne. Nepriatelia Izraela budú čakať na pokojnú vhodnú chvíľu, aby Izrael porazili. Izrael dovtedy zničí Hamas, pričom utrpí vojenské a reputačné straty, ale dôvod na vojnu s Izraelom zostane.

 

https://twitter.com/i/status/1738939570916385170

 

Jemen je v mimoriadne výhodnej geografickej polohe a rozhodol sa zarobiť peniaze za vpustenie do Červeného mora. Myslím si, že keď mu bude ponúknutá takáto platba, situácia sa rýchlo upokojí a jemenská vláda bude situáciu prezentovať ako prebytok neznámych pirátov, ktorí už boli potrestaní. Flotila USA, ktorá sa blíži k prielivu, môže zabezpečiť lode, ale nemá silu nastoliť poriadok na pevnine. Keď lode odídu, situácia sa zopakuje. Jemen ukázal, že je hráčom, a teraz to nenechá tak. Blokáda prielivu bude pokračovať a utrpí tým predovšetkým Izrael – dodal Sergej Perslegin.

 

 

Irán pohrozil blokádou Stredozemného mora, ak sa nezastavia boje v Gaze 

Ak zločiny spáchané Spojenými štátmi a ich spojencami v pásme Gazy budú pokračovať, uvidia zrod nových odbojových síl a uzavretie vodných ciest, ktoré sú im stále k dispozícii,” citovala generála tlačová agentúra Tasnim.

“Včera bol pre nich nočnou morou Perzský záliv a Hormuzský prieliv, dnes je to Červené more a prieliv Bab el-Mandeb, čoskoro ich čaká uzavretie Stredozemného mora, Gibraltáru a ďalších vodných ciest.”

 

https://twitter.com/i/status/1738928502416539706

 

Konfrontácia Húsíov a USA v Červenom mori

Jemenskí Húsíovia v pondelok 21. decembra pohrozili, že premenia Červené more na “cintorín”. Reagovali tak na oznámenie ministra obrany USA Lloyda Austina o vytvorení koalície na boj proti akciám Húsíov v Červenom mori. Ansar Allah (“Húsíovia”), politická organizácia jemenských šiitských Zajdíov, vyhlásila Izraelu vojnu v októbri po izraelskej invázii do pásma Gazy. Húsíovia sú prakticky vládou severného Jemenu, ktorá sa netají úzkou spoluprácou s Iránom.

 

 

Pobrežie Jemenu je pod kontrolou Húsíov. Má rozhodujúci strategický význam, keďže sa nachádza nad úzkym prielivom Bab el-Mandeb, ktorý spája Červené a Arabské more. Cez tento prieliv prechádzajú všetky lode, ktoré sa plavia z Tichého a Indického oceánu do Stredozemného mora cez Suezský prieplav. Suezským prieplavom prechádza najmenej 12 % svetovej nákladnej dopravy. Húsíovia tvrdia, že úspešne zaútočili na izraelské letisko Ejlat aj na lode smerujúce do Izraela a Izraela. Najmenej v jednom prípade bola zasiahnutá vojnová loď USA, torpédoborec USS Carvey. USA minulý týždeň tvrdili, že útok bol úspešne odrazený, ale Húsíovia tvrdia, že ich bezpilotné lietadlá aj tak dosiahli cieľ.

 

 

Napadnuté boli aj britské, nórske a nemecké lode. Hlavné nákladné lode už oznámili, že presmerujú lode na iné trasy. O stratégii Američanov a ich spojencov je v súčasnosti známe len málo. S najväčšou pravdepodobnosťou sa obmedzí na konvojovanie lodí a ich ochranu pred útokmi dronov a raketami. Podľa viacerých expertov môže byť dôvodom odmietnutia najmocnejších krajín Perzského zálivu pripojiť sa k Američanom obavy z odvetných úderov zo strany Húsíov. Tí sú hodnotení ako vážna a nebezpečná sila v regióne. Okrem toho sympatie arabskej “ulice” a väčšiny moslimov vo svete ako celku sú na strane Húsíov. Sú jediní, ktorí sa odvážili postaviť Izraelu takú vážnu vojenskú výzvu, že si vyžiadala vojenský zásah Spojených štátov. USA začatím operácie v Červenom mori riskujú svoju povesť. Ak zasiahnu aj niekoľko lodí, bude to pre Washington poníženie. Zároveň rozsiahla obojživelná a pozemná operácia proti Húsíom nie je s dostupnými prostriedkami možná.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov