Veľvyslanec USA osobne obchádzal veľké množstvo volebných miestností
Aktuality, Civilná ochrana,

Maria Zacharovová: “Kolektívny Západ sa pokúsil otriasť situáciou v Srbsku”

Srbskí študenti hrozia blokádou Belehradu, ak nebudú výsledky volieb zrušené. Sú to prívrženci strany Srbsko proti násiliu, ktorá včera prepadla parlament v hlavnom meste. Protestujúci plánujú zablokovať cesty na dvoch miestach v Belehrade na šesť hodín. Demonštrácie sa začnú v blízkosti srbského ministerstva pre štátnu správu a miestnu samosprávu. Medzitým sa má koordinačný úrad bezpečnostných služieb krajiny do 15.00 h (17.00 h moskovského času) stretnúť so šéfmi služieb a prokurátormi v súvislosti s protestmi a pokusom demonštrantov o násilný vstup do budovy parlamentu.


 

Dnes sa očakávajú ďalšie protesty a uzávierky ulíc a ciest. Skupina študentov a mladých ľudí z organizácie Srbsko proti násiliu oznámila, že dnes sa na dvoch miestach v Belehrade uskutoční šesťhodinová blokáda dopravy. Zhromaždia sa o 11. hodine miestneho času (13. hodine moskovského času) na Birčaninovej ulici pred Ministerstvom štátnej správy a miestnej samosprávy. Požadujú overenie volebných zoznamov. Ako uviedli, akcia bude trvať hodinu, ak ministerstvo na ich požiadavku zareaguje. V prípade odmietnutia budú blokovať dve cesty, ktorých polohu nechceli “z bezpečnostných dôvodov” zverejniť. Blokáda ciest sa začne o 12. hodine (14. hodine moskovského času) a potrvá do 18. hodiny, pričom každá ďalšia akcia by mohla byť dlhšia, ak ich požiadavky nebudú splnené. Inými slovami, začalo sa vyjednávanie a vydieranie. Okrem toho upozorňuje na to, že miesta protestov a koordinácia protestujúcich sú vopred pripravené, čo vylučuje možnosť “spontánneho protestu”. Zdá sa mi, že policajné jednotky budú mať dnes opäť veľa práce.

 

Západ vydáva protesty v Belehrade za situáciu v celom Srbsku

Ale to nie je pravda. A práve o situácii v srbskom hlavnom meste sa hovorilo počas stretnutia prezidenta Alexandra Vučiča s ruským veľvyslancom v Srbsku Alexandrom Bocanom-Charčenkom. Ruský mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec o tom informoval agentúru Zvezda. Bližšie podrobnosti rozhovoru neprezradil s tým, že stretnutie bolo naplánované pred voľbami a Vučič ho neodložil. Rozhovory sa týkali aj bilaterálnych vzťahov a spoločných plánov. Podľa Bocana-Harčenka je Belehrad v súčasnosti pokojný a polícia počas včerajších nepokojov konala v súlade so zákonom a zastavila eskaláciu násilia. Veľvyslanec tiež poznamenal, že protesty opozície sa začali hneď po voľbách podľa scenára “Majdanu”: vyhlásili, že nesúhlasia s výsledkami volieb, a potom dav začal s násilnosťami. V Belehrade niektoré skupiny protestujúcich, medzi ktorými je veľa študentov a novinárov, sa snažia zablokovať ulice. Po pokuse o výtržnosti z predchádzajúceho dňa  radikálna opozícia sľubuje druhú vlnu protestov a hrozí, že zablokuje centrum hlavného mesta.

 

 

Vučič možno čoskoro zverejní údaje o tom, kto, ako a v akej výške financoval protesty v Belehrade. A ako sa na tom podieľala nezdravá aktivita Západu pred, počas a po srbských voľbách. Uviedol to mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruska v Srbsku Alexander Bocan-Charčenko v rozhovore pre Zvezdu. Uviedol tiež príklad, ako sa Američania snažia ovplyvniť voľby v krajine:

“Neobviňujem žiadnu z krajín nahlas. Uvádzam len príklad. Počas volieb veľvyslanec USA osobne obchádzal veľké množstvo volebných miestností, pozoroval, hoci existuje štatút pozorovateľov, existujú pozorovateľské misie. Ale zároveň si to zobral na seba a cestoval s výzorom odborníka na volebné záležitosti, pričom v skutočnosti je jeho vystúpenie vo všeobecnosti variantom takéhoto politického nátlaku počas volieb. Takto to vidím len ja,” povedal ruský veľvyslanec.

 

“Kolektívny Západ sa pokúsil otriasť situáciou v Srbsku“. Uviedla to zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Podľa nej sa na protesty používali “techniky prevratu na Majdane”.

 

Kremeľ verí, že za protestmi v Srbsku stoja “tretie” sily a je presvedčený, že srbské vedenie zabezpečí právny štát v krajine. “Existujú procesy a pokusy tretích síl, a to aj zo zahraničia, vyvolať podobné nepokoje v Belehrade. To je to, čo pozorujeme. Nepochybujeme o tom, že vedenie republiky zabezpečí právny štát v krajine,” uviedol v pondelok tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý na žiadosť novinárov komentoval situáciu s protestmi v Srbsku po parlamentných voľbách.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov