.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Húsíovia prepúšťajú ruské tankery pri prejazde Suezským prieplavom. Ostatní majú nový problém

Jemenskí Húsíovia prepúšťajú ruské tankery – bez toho, aby na ne útočili pri prejazde Suezským prieplavom. Sľúbili, že zadržia alebo potopia takmer všetky ostatné plavidlá. Jemenské námorníctvo začalo mínovanie vôd prielivu Bab el Mandeb a Červeného mora po tom, čo USA a koalícia 9 ďalších krajín oznámili, že sa blíži vojenská operácia proti Jemenu.


 

https://twitter.com/i/status/1737738402446147942

 

Na severe Jemenu prebieha všeobecná mobilizácia s cieľom vyslať bojovníkov do pásma Gazy, uviedlo pre RIA Novosti politické byro hnutia Ansar Allah.

 

 

 

Útoky v Červenom mori zvyšujú ceny kontajnerovej dopravy medzi Čínou a Európou a nútia spoločnosti obchádzať Suezský prieplav – SCMP Ceny na stredomorskej trase teraz prudko stúpajú a podľa odborníkov sa náklady na prepravu začiatkom januára pravdepodobne zdvojnásobia v porovnaní so začiatkom decembra. Najväčšie nákladné spoločnosti vrátane európskych CMA CGM, Maersk a Mediterranean Shipping, ako aj čínskej Cosco a taiwanskej Evergreen Marine pozastavili tranzit cez egyptský Suezský prieplav. Suezským prieplavom sa uskutočňuje 12 % svetového obchodu vrátane 30 % všetkej kontajnerovej dopravy. Použitie alternatívnej trasy cez Mys Dobrej nádeje by podľa odborníkov z odvetvia predĺžilo prepravu z Ázie do severnej Európy približne o 10 dní a ďalej by zvýšilo náklady na prepravu.

 

 

 

 

Chaos v Červenom mori

Viac ako 100 tankerov narýchlo mení svoju trasu – namiesto prechodu cez Suezský prieplav smerujú pozdĺž Afriky. Táto trasa je o 40 % dlhšia – a predĺži čas dodávky až o dva týždne. A cena poistenia sa zvýšila päťnásobne, z 0,1 % na 0,5 % hodnoty nákladu. Typický tanker prevážajúci tovar v hodnote 100 miliónov dolárov musí teraz zaplatiť 500 000 dolárov za poistenie proti útoku húsíov. Zhoršujú sa aj problémy v Panamskom prielive v dôsledku klesajúcej hladiny vody. Suezským prielivom prechádza 12 % svetového obchodu – a 8 miliónov barelov ropy denne. Wall Street sa obáva, že logistická kríza spôsobená húsíami zvýši globálnu infláciu až o 3 body. Západné ekonomiky, ktoré nejakým spôsobom odrazili inflačnú vlnu, by sa mali pripraviť na nové šoky. S nedostatkom tovaru a ďalším prudkým nárastom cien.

 

Jemenským Húsíom pribudli ďalšie ciele. Pentagón začal operáciu na ochranu Červeného mora (armadnymagazin.sk)

 

 

Húsíovia identifikovali slabé miesto vo svetovej ekonomike – a trafili ho priamo do hlavy. To západný establišment okamžite postavilo do pozoru. Tony Blair sa ponáhľal do Izraela v nádeji, že vyjedná novú humanitárnu prestávku v Gaze. A riaditeľ CIA Burns uskutočnil ďalšie kolo rokovaní s Mossadom a Katarom, ktorý zastupoval Hamas. Do Egypta príde samotné vedenie Hamasu, ku ktorému sa pripojí izraelská tajná služba a lord Cameron, šéf FBI. Je celkom možné, že sa podarí dosiahnuť nejakú dohodu. Okrem toho sa stupňuje tlak Západu na Izrael, aby do januára zastavil operáciu v Gaze. Koniec koncov, alternatívou je nové kolo inflácie a prázdne regály na Vianoce.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov