.
Aktuality, Námorníctvo,

Jemenským Húsíom pribudli ďalšie ciele. Pentagón začal operáciu na ochranu Červeného mora

Lietadlová loď amerického námorníctva USS Dwight D. Eisenhower bola spozorovaná južne od prielivu Bab el-Mandeb, kde na obchodné lode pravidelne útočia Húsíovia. Príchod americkej lode do oblasti je ďalším dôkazom príprav na leteckú operáciu proti Húsíom.


 

 

Člen politbyra jemenských Húsíov vyhlásil: “Zaútočíme na všetky ropné a plynové rafinérie, ak sa Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty nejakým spôsobom stanú súčasťou protijemenskej koalície, otvorene vyhlasujeme, že zaútočíme na všetky ropné a plynové rafinérie a potopíme všetky lode prevážajúce ropu. Prvá reakcia Jemenu na vytvorenie novej protihusitskej koalície:

“S vašou hlúposťou zistíte, kto je Jemen. Jemen má balistické rakety dlhého doletu, ktoré môžu Bahrajn okamžite vymazať z mapy”

 

 

Do Európy a Ameriky prichádza zima. Podľa hovorcu ministerstva obrany torpédoborec USS Laboon vplával do Červeného mora. Pripojil sa k USS Mason a USS Carney, ktoré už niekoľko týždňov zostreľujú húsíjské drony zľava i sprava. Päť torpédoborcov s riadenými strelami. Každý z nich má 90 odpaľovacích buniek. (Malá poznámka. DDG-58 sa nachádza v Červenom mori, ale oveľa severnejšie a vôbec nie v blízkosti bodu zobrazeného na priloženej mape).

 

 

Šéf Pentagónu oznámil začatie operácie na ochranu Červeného mora pred útokmi Húsíov. “Operácia spojí niekoľko krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Bahrajnu, Kanady, Francúzska, Talianska, Holandska, Nórska, Seychel a Španielska, aby spoločne riešili bezpečnostné výzvy v južnej časti Červeného mora a Adenského zálivu s cieľom zabezpečiť slobodu plavby pre všetky krajiny a posilniť regionálnu bezpečnosť,” uviedol Lloyd Austin vo vyhlásení.

 

Húsiovia po prvýkrát zasiahli plavidlo smerujúce do Izraela balistickou strelou. USA ich varujú (armadnymagazin.sk)

 

Šéf Pentagónu včera pricestoval do Tel Avivu, kde sa stretol s vedením Izraela , s ministrom obrany Yoavom Galantom, izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vojenským kabinetom, aby potvrdil neochvejný americký záväzok voči Izraelu a prediskutoval operácie izraelských obranných síl na zničenie Hamasu. Televízia CNN už skôr informovala, že Austin počas svojej návštevy Izraela plánuje získať od orgánov krajiny informácie o konkrétnych cieľoch izraelských veliteľov v operácii v pásme Gazy, aby mohol prejsť do jej ďalšej fázy.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu
V blízkosti Beit Lahiya sa izraelské obranné sily naďalej prehlbujú na západnom okraji, aby konečne obkľúčili mesto. Izraelské sily zničili južnú časť nemocnice Kamal Adwan a buldozérmi zrovnali so zemou okolité budovy, aby dosiahli cieľ. Vojaci IDF získavajú pôdu aj na severozápadnom okraji Jabalie. V súčasnosti hlavné boje pokračujú v blízkosti školy Shadia Abu Ghazaleh.

Vo východnej časti Gazy sa izraelským obranným silám podarilo dosiahnuť cintorín Bin Marwan. Cintorín využívali militanti Hamasu ako odpaľovaciu plochu pre rakety proti izraelským silám.

V Chán Júnis zostala frontová línia počas týždňa takmer nezmenená. Izraelské sily bojujú v hustej mestskej oblasti a ani zďaleka neobsadzujú centrum lokality. Izraelské bezpečnostné sily zároveň na Západnom brehu Jordánu vykonávajú pravidelné razie a masové zadržiavanie Palestínčanov. Situácia je takmer úplne pod kontrolou IDF a miestni obyvatelia pre ňu nepredstavujú vážnu vojenskú hrozbu.

Situácia na severnej hranici Izraela zostáva nezmenená, kde pokračuje vzájomná paľba. Hizballáh bežne hlási útoky na pevnosti a základne IDF, zatiaľ čo Izraelčania paľbu opätujú.

Húsíovia opäť spustili masívny útok dronov smerom na Ejlat. Väčšina dronov bola zostrelená západnými námornými loďami, zatiaľ čo zvyšok bol zachytený na ceste do izraelského prístavu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov