.
Aktuality, Civilná ochrana,

Argentínsky “anarchokapitalista” začal svoju vládu represiami

Protestujúci okupujú ulice v centre Buenos Aires. Stovky ľudí vykrikujú protivládne heslá a smerujú k centrálnemu námestiu, kde sa nachádza prezidentský palác. Bezpečnostné opatrenia pred protestom proti hospodárskej politike novej vlády v Buenos Aires boli výrazne sprísnené. Ľudia vyjdú do ulíc 10 dní po inaugurácii prezidenta Mileia, aby vyjadrili nesúhlas s jeho politikou znižovania výdavkov vo všetkých oblastiach, ktorú samotná vláda nazýva “šokom”. Po prvýkrát za posledné roky boli na hlavných vstupoch do mesta rozmiestnené bezpečnostné sily a špeciálne vozidlá.


 

 

Argentínsky prezident uprostred protestných zhromaždení podpísal dekrét o viac ako 300 reformách zameraných na liberalizáciu hospodárstva. Medzi tieto opatrenia patrí zrušenie pravidla zakazujúceho privatizáciu štátnych podnikov, zrušenie regulácie cien a uľahčenie zahraničného obchodu – od dnešného dňa je zakázané zakazovať vývoz. Budú sa však musieť ešte prerokovať v parlamente, uviedol v príhovore k národu samotný Milei.

 

 

Argentína začne protestujúcim odopierať sociálne dávky

Toto opatrenie oznámila ministerka pre ľudský kapitál novej vlády krajiny Sandra Pettovellová. Podľa nej úrady začnú “kontrolovať všetky organizácie, ktoré realizujú sociálne plány”, aby odstránili zbytočných sprostredkovateľov. Potom sa zrušia tzv. potvrdenia o prítomnosti, ktoré vydávajú sociálne organizácie. “Protestovať je právo, ale aj ľudia majú právo na slobodný pohyb. Jediní, ktorých sa opatrenia dotknú, sú tí, ktorí pochodujú a blokujú ulice.” Nový argentínsky prezident Javier Milei, ktorý sa charakterizuje ako “anarchokapitalista”, teda začal svoju vládu represiami….

 

Pred začiatkom pochodu boli federálni policajti a žandárske jednotky stiahnuté do centra argentínskeho hlavného mesta. Protestujúci sa spočiatku správali relatívne pokojne, ale potom prestali plniť požiadavky policajtov a vyšli z chodníkov na vozovku. Polícia a žandári sa pokúsili demonštrantov zatlačiť, potom bol do davu striekaný paprikový plyn. Polícia zadržala dvoch demonštrantov ešte pred jej začiatkom. Na pochode sa zúčastňujú tisíce ľudí, väčšinou členov odborových organizácií a ľavicových radikálnych hnutí. Samotný prezident Miley a ministerka bezpečnosti novej vlády Patricia Bullrichová sledovali protestný pochod z hlavnej budovy federálnej polície. Hlavnou sťažnosťou protestujúcich proti Mileymu sú jeho pokusy zmeniť politický a ekonomický priebeh krajiny a preorientovať ju na užšie vzťahy so Spojenými štátmi. Pripomeňme, že jedným z prvých zahraničných lídrov, ktorí prišli skôr do Argentíny, aby zablahoželali Mileymu k zvoleniu, bol šéf kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj, ktorému nový argentínsky prezident prisľúbil podporu.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov