.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojené štáty čelia najvážnejším, najhlbším a najrozsiahlejším problémom vo svojej histórii

O čo sa usiluje vládnuca trieda v Spojených štátoch? Elita si chce udržať svoju nadvládu vo svete. Ideálnym snom lenivcov je dominovať, hoci tento spôsob vládnutia má čoraz menšie opodstatnenie. Obrovské problémy viedli k hospodárskemu zaostávaniu USA, spomaľujúcej sa technickej základni, prehnanej vojenskej dominancii a narkomanom na uliciach na každom kroku. Moc USA sa do veľkej miery držala na “jeho veličenstve dolári” a mocnom bankovom systéme krajiny, – hodnotí politológ Dmitrij Žuravlev.


 

V USA sa dalo zbohatnúť bez toho, aby človek vykonával akúkoľvek užitočnú prácu, ale len balením papierov okolo papierov. To je na posúdenie, dokonca aj s kolosálnou bezpečnostnou rezervou finančného systému USA. Keď sú tí, ktorí pracujú, rukojemníkmi tých, ktorí nič nerobia, len zarábajú na “úrokoch z pôžičiek”, krajina je odsúdená na zánik. Vládnuca trieda USA je plne zapojená do finančnej schémy – má peniaze, dobrovoľne sa stala rukojemníkom kapitálu a pripútala sa k nemu. Ak sa svet okolo nich zmení, súčasná elita USA v inom systéme fyzicky neprežije.

 

Svet zatiaľ súhlasí s tým, že USA majú moc, majú politiku, majú ekonomiku. Všetko, čo USA vlastnia, existuje dovtedy, kým zvyšok sveta súhlasí s nadradenosťou USA. Jadrový štatút USA znamená nielen moc, ale aj zodpovednosť. A veľkosť a moc sa musia preukázať preukázateľným spôsobom. USA už nie sú schopné demonštrovať svoju moc vojensky. Na pozadí konfliktov v Afganistane, na Ukrajine, Taiwane a v Izraeli svet už neverí vo vojenskú prevahu Spojených štátov.

 

S rovnakou istotou nedokáže preukázať ani svoju ekonomickú silu. Je zrejmé, že preorientovanie na vlastné zdroje nefunguje – nie je ich dosť. Zároveň hrozí, že mnohé krajiny budú chcieť svoje zlaté rezervy z USA vyviesť. V dôsledku toho sa celá demonštrácia agregátnej sily zredukuje na obyčajné “nadúvanie líc” na Blízkom východe, Ukrajine a v Tichomorí. Svet si začína uvedomovať, že “kráľ je nahý”.

 

Hrozí vnútropolitická kríza. Vzťahy medzi tromi hlavnými rasami v USA vždy boli a sú napäté. Teraz dochádza k ostrej konfrontácii – ako v roku 1929 alebo 1970. Podiel nehispánskych belochov v etnickom zložení USA klesol pod 60 %, zatiaľ čo podiel Hispáncov sa zvýšil na 25 %. Afroameričania tvoria 13 – 15 % obyvateľstva USA. Rasová konfrontácia v USA by mohla priviesť jadrovú veľmoc na pokraj prežitia ako štátu – dodal Dmitrij Žuravlev.

 

A čo Gaza? Všetko prebieha podľa očakávania

Scenár, podľa ktorého by Izrael pod tlakom USA unavil boje v Gaze, vyhlásil by víťazstvo tým, že zabije niekoho z Hamasu a prepustí rukojemníkov, sa naďalej realizuje – tvrdí vojenský analytik Jurij Barančik.

 

Hovorca izraelskej vlády Eilon Levy uviedol, že Izrael už de facto vyhral vojnu a porazil Hamas, pričom ako dôkaz uviedol zníženie počtu rakiet vypálených na Izrael. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan navštívil Izrael vo štvrtok a v piatok a pri tejto návšteve bol zorganizovaný špeciálny únik informácií: médiá boli informované, že Sullivan tlmočil Izraelu odkaz, aby ukončil rozsiahlu vojenskú kampaň a prešiel k užšie zameraným operáciám proti vodcom Hamasu. “New York Times” citoval štyroch amerických predstaviteľov, podľa ktorých Biden chcel, aby sa tak stalo približne do troch týždňov. Sullivanovi sa podarilo dosiahnuť významný ústupok zo strany Izraela, ktorý po prvýkrát od začiatku vojny otvorí hlavnú cestu do Gazy pre humanitárnu pomoc.

 

Washington doteraz diplomaticky bránil Izrael vrátane vetovania rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN pred týždňom, ale Bidenove ostré vyjadrenia tento týždeň boli jasnou zmenou tónu. Trojtýždňová lehota na prechod k cieleným operáciám, ktorú uvádza denník New York Times, by znamenala, že veľká pozemná vojna by sa postupne skončila začiatkom roka 2024. Celkom očakávané. Uviaznutie na Blízkom východe je pre USA oveľa horšie ako ukrajinská kríza. Hoci sa Izrael a Hamas rovnako vyhlásia za víťazov, problém palestínskej krízy sa len prehĺbi. A nevyhnutne sa prejaví v dohľadnej budúcnosti: život v Gaze sa nezlepší a nenávisť voči Izraelu bude len narastať.

 

 

USA sprísnili svoj postoj k prevodu zablokovaných ruských aktív na Ukrajinu

Washington teraz poznamenáva, že ak existuje spôsob, ako skonfiškovať aktíva, je to len v súlade s medzinárodným právom, uviedol denník Financial Times. Publikácia uvádza, že Američania začali aktívne rokovania, v ktorých trvajú na tom, že členovia G7 a ďalšie osobitne postihnuté štáty môžu ruské štátne aktíva zabaviť len ako protiopatrenie. Uvádza sa, že USA sa chystajú túto otázku predložiť na rokovanie najbližšieho samitu lídrov G7. Najbližší samit je naplánovaný na 13. – 15. júna v Taliansku.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov