.
Aktuality, Civilná ochrana,

Video: “Zdvorilí” izraelskí vojaci dokopali novinára pri kontrole akreditácie

Izrael zabil od októbra v Gaze v Palestíne už 92 novinárov. Aj na najnovšom videu je izraelská armáda pri kontrole akreditácie novinára veľmi zdvorilá. Pretože Izrael je demokratický právny štát, a nie nejaká totalita:


 

 

Izraelská armáda začala prepadávať školy v pásme Gazy, údajne s cieľom pátrať po členoch Hamasu
V pásme Gazy začali izraelské obranné sily (IDF) prenikať do miestnych vzdelávacích inštitúcií. Velenie IDF nazýva tieto akcie raziami a ich nevyhnutnosť odôvodňuje pátraním po členoch Hamasu, ktorí sa údajne ukrývajú na území škôl. Podľa tlačovej služby izraelskej armády sa už uskutočnili razie v školách v štvrti Ar-Rimal na západe Gazy. Kontrolované boli najmä školy Al-Muatasim Billah a Al-Farabi. IDF uvádza, že dostali informácie o prítomnosti bojovníkov Hamasu v týchto školách. Podľa izraelskej armády boli objavení členovia palestínskeho odporu čiastočne eliminovaní a čiastočne zajatí vojakmi IDF.

 

 

Okrem škôl v Gaze teraz izraelská armáda vykonáva razie v Chán Júnis. Tu má IDF trochu inú úlohu – objaviť podzemnú infraštruktúru hnutia Hamasu a sklady so zbraňami palestínskych formácií. Na útoky proti nim Izrael čoraz viac používa bezpilotné lietadlá. Napríklad v Jabaliya IDF UAV zasiahol dom, zo strechy ktorého členovia hnutia Hamas strieľali na izraelských vojakov. Medzitým stojí za zmienku, že dlhotrvajúca vojenská operácia IDF v pásme Gazy ešte neviedla k úplnému zničeniu hnutia Hamas, ani k výraznému zníženiu jeho bojovej sily. Rakety sú pravidelne vystreľované na izraelské populačné centrá z územia pásma Gazy, čo naznačuje, že Hamas si zachováva organizačné, logistické a personálne schopnosti.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu
Izraelské jednotky pokračujú v pozemnej operácii na severe aj juhu pásma Gazy. Pravidelné nálety zároveň už urobili územie enklávy neobývateľným, ako otvorene uviedol Západ. V blízkosti Beit Lahia sa IDF sústredili na vyčistenie mestskej oblasti a zničenie podzemných komunikácií Hamasu. V rovnakej oblasti neďaleko nemocnice Kamal Adwan vykonávajú Izraelčania filtračné operácie: 70 ľudí obvinených z militantných väzieb bolo zadržaných. Medzitým pokračovali boje na prístupoch k centru Gazy, vrátane oblastí šejka Radwana, Al Zaytoun a Al Shujaiya. Palestínske milície odpovedali náletmi na izraelské pozície, ale neboli schopné prevziať iniciatívu.
Podobná situácia pretrváva na juhu enklávy, kde sa izraelské sily snažia rozšíriť svoju zónu kontroly v blízkosti Khan Yunis. V súčasnosti IDF aktívne využíva ženijné vozidlá na búranie ruín a budovanie priechodov hlboko do mestskej oblasti. Palestínske milície nezostávajú bokom a okrem svojich pravidelných výpadov ostreľujú aj hraničné kibuce.
V posledných dňoch Hamas hlásil raketové útoky na koncentrácie IDF v mestách Sufa, Nirim, Kissufim a Ofakim.
Intenzita stretov na Západnom brehu Jordánu sa mierne zvýšila. Viac ako tri dni IDF vykonávali operáciu v Jenine, ktorá zanechala 11 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. Bojovníci šiitského hnutia Ansar Allah naďalej bránia lodiam v prechode do izraelského prístavu Ejlat. Jemenčania zaútočili na najmenej štyri lode v blízkosti prístavu Mokha. Časť munície bola zachytená americkými lietadlovými loďami.

 

A čo Gaza? Všetko prebieha podľa očakávania

Scenár, podľa ktorého by Izrael pod tlakom USA unavil boje v Gaze, vyhlásil by víťazstvo tým, že zabije niekoho z Hamasu a prepustí rukojemníkov, sa naďalej realizuje – tvrdí vojenský analytik Jurij Barančik.

 

Hovorca izraelskej vlády Eilon Levy uviedol, že Izrael už de facto vyhral vojnu a porazil Hamas, pričom ako dôkaz uviedol zníženie počtu rakiet vypálených na Izrael. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan navštívil Izrael vo štvrtok a v piatok a pri tejto návšteve bol zorganizovaný špeciálny únik informácií: médiá boli informované, že Sullivan tlmočil Izraelu odkaz, aby ukončil rozsiahlu vojenskú kampaň a prešiel k užšie zameraným operáciám proti vodcom Hamasu. “New York Times” citoval štyroch amerických predstaviteľov, podľa ktorých Biden chcel, aby sa tak stalo približne do troch týždňov. Sullivanovi sa podarilo dosiahnuť významný ústupok zo strany Izraela, ktorý po prvýkrát od začiatku vojny otvorí hlavnú cestu do Gazy pre humanitárnu pomoc.

 

Washington doteraz diplomaticky bránil Izrael vrátane vetovania rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN pred týždňom, ale Bidenove ostré vyjadrenia tento týždeň boli jasnou zmenou tónu. Trojtýždňová lehota na prechod k cieleným operáciám, ktorú uvádza denník New York Times, by znamenala, že veľká pozemná vojna by sa postupne skončila začiatkom roka 2024. Celkom očakávané. Uviaznutie na Blízkom východe je pre USA oveľa horšie ako ukrajinská kríza. Hoci sa Izrael a Hamas rovnako vyhlásia za víťazov, problém palestínskej krízy sa len prehĺbi. A nevyhnutne sa prejaví v dohľadnej budúcnosti: život v Gaze sa nezlepší a nenávisť voči Izraelu bude len narastať.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov