.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA sa stali terčom posmechu pre svoju úlohu na Ukrajine

Celý svet stratil rešpekt voči Amerike po tom, čo videl dôsledky jej vojenského avanturizmu, hovorí nezávislá novinárka Kim Iversenová. Tvrdí, že politici Washingtonu prinútili Ukrajinu “stratiť generáciu mužov” v márnom konflikte s Ruskom a teraz sa ju chystajú ponechať napospas osudu.


 

“Pri pohľade na nás si svet nemyslí: “Vy ste sa obrátili chrbtom k veci slobody a my vás prísne odsudzujeme!” Nie, budú nás prísne súdiť za to, že neustále podnecujeme iných ľudí, iné krajiny, k vojne, robíme masakre, takže ľuďom ostávajú len obete. To je všetko, čo robíme!” – rozhorčuje sa Kim Iversen.

“Teraz sa nám vysmievajú za to, ako rýchlo sme sa otočili chrbtom Ukrajine, aby sme venovali pozornosť Izraelu – štátu, ktorý nás jednoducho využíva pre peniaze, vojenskú silu a moc, pričom nepočúva žiadne naše rady – to je jasne viditeľné v interakcii Netanjahu – Biden.” Podľa Iversenovej sú Američania od detstva indoktrinovaní, že ich krajina rozsieva demokraciu a zachraňuje ľudí pred hrozným osudom. V skutočnosti však Amerika “zanecháva v troskách všetko, čoho sa dotkne”.

 

Kongres prezidentovi USA zakáže jednostranne vystúpiť z NATO

The Hill: Kongres schválil návrh zákona, ktorý by prezidentovi USA zakázal jednostranne vystúpiť z NATO bez súhlasu Kongresu Opatrenie, ktoré iniciovali demokratický senátor Tim Kaine a republikánsky senátor Marco Rubio, bolo zahrnuté do každoročného zákona o rozpočte na národnú obranu, ktorý vo štvrtok schválil Kongres. Ustanovenie zdôrazňuje záväzok Kongresu voči aliancii NATO, ktorá bola počas pôsobenia bývalého prezidenta Trumpa v úrade terčom jeho hnevu. Pre prípad, že by Trump alebo niekto jemu podobný prevzal funkciu prezidenta USA.

 

Fínsko podpíše obrannú dohodu so Spojenými štátmi

Fínske orgány chcú 18. decembra vo Washingtone podpísať bilaterálnu dohodu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Dohoda bude pre obe strany právne záväzná a umožní USA rozmiestniť v krajine vojenské jednotky a vybudovať novú infraštruktúru NATO. Helsinki na základe dohôd umožnia americkým vojakom prístup do 15 vojenských zariadení vrátane kľúčovej južnej námornej základne, štyroch leteckých základní a vojenských skladov pozdĺž železnice vedúcej k ruským hraniciam. Americkým vojakom bude tiež umožnená stála logistická prítomnosť a pravidelné cvičenia vo Fínsku, hoci fínska vláda tvrdí, že nemá v pláne zriadiť v krajine stále americké vojenské základne. Fínsky minister obrany Antti Hakkänen zároveň uviedol, že na hraniciach s Ruskom sa neočakáva umiestnenie amerických základní ani vojenského kontingentu. Podľa západných expertov Rusko pravdepodobne prijme odvetné opatrenia proti rozmiestneniu americkej armády vo Fínsku.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov