Dana-M2
Aktuality, Pozemná technika,

Vývoj delostrelectva: Archer aj Dana M2 na Ukrajine, USA majú prvé strely PrSM

Delostrelectvo zohralo rozhodujúcu úlohu v kampani 2022 na ukrajinskom bojisku, neskôr mu začali konkurovať drony a míny. Drony Lancet sa na ruskej strane stali hlavným prostriedkom boja proti ukrajinskému delostrelectvu. Rusi v poslednom čase získali výraznú palebnú prevahu v oblasti delostrelectva vďaka nárastu domácej výroby munície a jej importu z KĽDR aj Iránu. Naopak ukrajinské delostrelectvo sa ocitlo v kríze, nie v dôsledku nedostatku delostreleckých kusov, ale granátového hladu.


 

V článku amerického Business Insider je popisovaná katastrofa aj v elitnej 47. samostatnej mechanizovanej brigáde Magura, ktorú autor pozornejšie sleduje a hľadá v nej indikátory stavu ukrajinskej armády. Článok pripomína, že Ukrajinci strieľali do 7000 granátov denne. Presný zoznam munície z USA bol uvedený v článku z 10.12.2023.

 

Ukrajina vs. Maroko. Nejde o to, kto by vyhral, prehrať môže opäť to nešťastné Slovensko (armadnymagazin.sk)

 

Vojak, 47. brigády Taras “Fizruk” si americké granáty pochvaľoval, hovorí, že mali vždy takmer identickú váhu, čo uľahčovalo korekcie  paľby mali minimum zlyhaní po dopade. Ešte v lete ich, ale bol k dispozícii desaťnásobok aktuálneho počtu. “Fizruk” tvrdí, že aktuálne dostal len 15 granátov na tri dni. To mu nepostačuje na plnenie bežných palebných úloh na fronte s dĺžkou 4 km. Musí si muníciu šetriť len na kritické situácie. Tých 15 granátov, ktoré má pritom pestrou zmesou munície z celého sveta, z jeho pohľadu čo kus to originál, pre ktorý musí samostatne riešiť úlohy výpočtu streľby.

 

To vcelku korešponduje so zisteniami o poklese dodávok na Ukrajinu Inštitútu pre výskum svetovej ekonomiky v nemeckom meste Kiel. Medzi augustom a októbrom 2023 malo dôjsť k poklesu pomoci Ukrajine o takmer 90% v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022. Dá sa to zúžiť. Nemecko naposledy poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc, ktorá obsahovala dodávku delostreleckých granátov – bolo ich 250 kusov (slovami dvestopätdesiat celých nulanula granátu.)

 

Najviac v Rusku teraz oslavovaný úspech dosiahla svirská 98. divízia VDV, jej prieskumný motorizovaný oddiel (v zostave 1xBMD-2, 1xBTR-MD) obsadil dôležitú líniu zákopov na trase Bachmut-Časov Jar. Z ukrajinskej strany nebol podniknutý (ani) protiútok delostreleckou paľbou, ruskí výsadkári sa začali na mieste sami opevňovať. Najnutnejšie zásoby, napríklad vysielačka im boli dopravené pomocou dronov. Podľa niektorých odborníkov sa bitka o Bachmut/Arťomovsk týmto úspechom pri prieskume bojom definitívne skončila a začala sa bitka o Časov Jar, prípadne ruská ofenzíva Slavjansk/Kramatorsk.

 

 

Pripomeňme, že Rusi na vrchole v roku 2022 denne strieľali až 60 000 granátov, momentálne sa dostávajú do formy vďaka dodávkam granátov z KĽDR. Prispel aj Irán nejakými delostreleckými raketami kalibru 122mm. Hlavne však nejde z ich strany o plošnú bubnovú paľbu, je už korigovaná množstvom prieskumných dronov a podporovaná šesťnásobným počtom ruských FPV dronov, čo už priznali aj Ukrajinci.

 

To spôsobuje, že Rusi prešli plynule zo strategickej obrany do lokálnych útokov pozdĺž prakticky celej línie. Bojová odolnosť ukrajinských vojsk poklesla hlavne v obrane a reálne im hrozí ruská zimná ofenzíva s potenciálom na úspech. Je už projekt Ukrajina opustený a pripravuje sa jeho záver? Indície budeme dostávať dnes a denne aj v nasledujúcom časovom období a v ďalších článkoch. Treba však niečo pripomenúť.

 

V Spojených arabských emirátoch neprijali V. Putina ako ruského prezidenta a už vôbec nie ako prezidenta nemeckého. A neprijali ho ani ako monarchu, kráľa. Ale prijali ho ako Imperátora. O niekoľko hodín neskôr sa ruský prezident Putin k Ukrajine vyjadril verejne a na stretnutí v Kremli povedal: “Ukrajina nemá základňu, ideológiu, priemysel a peniaze, a teda ani budúcnosť.”

 

Republikánsky senátor J.D.Vance diskutuje v televízii CNN o Ukrajine. Tvrdí, že od začiatku nikto neveril, že by boli Rusi vytlačení na hranice 1991 roku a celá vec sa mala skončiť rokovaním. Ukrajinu označil za funkčne zničenú krajinu. Potvrdil ako prvý vysokopostavený politik, že priemerný vek ukrajinských vojakov je teraz napriek mobilizácii sirôt z detských domovov a žien 43 rokov o čom Armádny magazín písal v článku z 4.12.2023.

 

Rusko začína doháňať náskok Ukrajiny v automatických guľometných platformách

 

Vance hovorí aj o tom, že vo vojne zahynuli stovky tisíc východných Európanov. Niečo k dlhej bielej alebo igelitke s hubovými croissantmi (s lysohlávkami) pod stromček pre niektoré naše ikony z masmédií. Ako mohli byť takí sprostí a po covide si začať s ešte náročnejšou témou Ukrajiny?

 

 

1. Kanónové húfnice

A. Archer v zostave ukrajinskej 45. samostatnej delostreleckej brigády

Veliteľstvo ukrajinských pozemných síl poskytlo švédskemu televíznemu kanálu SVT video, ktorým potvrdilo prítomnosť švédskych samohybných diel Archer na fronte, kde bojujú v zostave 45. samostatnej delostreleckej brigády. Tento systém sa tak prvýkrát dostal do reálnych bojových podmienok a Ukrajinci musia otestovať jeho skutočnú bojovú hodnotu. Papierovo je to, ale veľmi pokročilá zbraň, vysoko automatizovaná, optimalizovaná pre vedenie paľby v režime shoot-and-scoot. Kaliber je pochopiteľne 155 mm. Dostrel je trieštivotrhavou muníciou 30 km, protitankovou BONUS 35 km, s base bleed muníciou 45 km, s muníciou Excalibur 60km. Samohybné delo na vysoko mobilnom kolesovom podvozku dokáže manévrovať rýchlosťou až 70 km/h na pevnej cestnej komunikácii, nebojí sa ani terénu. Posádke poskytuje určitú mieru pancierovej ochrany pred odvetnou paľbou, váži pritom 30 ton. Rusi dostali zatiaľ potenciálne najnebezpečnejšieho protivníka, volajúceho po nasadení ich najlepšieho samohybného dela Koalícia-SV. Archer je ťažké zasiahnuť proti batériovou paľbou, ak sa dokáže neustále hýbať a strieľať z otvorených pozícií. Vtedy sa však vystavuje riziku, že si ho nájde Lancet

 

 

B. Česká húfnica Dana M2 pozorovaná na ukrajinskom bojisku

Prvýkrát bola identifikovaná česká samohybná húfnica Dana-M2, teda menej sporne než cez zameriavaciu kameru Lancetu, ako to tvrdia Rusi. Toto delo má pre zmenu patriť ukrajinskej 56. samostatnej motorizovanej brigáde “Mariupoľ”. Ukrajina očakávala dodávku 26 samohybných diel a niekoľkých tisícov granátov kalibru 152 mm DN1CZ, s ktorými má dana-M2 dostrel až 25,5 km oproti 20 km s bežnou muníciou. Delo váži 30,2 tony a je na podvozku Tatra 815, poháňané naftovým motorom Tatra T-3-930-52M V12 s výkonom 355 koní. Má dojazd 600 km, maximálnu rýchlosť 90 km/h, resp. 25 km/h v teréne. Prvý dôkaz o nasadení samohybných diel Dana-M2

 

 

C. K9 Thunder je trhovým lídrom, dostal ich Egypt, Poľsko aj Austrália

Na výstave EDEX 2023 v Káhire prezentoval juhokórejský výrobca Hanwha Defence novú verziu samohybnej húfnice K9 Thunder označenú K9A1EGY spolu s muničným vozidlom K10. Ide o variant rozšírenej samohybnej húfnice kalibru 155 mm, ktorý sa má vyrábať priamo v Egypte s mierou lokalizácie komponentov na miestnej úrovni 67%. Medzitým Austrália označila svoju verziu K9 ako AS9 Huntsman a experimentuje s jej dostrelom na úrovni 60 km s projektilom K315 typu BB+RAP/HE. Poľsko v decembri 2023 objednalo ďalších 152 samohybných húfnic K9 (6xK9A1 a 146 miestnej verzie K9PL) k už v auguste objednaným 212 kusom.

 

Správa o novej poľskej objednávke samohybných diel K9 Thunder :

 

D. Zvýši sa výroba francúzskych samohybných diel Caesar

Francúzsko dodalo 18 samohybných diel Caesar Ukrajine a cíti na rozdiel od Slovenska potrebu doplniť si vlastné stavy delostrelectva. Prebieha zrýchlená dodávka 16 nových modernizovaných diel. Umožnil to čiastočný prechod na vojnovú ekonomiku v závode výrobcu, ktorý umožnil skrátiť čas produkcie jedného dela z 30 na 15 mesiacov. Okrem Francúzska si nové samohybné delá Caesar NG objednalo aj susedné Belgicko v počte 19 kusov. CAESAR NG (New Generation) predstavuje pokročilú verziu predchádzajúceho samohybného dela CAESAR, zachoval sa rovnaký kanón kalibru 155 mm/52, teraz namontovaný na vylepšenom podvozku nákladného auta. Táto zbraň sa môže pochváliť maximálnym dostrelom 40 km pri použití štandardnej munície. Vo februári 2022 získala francúzska firma Nexter kontrakt na vývoj tohto modernizovaného delostreleckého systému 6X6 CAESAR NG pre francúzsku armádu. Výroba CAESAR NG pre Belgicko bude prebiehať súbežne s výrobou pre francúzske sily, čím sa zabezpečí konzistentná interoperabilita a efektívnosť spolupráce medzi armádami oboch krajín.

 

Prenasledovanie ruskými dronmi samohybného dela Caesar na podvozku 6×6 sa skončilo jeho haváriou a následným úplným zničením:

 

Zásah dela Caesar ruským kamikadze dronom:

 

2. Mínomety

A. Belgicko objednalo francúzske samohybné mínomety

Okrem vyššie uvedených 19 samohybných diel Caesar NG si Belgicko objednalo aj 24 samohybných mínometov MEPAC na podvozku francúzskych obrnených automobilov 6×6 GRIFFON. Mínomet má kaliber 120 mm a vozidlo váži 24,5 tony. Je prepraviteľné vzduchom belgickými transportnými lietadlami A400M.

 

B. Poľské samohybné mínomety Rak pozorované na ukrajinskom bojisku

Ak si poľskí konštruktéri predstavovali, že tvoria najlepší samohybný mínomet na západe, podľa vtedy platných príručiek mohli mať úspech. Tento mínomet Ukrajinci potrebovali celý rok 2022 aj začiatkom roka 2023. Dorazil na bojisko v decembri 2023, prvýkrát bol spozorovaný na sociálnej sieti ukrajinskej 44.brigády. Do 20.9.2023 bolo zničených 22 a poškodené 3 poľské samohybné húfnice Krab z asi 72 dodaných, potom sa čísla prestali zverejňovať. Aký osud čaká Raky s ich polovičným dostrelom?

 

RAK je 120 mm kolesový samohybný mínomet, založený na podvozku obrneného transportéra 8×8 Rosomak. RAK je navrhnutý a vyrobený poľskou obrannou spoločnosťou HSW (Huta Stalowa Wola). Obsluhuje ho trojčlenná posádka a môže byť pripravený na streľbu z prevádzkovej polohy za menej ako 30 sekúnd a opustenie palebnej pozície za menej ako 15 sekúnd. Jeho 120 mm mínometný systém má rýchlosť streľby od 6 do 8 rán za minútu. Prvý prototyp vozidla bol predstavený na výstave obrany MSPO 2015 a finálna verzia odhalená v septembri 2015. V apríli 2016 bol oznámený podpis zmluvy na dodávku 64 vozidiel RAK M120K pre poľské ozbrojené sily. Celkovo objednávka zahŕňala 64 mínometných vozidiel Rak M120K a 32 veliteľských vozidiel AWD s rovnakým podvozkom Rosomak 8×8. Začiatkom apríla 2023 bola oznámená dohoda o kúpe 54 týchto poľských mínometov Ukrajinou.
Dostrel mínometu je od 500 do 8000 metrov, resp. 15 000 metrov so špeciálnou muníciou.

 

Poľský samohybný mínomet M120 Rak:

 

C. Nový juhoafrický samohybný mínomet kalibru 81 mm

Aj v Juhoafrickej republike ďalej existuje zbrojná výroba a jednou z jej noviniek sa stal samohybný mínomet kalibru 81 mm na podvozku Max 3, ktorý predstavila spoločnosť SVI Engineering. Šesťkolesové obrnené vozidlo MAX 3 je konfigurované ako nákladný variant. Vozidlo bolo predstavené na výstave Africa Aerospace and Defense (AAD) v Pretórii v septembri 2022. Dizajn integruje robustný podvozok Toyoty Land Cruiser 79. Má 4,5-litrový turbodieselový motor V8 a maximálnu rýchlosť 140 km/h.

 

SVI Max 3

 

Zavedenie tretej nápravy výrazne zvyšuje celkovú hmotnosť vozidla (GVM) modelu MAX 3, ktorá je teraz 5 500 kg namiesto 3 800 kg. Toto rozšírenie otvára cestu pre nespočetné množstvo vojenských a bezpečnostných aplikácií, od zbraňových systémov po prepravu nákladu a dokonca aj konfigurácie poľných ambulancií. Zvýšila sa aj celková nosnosť vozidla na 1 500 kg. Mínometné vozidlo integruje 81 mm zbraň Nexter Scorpion. Doba prípravy na streľbu má byť do 15 sekúnd.

 

SVI Max 3

 

3. Delostrelecké raketomety a raketové vojsko

A. Čína modernizuje raketomety AR3

Na výstave ExpoDefensa 2023 v kolumbijskej Bogote čínska firma Norinco predstavila modernizovanú verziu raketometu AR3. Raketomet dostane obrnenú kolesovú platformu 8×8, ktorá má posádku lepšie chrániť pred hrozbami súčasného bojiska. Na výstave v Bogote bol predstavený model zbrane s dvoma taktickými balistickými strelami Fire Dragon 480 kalibru 750 mm. Ich bojová hlavica váži 480 kg a dostrel je 290 km. Voliteľnou muníciou sú 370 mm riadené rakety s dostrelom 220 km alebo zjednodušené 300 mm exportné strely s dostrelom 130 mm. V čínskych službách modernizovaný systém AR3 bude pôsobiť aj v pobrežnej obrane s riadenými protilodnými strelami TL-7B. Je veľmi pravdepodobné, že už sú schopné zasahovať aj stacionárne ciele na pobreží, nielen hladinové plavidlá.

 

Staršia verzia raketometu AR3, túto zbraň si objednali aj Spojené arabské emiráty:

 

B. USA zaradili do výzbroje balistickú strelu PrSM

Americká armáda dostala prvú várku vysoko presných operačno-taktických rakiet novej generácie PrSM (Precision Strike Missile). Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby americkej armády (US ARMY). Dodávka prvej série nových rakiet, ktoré majú nahradiť operačno-taktické rakety ATACMS vo výzbroji americkej armády, sa uskutočnila začiatkom decembra 2023. Rakety boli dodané v prvej produkčnej verzii Increment 1 Early Operational Capability, počet rakiet nie je hlásený. Najnovšie testy PrSM sa uskutočnili v novembri tohto roku na testovacom mieste v Novom Mexiku.

 

Program Precision Strike Missile (PrSM), ktorý sa začal v roku 2017, umožnil vytvorenie novej generácie vysoko presných operačno-taktických rakiet s oficiálne pôvodne stanoveným doletom 60 až 499 km, ale vývoj bol dokončený s ohľadom na odstúpenie USA od zmluvy INF. Podľa dostupných informácií je raketa schopná letieť na vzdialenosť 700-750 km. Američania zároveň avizujú plány na dosiahnutie dostrelu cez 1 tisíc km. Odhadovaná rýchlosť strely je vyššia ako Mach 5. Nová strela by mala nahradiť zastaranú muníciu ATACMS delostreleckých raketometov M270A1 MLRS a M142 HIMARS.

 

Strela PrSM predstavená jej výrobcom:

 

Na záver článku vzniká otázka, kde sú ruské zbrane? Dnes nebudú žiadne nové ruské delostrelecké systémy ani munícia popisované. Ukrajinské velenie má väčšie problémy ako nejaké nové ruské delo. Hľadá náhradu za drevené počítadlo. Na ňom sa dali zrátať dopady 500 kg bômb s blokmi UMPK. Lenže tých malo byť nedávno 120 za deň. Drevené počítadlo nevyhodili, v obave, že sa im môže ešte zísť na rátanie dopadov bômb s hmotnosťou 1500 kg. Doteraz sporadických.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov