.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Rusko začína doháňať náskok Ukrajiny v automatických guľometných platformách

Slovensko, 4. december 2023 (AM) – Ruský telegramový kanál “Lovci hláv…” je účinná mediálna platforma v informačnej vojne na ukrajinskom bojisku. Môže prispieť k víťazstvu Ruska aj k porážke Ukrajiny. Na obidva prístupy mu stačí maličkosť – otvoriť diskusiu. A nevyhýbať sa citlivým témam.


 

Jednou z takých je aj mogilizácia žien. Zverejnili zábery z prieskumného dronu z útoku FPV kamikadze dronu na ukrajinskú pozíciu, evidentne obsadenú ženskou posádkou. Súbežne sa v Rusku objavujú informácie, že priemerný vek ukrajinských vojakov je 54, na západe korigovaný na 43 rokov. Kde sú mladší ukrajinskí vojaci? Prečo je potrebné dávať do prvej línie ženy? Kto bude nasledovať po nich? A pritom sa zase preriekne Arestovič o tom, že ak by sa prijali ruské podmienky v Istanbule na začiatku roka 2022, tak 200 – 300 tisíc by mohlo žiť. O koľko znížil straty tentokrát?

 

Ak by autor napísal článok o demografii Ukrajiny, ani by nepotreboval vedieť presnú úroveň strát vo vojne. Lebo záverom takéhoto materiálu by bolo, že ak by aj Ukrajina nejakým zázrakom vyhrala vojnu, tak prehrá mier, ktorý bude po nej nasledovať. Dostupné údaje a historické porovnania už na takúto prognózu stačia. Už na Valentína 2023 pritom započal autor menšiu polemiku s autorom známeho ekonomického blogu na youtube Joe Blogs, kde sa uverejňujú prognózy dostatočne katastrofické, aby sa miestami nenaplnili, napríklad v prípade ekonomiky Ruska. Spor sa týkal toho, či Južná Kórea s epicentrom v hlavnom meste Soul má najhoršiu demografiu na svete alebo sa to týka len dostupných údajov a Ukrajina už je na tom priebežne horšie.

 

K víťazstvu Ruska môže prispieť to, že Lovci hláv poukazujú na problémy a zaostávanie Ruska za sférou obranných technológií protivníka. S veľkým vypätím sa mu však podarilo dostať sa výrazného vedenia v oblasti dronov, o čom už bol článok napísaný dňa 22.11.2023.

 

Chystá Rusko zimnú ofenzívu dronov? (armadnymagazin.sk)

 

Neustále pribúdajú nové informácie o pokroku v tejto oblasti. Rusi sú napríklad už schopní na jednorazovo používané kamikadze FPV drony inštalovať kamery nočného videnia a získali schopnosť útočiť 24/7. Priamo na telegrame Lovcov hláv sa objavil nový dron s bubnovým zásobníkom na 5 granátov, ktoré môže postupne zhadzovať, produkt neveľkej konštrukčnej kancelárie.
Obyčajní ruskí vojaci u Lovcov hláv zdieľali problémy, na ktoré akoby sa zdalo nikto nemyslel. Útočili na ukrajinské guľometné hniezdo, ktoré neprestávalo strieľať ani keď sa ho snažili potlačiť najprudšou paľbou. O výsledku boja nakoniec rozhodol delostrelecký granát. Keď však ruskí vojaci prišli na pozíciu, zistili, že bojovali s dronom. Na mieste bol guľomet na trojnožke, veľkokapacitný zásobník, akumulátor a potom objavili aj konzolu diaľkového ovládania, tablet a návod na obsluhu automatickej guľometnej vežičky. Predtým, než by celý systém odovzdali na preskúmanie, ale potvrdili, že si uvedomujú význam takejto zbrane. Požiadali vojensko-priemyselný komplex o urýchlený vývoj a dodávky podobných vežičiek, ktoré by sa podľa ich mienky mali objaviť minimálne v počte 10-15 kusov na obrannej línii práporu. To by ušetrilo životy vojakov, ktorí by mohli guľometnú paľbu riadiť z úkrytu. Požiadali aj politické vedenie, aby bolo na vývoj týchto zbraní poskytnuté financovanie, tak aby sa záležitosti opäť nemuseli ujať dobrovoľníci. Boli presvedčení, že ukoristili futuristickú zbraň ako prví a Rusko nemá jej analóg.

 

Publikácia videa dňa 21.11. 2023 asi bola pozdržaná, lebo už 4 dni pred tým zverejnil konglomerát Rostec menšiu odpoveď. Dňa 17.11.2023 vyšla tlačová správa ruského štátneho konglomerátu Rostec:
“Koncern Rádioelektronické technológie (KRET) konglomerátu Rostec vyvinul a vyrobil platformy diaľkového ovládania pre tankový guľomet PKT (7,62mm). Videokamery s vysokým rozlíšením nainštalované na module umožňujú pozorovať a presne zasiahnuť cieľ, pričom operátor ovládajúci plošinu môže byť vo vzdialenosti až jeden kilometer. S pomocou regionálnej pobočky stavropoľského Zväzu strojných inžinierov Ruska už boli štyri takéto zariadenia presunuté do zóny špeciálnej vojenskej operácie a do konca roka bude dodaných päť ďalších zariadení.

 

Futuristicky vyzerajúcu platformu na diaľkové ovládanie guľometu vyvinuli a vyrobili tento rok špecialisti zo stavropoľského závodu Signal (súčasť KRET) na priamu požiadavku bojovníkov zo zóny špeciálnej vojenskej operácie. Všetky práce – od prijatia technických špecifikácií až po výrobu prvej vzorky – trvali len dva mesiace. Proces tvorby prebiehal za priamej účasti budúcich prevádzkovateľov.

 

Platforma je vybavená Full HD videokamerou s vysokým rozlíšením so stabilizáciou v dvoch rovinách a 30x zoomom. Operátor ovláda modul pomocou terminálu pozostávajúceho z LCD monitora a joysticku. Ovládací terminál môže byť tiež vyrobený vo forme kufríku.
Ovládací modul PKT umožňuje sledovať cieľ v reálnom čase a viesť cielenú streľbu na vzdialenosť 50 až 1100 metrov. Zároveň je možné produkt vybaviť termovíznym modulom a prístrojom na nočné videnie. Platforma nebola testovaná len na polygónoch, ale už bola testovaná v reálnej bojovej situácii,” povedal Andrey Kočerga, generálny riaditeľ spoločnosti Signal.

 

 

Platformy diaľkového ovládania pre guľomet PKT boli presunuté do 247. Gardového útočného vzdušno-výsadkového kaukazského kozáckeho pluku. Zariadenia už boli dodané do zóny špeciálnej vojenskej operácie. Veľmi dobré produkty, výborne sa osvedčili a ukázali svoj najlepší výkon v boji. V mene velenia jednotky odovzdávame ďakovný list všetkým vývojárom a pracovníkom továrne. Naši ľudia a armáda pracujú rovnakým smerom a približujú naše spoločné víťazstvo. Zdôraznil vojak 247. pluku.” Toľko tlačová správa Rostecu.

 

Jediná fotografia platformy od Rostecu

 

Ešte tri dni pred správou Rostecu, ale prezentovala svoje výsledky firma Lobaev Arms. Tá tiež vyvíja podobný produkt a už v apríli 2023 ho nazývala Robosniper. Ostáva teda verná vysokopresnému riešeniu ako producent ďalekonosných odstreľovacích pušiek. Podľa vtedajších zdrojov agentúry Ria Novosti mala firma robotický snajperský komplex vyvíjať spoločne s Konštrukčnou kanceláriou integrovaných systémov, čo je, ale tiež subjekt spadajúci pod Lobaev Group. Komplex už údajne v apríli 2023 úspešne prešiel továrenskými testami. Zdroj nezverejnil taktické a technické charakteristiky vyvinutého systému, uviedol však, že bol vytvorený na základe projektu Anti-Maidan-Frontier.

 

Zakladateľ Lobaev Arms, Vladislav Lobaev, predtým hovoril o vytvorení robotického odstreľovacieho systému na boj s malými dronmi zo strany jeho špecialistov. Vývojom sa podľa neho zníži spotreba drahých rakiet, ktorými sú vybavené systémy protivzdušnej obrany.
Pravdepodobne objavenie sa funkčného systému v ukrajinskom opornom bode si vynútilo aj predvedenie doterajších výsledkov výskumu firiem z Lobaev Group, dokonca ešte tri dni pred Rostecom.

 

Lobaev Arms v predstihu jedného týždňa pred videom Lovcov hláv zverejnil zábery z testovania svojho robotizovaného systému, predpokladá sa, že by mal byť perspektívne schopný integrovať výkonnejšie strelné zbrane:

https://www.youtube.com/watch?v=FhGziRJY730

 

Čo dodať k problematike diaľkovo ovládaných zbraňových platforiem do prvej línie?
V prítomnom čase prebieha vojna budúcnosti. Ukrajina v nej aktívne používa drony všetkých typov proti ruskej armáde a námorníctvu – vzdušné, námorné, povrchové a podvodné, pozemné, pričom bola v niektorých oblastiach stále je vo vedení pred ruským vojensko-priemyselným komplexom. Len v segmente FPV dronov už Rusko získalo vďaka dobrovoľníkom výraznú prevahu a momentálne dostávajú jeho ozbrojené sily asi šesťnásobok počtu FPV dronov v porovnaní s Ukrajinou. Tento výsledok je ďalej umocnený ruskou prevahou v oblasti rádioelektronického boja (REB).

 

Ako sa stalo, že Ruská federácia je opäť nútená dobehnúť zameškané?
Automatická veža obsahuje okrem guľometu aj videokameru, riadiacu jednotku, batériu, tablet a joystick na ovládanie, ako aj tlačený návod na použitie. Zariadenie, ktoré ukoristili prekvapení ruskí vojaci je ľahko rozpoznateľné a dlhodobo identifikované ako diaľkovo ovládaná guľometná veža “Sabre” alebo “Sablja”, ako ho nazvali ukrajinskí vývojári na poľský spôsob.

 

Tieto guľometné veže používajú ukrajinské ozbrojené sily už veľmi dlho, najprv proti ľudovým milíciám DNR a teraz proti ozbrojeným silám RF. Miestom jej krstu ohňom bola práve notoricky známa Avdejevka, najsilnejšia ukrajinská pevnosť v okolí Donecka. Toto povedal bojovník DĽR s volacím znakom Zhuk v rozhovore pre Rossijskaja Gazeta v auguste 2022:
“Každé tunajšie opevnenie ukrajinských ozbrojených síl je premyslené a kompetentne vystavané. Palebné ohniská sú tvorené pancierovými zvonmi na pozíciách vystužených železobetónom. Okrem toho sa často používa systém diaľkového ovládania zbraní a pozorovanie. Vyzerá to takto: je tam ťažký guľomet a videokamera. Guľometník nie je nablízku: pozoruje z diaľky pomocou kamery a strieľa pomocou elektrickej spúšte. Ak je všetko správne a kompetentne nainštalované, je veľmi ťažké zničiť takéto hniezdo: nie je tam žiadna osoba, šrapnel ho nezachytí. Všetko, čo potrebujete, je priamy zásah do guľometu. A ak je strelisko dobre opevnené, je ešte ťažšie ho potlačiť.”

 

Najsmutnejšie na tomto príbehu je, že tieto “wunderwaffe” v žiadnom prípade nie sú nejakým druhom štandardných zbraní NATO. Ako sa ukázalo, išlo o mimoriadne efektívne “garážové” akcie ukrajinských dobrovoľníkov, ktorí v rokoch 2014-2015 začali namáhať svoje slovanské mozgy a sovietske inžinierske vzdelanie, aby lepšie zabíjali Rusov.

 

Tí sa naopak ani neposnažili objasniť novým jednotkám na fronte, že majú očakávať takéto prekvapenia. (Aktuálne aj slovenské média píšu o nasadení jednotky Redut, prípadne rozšírení ruskej armády o 170 000 ľudí, vynechávajú napríklad informáciu o opätovnom sformovaní historickej 104. gardovej vzdušnej výsadkovej divízie a perspektívnom rozšírení všetkých vzdušných výsadkových brigád na divízie. Nové ruské útvary teda priebežne prichádzajú na front.)

 

Dôkazom, že o probléme ukrajinských diaľkovo ovládaných guľometov sa vedelo dlho je ukrajinské video v čistej ruštine už spred šiestich rokov. Objavuje sa tam aj vyššie uvedená zbraňová platforma Sablja, o existencii ktorej nemali ruskí vojaci koncom roka 2023 tušenie. Mali vlastne šťastie, že bojovali s verziou vyzbrojenou guľometom kalibru 7,62 mm, nie veľkokalibrovým guľometom.

 

 

 

Z reportáže vyplýva, že myšlienka automatickej guľometnej veže bola nápadom ukrajinských vývojárov už v roku 2012, ale ujali sa jej až po udalostiach v roku 2014. Už v roku 2015 išli prvé vzorky Sablje ako dobrovoľnícka pomoc do vtedajšej „zóny ATO” (protiteroristickej operácie), konkrétne do Avdejevky, kde ich ukrajinské ozbrojené sily začali efektívne využívať proti milíciám DNR.
Práve v priemyselnej zóne Avdejevky, ktorá bola s akými ťažkosťami vyčistená do konca druhého roku špeciálnej vojenskej operácie úsilím pravidelnej ruskej armády, boli testované ukrajinské Sablje. A stále sa tam aktívne využívajú. Vývojári automatickej veže sa chválili, že ich zbraň spôsobila ruskej armáde veľké problémy. V snahe potlačiť guľomet nainštalovaný niekde v okne budovy bola proti nemu použitá trieštivá munícia z AGS (automatický granátomet) v domnení, že posádka bude zasiahnutá. Malé črepiny však zbraň len poškriabali a guľometník, ktorý sa nachádzal v bezpečnej vzdialenosti, pokojne obnovil paľbu v dávkach.

 

Vzniká otázka, či si ruský vojensko-priemyselný komplex poradí s výzvou, ktorá pred ním stojí v oblasti automatických guľometných platforiem. Samostatne tempom deväť veží do konca roka asi nie. Vzniká tu opäť priestor pre decentralizované siete dobrovoľníkov. Tí už zvládli odstrániť ukrajinský náskok v oblasti FPV dronov.

 

V Rusku sa stala známou reportáž o žiakovi základnej školy, ktorý si za dobré známky vyžiadal 3D printer. Rodičia sa čudovali, že beží nepretržite, asi to decko vážne baví. Že majú doma zbrojnú výrobu zadných segmentov bômb zhadzovaných s dronov zistili až od kuriéra siete dobrovoľníkov, ktorý prišiel pre hotovú produkciu a priviezol materiál.

 

Ukrajinský náskok vo výrobe automatických guľometných veží asi Rusi z detských izieb nedoženú. Bude si to vyžadovať zapojenie okrem dobrovoľníkov aj menších výrobných a servisných dielní. Výsledok môže byť rovnaký ako v prípade FPV dronov, kde ešte za života Vladlena Tatarského vznikol nedostatok mrkvy a ceruziek. Nahrádzali sa mínami kalibru 82mm. Samostatný článok prípadne vznikne o pozemných a námorných dronoch, Lovci hláv už niečo zverejnili…

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov