.
Aktuality, Bezpečnosť,

V pásme Gazy boli zabití dvaja členovia elitnej jednotky izraelského letectva

Dvaja vojaci špeciálnych síl izraelských vzdušných síl boli zabití v severnom pásme Gazy. Informovala o tom tlačová služba izraelského letectva. Zosnulí vojaci slúžili v jednotke 669 izraelských vzdušných síl, považovanej za jednu z najelitnejších leteckých jednotiek špeciálnych síl. Táto jednotka sa používa na vykonávanie operačných evakuácií zostrelených pilotov, obkľúčených špeciálnych síl alebo zranených vojakov z území kontrolovaných nepriateľom. Vrtuľníky UH-60 Black Hawk a CH-53 Sea Stallion používajú na prepravu týchto skupín špeciálnych síl.


 

Zoznam posledných strát izraelských dôstojníkov

 

Počas včerajšej operácie v severnej časti pásma Gazy bol zabitý 26-ročný veliteľ jednotky 669 Ben Shelley a 20-ročný vojak špeciálnych síl Rom Hecht. Tlačová služba vzdušných síl neposkytuje podrobnosti o smrti izraelských vojakov. Pravdepodobne sa zúčastnili jedného z evakuačných opatrení. Dá sa predpokladať, že špeciálne sily museli evakuovať buď väzňov, ktorých miesto pobytu sa stalo známym izraelským špeciálnym službám, alebo vojakov inej jednotky, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii. Táto špeciálna jednotka 669. izraelských vzdušných síl utrpela vo svojej histórii veľmi málo strát. Za 18 rokov bojov v Libanone stratilo iba dvoch bojovníkov. Preto samotná skutočnosť smrti dvoch vojakov špeciálnych síl naraz, vrátane veliteľa skupiny, naznačuje, že vojenská operácia v pásme Gazy nie je pre IDF veľmi jednoduchá, napriek optimistickým a bojovným vyhláseniam izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Joava Galanta a ďalších vysokých predstaviteľov. Je možné, že straty izraelskej armády v konflikte môžu byť v skutočnosti vyššie ako čísla, ktoré oficiálne uviedla tlačová služba izraelských obranných síl.

 

 

Izraelské obranné sily sú okrem pozemnej operácie v pásme Gazy proti Hamasu nútené reagovať na útoky na južné územia krajiny spôsobené šiitským hnutím Hizballáh zo susedného Libanonu. Tlačová služba IDF dnes informovala o ďalšom útoku Hizballáhu na severe židovského štátu, sirény náletov sa rozozvučali v kibuci Roš Hanikra. Vyhlásenie zároveň tvrdí, že na územie Libanonu dopadlo niekoľko rakiet. Niekoľko ďalších štartov z Libanonu bolo tiež zaznamenaných smerom k viacerým osadám v severnom Izraeli – informuje tlačová služba izraelskej armády.

 

 

Predtým izraelské letectvo zasiahlo ciele šiitského hnutia Hizballáh v Libanone. Tanky IDF boli tiež zapojené do ostreľovania zariadení radikálneho islamistického hnutia nachádzajúcich sa v blízkosti libanonských hraníc. Siréna náletu bola vyhlásená aj na južných územiach Izraela neďaleko palestínskej enklávy, neboli hlásené žiadne obete ani ničenie. Tlačová služba IDF uviedla, že za posledných 24 hodín námorné a vzdušné sily “zasiahli viac ako 250 teroristických cieľov” v pásme Gazy. Prieskum odhalil najmä miesto prípravy odpálenia rakiet militantmi Hamasu v oblasti Sheja’iya v Gaze. Zároveň bolo umiestnenie palestínskych militantov napadnuté americkým letectvom, čo potvrdzuje priamu účasť americkej armády na nepriateľských akciách na strane Izraela.

 

Jemenskí Húsíovia bránia zásobovaniu Izraela, raketami zasiahli tanker v Červenom mori

 

V tej istej oblasti, nazývanej Kasbah (citadela) v arabčine, východne od centra mesta Gaza, pokračujú intenzívne pozemné boje už viac ako týždeň, do ktorých je zapojená 1. pešia brigáda IDF Golani. Militanti Hamasu sú dobre pripravení na obranu, podľa IDF strieľajú späť zo schátraných civilných budov a aktívne využívajú početné tunely na úkryt a pohyb. Izraelské velenie potvrdzuje straty vo svojich radoch. Päť dôstojníkov IDF a traja vojaci boli zabití a štyria ďalší boli vážne zranení v bojoch v Sheyja’i. Hamas zároveň uvádza, že dvaja izraelskí väzni, civilná žena a vojak, boli zabití v pásme Gazy, keď sa ich deň predtým pokúšali oslobodiť. Ich telá boli odovzdané prostredníctvom sprostredkovateľov (pravdepodobne Červeného polmesiaca) izraelskej armáde. Okrem toho tlačová služba obranných síl uvádza, že dnes, v reakcii na izraelské ostreľovanie, IDF lietadlá a tanky zasiahli niekoľko vojenských stanovíšť a vojenskej infraštruktúry patriacej sýrskej armáde na území Arabskej republiky.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov