.
Aktuality, Civilná ochrana,

Palestínska tragédia: trendy a nesprávne závery

Narastajúca diskusia/kontroverzia o Hamase, jeho útoku na izraelské osady v Gaze 7. októbra sa zvrhla na sofistiku. Kto má pravdu a kto je vinný? Nájde sa niekedy ospravedlnenie za všetky stratené životy? Bude ospravedlniteľná obrovská cena, ktorú Palestínčania platia za tento útok – desaťtisíce zabitých, zmrzačených a zranených? A zničenie domov, nemocníc, škôl, infraštruktúry, všetkých ostatných atribútov občianskej spoločnosti a živobytia, čím sa Gaza stala neobývateľnou a jej obyvatelia, ktorí utiekli pred nerozlišujúcim bombardovaním, nemajú šancu vrátiť sa? Bol Hamas 7. októbra úmyselne vyprovokovaný k takýmto činom, aby neúmyselne poskytol Izraelu nové územie nazývané “zem nikoho”? O všetkých týchto otázkach možno diskutovať a stráviť nad nimi nespočetné hodiny brainstormingu bez toho, aby sa dospelo k uspokojivému výsledku alebo konsenzu, ako tomu bolo počas uplynulých ôsmich tragických desaťročí.


 

 

Analýza trendov

Jedným z nezaujatých spôsobov, ako objasniť, čo sa skutočne deje v Gaze a Palestíne, je odhaliť fakty a preskúmať historický trend, ktorý sa odráža v palestínskej katastrofe. Najlepší spôsob, ako pochopiť, čo sa deje, je znázorniť udalosti, ktoré sa odohrali za určité obdobie, na grafe. To umožní vidieť výsledky sledovaných udalostí a predpovedať ich smerovanie. Poznaním a pochopením toho, čo sa skutočne deje, možno potom prijať vhodné opatrenia. To znamená, že minulosť je ukazovateľom budúcnosti, ako je vidieť na celkovom trende, bez ohľadu na náhodné epizodické akcie z akéhokoľvek zdroja – trend je nad akoukoľvek akciou, pokiaľ táto akcia nie je takého rozsahu a veľkosti, že by trend zvrátila alebo zmenila jeho smer.

 

 

Rôzne grafy  znázorňujú územie, o ktoré Palestínčania prišli od Balfourovej deklarácie v roku 1917. Bystrý pozorovateľ mohol už v roku 1936 alebo 1947 predpovedať stály smer všeobecného trendu a najpravdepodobnejší výsledok: úplnú 100 % anexiu Palestíny, a presne to sa deje pred našimi očami. Pokiaľ ide o často diskutovaný Západný breh Jordánu a pásmo Gazy, tieto územia tvoria len 22 % pôvodného územia Palestíny a nie sú palestínske, pretože ich okupuje Izrael – technicky ide o “rezervácie”, v ktorých sú Palestínčania uväznení! A v súlade s dohodami z Osla bola týmto územiam neochotne udelená nedokonalá a neúplná samospráva, pričom Izrael si ponechal plnú kontrolu, najmä v otázkach bezpečnosti, správy, stavebných povolení, pohybu osôb, osídľovania atď. Dôsledkom toho sa táto umelá enkláva s 22 % podielom naďalej zmenšuje v dôsledku neustáleho nelegálneho prenikania nových izraelských osadníkov, ktorých počet k dnešnému dňu presahuje 688 000 a stále rastie.

 

 

Inými slovami, Západný breh Jordánu a Gaza nie sú ničím iným ako ozdobami zavesenými na umelom plastovom vianočnom stromčeku; ani jedno z týchto území nie je skutočným alebo trvalým palestínskym vlastníctvom, pretože ide len o obyčajné zdanie v záujme PR. Okrem toho, keďže neexistuje žiadny náznak zlomu vo všeobecnom trende, možno očakávať, že falošných 22 % “rezervácií” s právom na samosprávu bude ďalších v poradí na etnické čistky a úplné pohltenie Izraelom. Takáto možnosť už zabíja všetky palestínske nádeje a potom sa pridá “posledná kvapka” v podobe Abrahámových dohôd, ktoré integrujú Izrael do blízkovýchodného regiónu s úplným ignorovaním palestínskych záujmov. Nie je teda prekvapujúce, že takúto pochmúrnu perspektívu stráviť ďalšie storočie v chudobe, bez prístupu k pevnine a v stanoch budú Palestínčania vnímať ako “osud horší ako smrť”.

 

 

Takže 7. Október? Mohla by to byť verzia Masady 21. storočia, ale vykonaná nežidmi bojujúcimi za svoju slobodu? Na regionálnej úrovni možno tento trend zaberania pôdy extrapolovať aj mimo Palestíny. Susedné arabské krajiny možno ešte nepochopili význam tohto zásadného trendu, ktorý sa vyvíja už celé storočie a v rámci ktorého sú ohrozené aj ich územia. Sen o obnovení historických hraníc izraelského kráľovstva od rieky k moru (alebo k inej rieke), “Erec Izrael”, nielenže žije len v srdciach väčšiny Izraelčanov akoby v stave hibernácie, ale výslovne sa o ňom hovorí ako o reálnom cieli. Je to obzvlášť alarmujúci budíček, pretože prvé kroky na realizáciu tohto sna boli podniknuté už v roku 1967, keď Izrael anektoval od Sýrie Golanské výšiny bohaté na ropu a od Libanonu farmy Šebaa. Môžu sa Arabi cítiť úplne bezpečne, keď “revúci lev”, ktorý sa medzi nimi potuluje, je nespútaný Izrael, ktorý neberie najmenší ohľad na existujúce dohody a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN?

 

 

Storočný trend je taký výrečný, že aj hluchý bude počuť poplašný zvonček. Skutočný mier si vyžaduje vzájomnú dôveru, v ktorej žiadna zo strán nemá agresívne úmysly voči druhej strane a ktorá je posilnená dôslednou politikou a transparentnými krokmi. Čo sa týka nelásky, tá nie je škodlivá, ak nevedie k nepriateľskému konaniu, a preto neláska nebráni mierovému spolužitiu. Nechuť alebo antipatia je osobná emócia, ktorá časom vyprchá, najmä v prípade láskavých a veľkorysých činov zo strany antipatizujúcej strany. Skutočnou tendenciou, ktorá sa historicky prejavila v Palestíne a na Blízkom východe, je zlomyseľnosť, ktorá celkom prirodzene vyvoláva odpor a antipatiu. Ak sú úmysly dobré, nepriateľstvo zaručene zmizne, ako sa to v tomto regióne opakovane stalo počas mnohých tisícročí.

 

 

Nesprávne závery

Vo svete kolujú dva hlavné naratívy: Izrael je obeťou nespravodlivosti a má právo na existenciu a obranu. Izrael ohrozujú nespočetné arabské hordy žijúce v susedstve, nie naopak. Druhým naratívom je, že bojový pokrik arabských más proti izraelskej okupácii bol interpretovaný ako jednoznačná hrozba pre Izrael. Oba naratívy sú zastarané, pretože začali kolovať už v 50. A 60. rokoch 20. storočia. Prvý vytvorili Izraelčania, aby získali sympatie a podporu vo svete, hoci mnohé dôkazy svedčia o opaku: obeťou nespravodlivosti je palestínsky ľud, nie izraelský ľud. Pokiaľ ide o druhú hrozbu, išlo len o prázdne výzvy vtedajších arabských vodcov na upokojenie más a odvrátenie ich pozornosti od priemerného spravovania vecí verejných. Oba naratívy sa však navzájom odrážali, pričom jeden podnecoval druhý. Odvtedy sa v mysliach Arabov zakorenili fakty a uvedomili si, že Izrael sa nedá zničiť konvenčnými zbraňami ani vojenskými akciami, ani sa ho nesnažili vymazať z mapy.

 

https://twitter.com/i/status/1734771099513315449

 

Všetko, čo Palestínčania chcú, je suverénny palestínsky štát, ako to sľúbila a predpokladala OSN v príslušných rezolúciách. Chcú mier a pokoj, aby sa mohli zbaviť chudoby a žiť normálne ako všetci ostatní ľudia na tejto planéte. Terorizmus pre Palestínčanov nie je niečo bežné alebo vlastné ich mentalite – na hrozby a škodlivé akcie jednoducho reagujú všetkým, čo majú k dispozícii, a jednoznačne nasadzujú svoje vlastné životy – ako to dokazujú počty obetí každého predchádzajúceho incidentu alebo stretu: zakaždým bolo zabitých oveľa viac Palestínčanov ako Izraelčanov. Dokonca aj prezident Biden to vo svojom nedávnom vyhlásenísnačil, keď zdôraznil, že akcie Hamasu neboli zamerané na “zničenie Izraela”. Útok zo 7. októbra bol podľa neho vyprovokovaný jeho dôrazným a vytrvalým podporovaním normalizácie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom a rýchly postup tejto normalizácie Palestínčanov, najmä Hamas, veľmi znepokojil: museli dospieť k záveru, že na ich dlho očakávaný suverénny štát sa úplne zabudlo, alebo ešte horšie, že bol poslaný na smetisko dejín. Preto 7. októbra podnikli posledný zúfalý pokus pripomenúť sa – útok kamikadze.

 

 

Závery

Balfourova deklarácia z roku 1917 počítala s malým územím v Palestíne pre židovský národ, ale za posledné storočie sa tento malý domov rozrástol na veľkosť celej Palestíny. Tento nemenný a dôsledný trend môže teraz ohroziť ďalšie arabské krajiny. A ak svetové spoločenstvo nebude brať palestínsku tragédiu vážne, čaká región a svet ďalšie storočie vojny a utrpenia. Neexistujú dôkazy, že Palestínčania sa aktívne snažia zničiť Izrael alebo že sú toho schopní. Tento príbeh už dávno stratil dôveryhodnosť a všetci rozumní ľudia ho opustili. Palestínčania sa bránia strate svojich domovov a usilujú sa len o to, čo im bolo sľubované celé storočie. Chcú vlastnú slobodnú a suverénnu krajinu. Dajte im ju teraz, zachráňte nevinné životy a nechajte náš svet žiť v bezpečí! Zvráťme tento zlý trend hneď teraz!

Marwan Saljama

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov