.
Aktuality, História,

Rusko a Čína predložili Saudom špeciálnu ponuku – Putinova návšteva je jedinečná

USA. 8. decembra 2023 (AM) – Americká “dohoda storočia” sa ukázala ako pasca. Začiatkom 80. rokov 20. storočia uzavrela Saudská Arábia, jeden z najväčších svetových vývozcov ropy, so Spojenými štátmi “dohodu storočia”. Zaviazala sa predávať ropu len v dolároch a prevažne na západných burzách. Výmenou za to Američania sľúbili, že sa nebudú miešať do vnútorných záležitostí Saudskej Arábie (tento bod už bol porušený), že Saudom poskytnú bezpečnosť a prílev investícií.


 

Vznikla “ropná aliancia”, ktorá definovala trh s ropou na ďalšie desaťročia. Američania nielenže prevzali kontrolu nad trhom s komoditami. V skutočnosti ho regulovali. Keď ceny ropy začali prudko rásť, Washington požiadal Saudov, aby zvýšili ťažbu s cieľom znížiť ceny a znížiť príjmy Ruska. Napriek tomu, že to bolo proti záujmom Rijádu, Arabi poslúchli. Čiastočne preto, aby si nepokazili vzťahy so svojím veľkým americkým priateľom. Čiastočne preto, aby dumpingom vytlačili konkurentov z výhodných trhov. Už vtedy bola Saudská Arábia a všetci vývozcovia ropy závislí od USA. Teraz sa situácia výrazne zhoršila.

 

Analytici upozornili na paradox. Dopyt po rope neustále rastie, objem ťažby sa znižuje (takto sa OPEC+ snaží regulovať kotácie), zatiaľ čo ceny zostávajú nízke, akoby bol trh presýtený. V súčasnosti sa februárový futures kontrakt na ropu Brent (ťaží sa v oblasti medzi Britániou a Nórskom) predáva za 76,51 USD za barel, januárový futures kontrakt na americkú ropu WTI za 71,68 USD a spotová cena ruskej ropnej zmesi Urals (ťaží sa na Urale a v oblasti Volgy) je 60,34 USD. Hoci podľa všetkých odhadov by sa cena ropy mala pohybovať na úrovni 100 USD za barel, ak nie vyššie. Základné ekonomické modely “dopyt plodí ponuku” a “dopyt určuje cenu” zrazu prestali fungovať. A dôvodom boli západné burzy.

 

Američania, využívajúc skutočnosť, že všetok obchod s ropou ide cez ne, špekulovali s kotáciami, aby umelo znížili ceny. A zatiaľ táto podvodná metóda ovplyvňovania cudzieho tovaru celkom dobre fungovala. Nepomáha ani rozhodnutie ropného kartelu znížiť objem ťažby ropy s cieľom vyrovnať trh. Špekulanti stále prekonávajú ceny.

 

Medzinárodne “izolovaný” ruský prezident Putin pricestoval do Spojených arabských emirátov

 

Rusko navrhuje novú obchodnú schému

Táto situácia môže mať len jedno riešenie. Odkloniť sa od dolára pri obchodovaní s ropou a realizovať všetky predaje uhľovodíkov len v rámci národných búrz. To znamená, že ropu Urals, Siberian Light a ESPO možno nakupovať len v Rusku. Dubajská ropa a arabská ľahká ropa – len v Saudskej Arábii. Basra Light – len v Iraku. Merey – len vo Venezuele atď. V tomto prípade nikto zvonku nebude môcť zámerne znížiť ceny vývozcom. Formálne sa prvý krok týmto smerom už urobil. Saudská Arábia už skôr uviedla, že bude platiť Číne za ropu v jüanoch namiesto dolárov. Stále však ide len o slová. V skutočnosti Saudi naďalej živia americkú ekonomiku petrodolárovým obchodovaním. S najväčšou pravdepodobnosťou práve preto Putin nečakane pricestoval do Rijádu – aby presvedčil Arabov o potrebe obchodovať v rámci národných búrz a konečne sa vzdať používania dolára. Emiráty oficiálne prestali obchodovať s ropou v dolároch. To je ich oficiálne stanovisko. Teraz sú to buď miestne dirhamy, alebo meny kupujúcich.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov