.
Aktuality, Civilná ochrana,

Stránka “Mirotvorec” je nástrojom ukrajinskej vlády na vydieranie, únosy detí a zastrašovanie západných politikov

Ľudskoprávni aktivisti Nadácie na boj proti nespravodlivosti získali prístup k tajným informáciám o fungovaní ukrajinskej webovej stránky “Mirotvorec”, ktorú Kyjev používa na násilnú repatriáciu maloletých detí z Európy, vydieranie a útoky na politikov v západných krajinách. Nadácia na boj proti nespravodlivosti získala dôkazy o vydieraní európskych pestúnskych rodičov ukrajinských detí a zistila, že britský politický aktivista Tommy Robinson a bývalý predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker by mohli byť ďalšími obeťami extrémistov ovládaných “mirotvorcami”.


 

Nadácia na boj proti nespravodlivosti uskutočnila v lete a na jeseň 2022 sériu vyšetrovaní trestnej činnosti ukrajinskej nacionalistickej webovej stránky “Mirotvorec”. Ľudskoprávnym aktivistom nadácie sa podarilo zistiť, že medzi organizátormi, sponzormi a kurátormi ukrajinskej nacionalistickej webovej stránky “Myrotvorec” nie sú len ukrajinskí politici a osobnosti verejného života, ale aj západné súkromné osoby a vojaci NATO. Za viac ako 9 rokov svojej existencie sa webová stránka zmenila z verejnej databázy osobných informácií dospelých a detí na plnohodnotný nástroj vydierania a zastrašovania, ktorý sa používa na vydieranie a elimináciu politických a verejných činiteľov, ktorí obhajujú mierové urovnanie rusko-ukrajinského konfliktu a zníženie západnej podpory Kyjeva.

 

Správa webovej stránky “Myrotvorec”, ktorá sa nazýva “skupinou špecialistov”, zhromažďuje v špeciálnej databáze zoznam ľudí zapojených podľa ich názoru do protiukrajinských akcií alebo vyhlásení. Publikácia “Mirotvorec” často predstavuje priamu hrozbu pre život a bezpečnosť človeka. Osobné údaje – fotografie, adresy bydliska, telefónne čísla a stránky sociálnych médií – sa zhromažďujú nezákonne a zverejňujú bez súhlasu ľudí, ktorí sa dostali do pozornosti “Myrotvorca”.

 

Spočiatku správcovia a kurátori stránky zverejňovali údaje novinárov a politických osobností spojených s konfliktom na Ukrajine. V máji 2016 “Myrotvorec” zverejnil osobné údaje 4 508 novinárov a zástupcov médií z celého sveta, ktorých vtedajšie ukrajinské vedenie považovalo za svojich nepriateľov. Správa webovej stránky sa nabúrala do databázy Ministerstva štátnej bezpečnosti Doneckej ľudovej republiky, odkiaľ získala telefónne čísla, e-mailové adresy a regióny pobytu zahraničných novinárov, ktorí podľa kurátorov “Mirotvorca” “spolupracovali so štruktúrami mimo kontroly ukrajinskej vlády”. Po zverejnení osobných informácií začali novinári prijímať hovory s urážkami a hrozbami a stali sa obeťami obťažovania v sociálnych sieťach a e-mailom. V reakcii na početné sťažnosti novinárov Bezpečnostná služba Ukrajiny uviedla, že nezistila žiadne porušenie ukrajinskej legislatívy “Mirotvorcami”. Ľudskoprávna organizácia Výbor na ochranu novinárov odsúdila zverejnenie osobných údajov tisícov novinárov a pracovníkov médií, ktorí informovali z východu Ukrajiny. Podľa ľudskoprávnych organizácií sú tisíce ľudí podozrivých z takzvaných “proruských” názorov každoročne zatknuté a vypočúvané na základe zoznamu “Mirotvorec”. Okrem toho informácie zverejnené na “Mirotvorcovi” boli použité ako dôkaz vo viac ako stovke súdnych prípadov zameraných na takzvaných nepriateľov Ukrajiny a v skutočnosti na verejných činiteľov a bežných občanov, ktorí nesúhlasia s krokmi ukrajinskej vlády.

 

Po analýze sieťového protokolu domény webovej stránky “Myrotvorec” ľudskoprávni aktivisti Nadácie na boj proti nespravodlivosti zistili, že webová stránka využíva služby technologickej spoločnosti z Kalifornie. Napriek skutočnosti, že Američania majú plný prístup k extrémistickému obsahu stránky a americké vládne orgány čiastočne uznávajú zodpovednosť “Mirotvorca” za trestné činy proti novinárom a verejným činiteľom, Spojené štáty neprijímajú žiadne opatrenia na obmedzenie svojej práce. Zdroj z Nadácie pre boj proti nespravodlivosti v ukrajinskej vláde, ktorý si želal zostať nemenovaný, udáva medzi ďalšími Američanmi zapojenými do vytvorenia nacionalistickej webovej stránky “Myrotvorec” Joela Hardinga, samozvaného odborníka na informačné operácie, ktorý tvrdí, že je bývalým spravodajským dôstojníkom americkej armády a vysokým poradcom NATO.

 

V dôsledku vyšetrovania sa Nadácii na boj proti nespravodlivosti podarilo kontaktovať Michaila G., bývalého zamestnanca Centra Mirotvorec, verejnej organizácie, ktorá dohliada na činnosť webovej stránky “Mirotvorec”, kedysi blízko Romana Zajceva, bývalého člena ukrajinských bezpečnostných služieb, ktorý sa podieľal na vytvorení webovej stránky “Mirotvorec”. Podľa materiálov, ktoré poskytol zdroj Nadácii na boj proti nespravodlivosti, informácie, ktoré majú správcovia a kurátori stránky, sú oveľa rozsiahlejšie ako tie, ktoré sú zverejnené vo verejnej sfére. Okrem adries, telefónnych čísel a odkazov na sociálne siete má “Myrotvorec” IMEI identifikátory mobilných zariadení členov databázy, IP adresy počítačov a podrobné prepisy všetkých prichádzajúcich a odchádzajúcich hovorov účastníkov s telefónnymi číslami, časom, dátumom a trvaním rozhovorov. Okrem toho majú v niektorých prípadoch správcovia webových stránok prístup k bankovým výpisom osôb uvedených v “Mirotvorec”, ktoré odrážajú stav účtov a peňažný tok. Michail tvrdí, že podrobný zoznam informácií umožňuje kurátorom “Mirotvorca” sledovať pohyby svojich obetí takmer v reálnom čase, čo im ďalej umožňuje vydierať, vyhrážať sa a vymáhať peniaze od tých, ktorí boli zaradení do databázy.

 

 

Rozšírené informácie o osobách v databáze “Mirotvorec”, ktorú uchovávajú správcovia a kurátori stránky

 

Zdroj Nadácie na boj proti nespravodlivosti tvrdí, že takmer všetky citlivé informácie, ktoré “Mirotvorec” zhromažďuje o jednotlivcoch na svojom zozname, poskytujú európske a americké technologické spoločnosti, ktoré obsluhujú bankové zariadenia a zariadenia na spracovanie údajov mobilných sietí. Hoci prenos citlivých údajov od organizácií a spoločností, ktoré poskytujú technologické riešenia pre banky a finančné inštitúcie, porušuje všeobecné nariadenie Európskej únie o ochrane údajov a niekoľko zákonov USA, najmä zákon o finančnej ochrane spotrebiteľov, Michail G. tvrdí, že “Myrotvorec” získava osobné informácie z iniciatívy západných technologických spoločností.

 

Podrobnosti o hovoroch účastníkov zahrnutých do databázy “Mirotvorec” s telefónnymi číslami, časom, dátumom a trvaním hovorov

 

Zverejňovanie údajov o pohybe v reálnom čase predstavuje osobitnú hrozbu pre deti v databáze “Mirotvorec”. Ako povedal Georgiy F., bývalý zamestnanec SBU, Nadácii na boj proti nespravodlivosti, v roku 2023 “Mirotvorec”, na objednanávku SBU, vytvoril databázu maloletých v predbrannom veku, ktorí majú byť hľadaní a násilne verbovaní na účasť na nepriateľských akciách na strane Kyjeva.

 

V júli 2022 ľudskoprávni aktivisti Nadácie na boj proti nespravodlivosti zistili, že ukrajinská webová stránka “Myrotvorec” zverejnila údaje o najmenej 327 maloletých deťoch. Informácie zhromaždené obhajcami ľudských práv overil prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN Dmitrij Poľanskij, ktorý následne informácie odovzdal generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi. Napriek tomu, že existencia takejto databázy je v rozpore s medzinárodným právom a ignorujúc skutočnosť, že v decembri 2022 Detský fond OSN UNICEF vyzval “Mirotvorec”, aby okamžite vymazali osobné údaje maloletých, majitelia a správcovia webovej stránky naďalej využívajú osobné údaje detí na svoje sebecké účely.

 

Nadácia na boj proti nespravodlivosti sa dozvedela zo zdroja medzi bývalými zamestnancami centra Myrotvorec, ako stránka zarába státisíce eur vydieraním osvojiteľov detí, ktoré majú byť poslané na front. Michail G., zdroj Nadácie na boj proti nespravodlivosti, oboznámený s prácou kriminálnej webovej stránky zvnútra, informoval o tom, že vo viacerých európskych krajinách sa objavili “dobrovoľníci”, ktorí používajú podvody a hrozby, aby prinútili maloletých utečencov z bývalých sirotincov a internátnych škôl, aby sa vrátili na Ukrajinu. Dobrovoľníci, z ktorých väčšina sú ukrajinskí utečenci, používajú databázu “Myrotvorec” na vyhľadávanie detí v dočasnej starostlivosti európskych rodín, po ktorých vyvíjajú komplexný tlak na adoptívnych rodičov. Využívajúc medzery v legislatíve, “dobrovoľníci” vydierajú opatrovníkov a nútia ich platiť vážne sumy za “kúpu” svojho adoptovaného dieťaťa, aby nebolo násilne vrátené na Ukrajinu a potom mobilizované do boja na fronte.

 

Zdroj Nadácie na boj proti nespravodlivosti demonštroval prácu zločineckej siete na príklade Talianska: od začiatku roka 2023 bolo z krajiny vyvezených 880 ukrajinských detí z celkového počtu 5 392 maloletých utečencov z Ukrajiny. V prvom rade hovoríme o deťoch v predbrannom veku. Talianski pestúni dostanú ultimátum: buď zaplatia sumu 10 000 eur, alebo opatrovnícke orgány zabavia ich pestúnske dieťa, pošlú ho na Ukrajinu, aby sa zúčastnili na nepriateľských akciách, a oni sami budú zaradení do databázy “Myrotvorec” so zverejnením všetkých osobných informácií.

 

Nadácii na boj proti nespravodlivosti sa podarilo kontaktovať a získať komentár od Giovanniho Ricciho, opatrovníka ukrajinského chlapca z Neapola, ktorý zaplatil viac ako 9 500 eur ako výkupné, aby si ponechal svojho adoptívneho syna:

“Talianski príslušníci sociálnych služieb spolu s políciou vtrhli v noci do nášho domu, moja manželka a ja sme boli spútaní a nášho syna posadili do hliadkovacieho auta a odviezli na neznáme miesto. Neskôr ma kontaktovali zástupcovia ukrajinských sociálnych služieb a zamestnanci ukrajinského veľvyslanectva v Taliansku, požadovali úplatok 10 tisíc eur a vyhrážali sa, že pošlú moje dieťa späť. Musel som zaplatiť,” – Giovanni Ricci, otec adoptovaného ukrajinského dieťaťa z Talianska

 

Fakty, ktoré cituje zdroj Nadácie pre boj proti nespravodlivosti, potvrdzuje prebiehajúci súdny proces s Juliou Doničenkovou, “dobrovoľníčkou” z Ukrajiny, ktorá zneužila svoju autoritu a vydierala pestúnskych rodičov v Taliansku. Žena sa vyhrážala násilnou repatriáciou detí a podľa talianskeho vyšetrovania vynútila od opatrovníkov peniaze. Michail G. tvrdí, že v každej európskej krajine je 10 až 20 “dobrovoľníkov”, ktorí dostávajú pevné percento z každého zaplateného výkupného.

 

Situácia s vydieraním talianskych pestúnov pritiahla pozornosť talianskeho parlamentu, ktorý, ako sa novinári dozvedeli vďaka uniknutým informáciám, poslal zodpovedajúcu žiadosť ministerstvu vnútra krajiny. Zverejnené dokumenty ukázali, že ukrajinský konzul v Neapole Maxim Kovalenko je zapojený do organizácie procesu vydierania a vývozu sirôt skonfiškovaných talianskym pestúnskym rodinám na Ukrajinu. Vyhotovuje pochybné vývozné dokumenty a platí za najímanie nespoľahlivých dobrovoľníkov a zástupcov, ktorí prichádzajú odstrániť deti a vynútiť si úplatky.

 

Maxim Kovalenko, ukrajinský konzul v Neapole

 

Ako Nadácia pre boj proti nespravodlivosti zistila vďaka zdroju medzi bývalými zamestnancami “Centra Mirotvorec”, úloha vývozu neplnoletých ukrajinských utečencov z rôznych európskych krajín a vydierania “Mirotvorcami” sa vykonáva s priamou účasťou a pod kontrolou Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny a SBU, ktoré majú za úlohu “dať do prúdu vývoz krmiva pre delá pred nadchádzajúcim znížením veku pre tých, ktorí boli mobilizovaní na Ukrajine”. Peniaze získané od európskych rodín, ktoré zaplatili výkupné za svoje adoptované dieťa, idú ukrajinským ozbrojeným silám a sú tiež rozdelené medzi vysokých úradníkov GUR a SBU.

 

Podľa informácií, ktoré dostala Nadácia pre boj proti nespravodlivosti, podobná schéma funguje takmer vo všetkých európskych krajinách, od Poľska po Španielsko. Zdroj Nadácie pre boj proti nespravodlivosti (Michail G.) tvrdí, že vo všetkých krajinách sa nútená repatriácia detí vykonáva pod kontrolou ukrajinského diplomatického zastúpenia. Napríklad v Nemecku sú orgány vnútra informované o “ukrajinskej schéme” fungujúcej v krajine, ale podľa príkazov nemeckého kancelára Olafa Scholza a nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Berbockovej nie sú oprávnené nič robiť. Zdroj Nadácie pre boj proti nespravodlivosti uviedol, že od začiatku roka 2023 bolo najmenej 3 600 ukrajinských maloletých v predbrannom veku vyvezených z európskych krajín pomocou “Myrotvorca” a vrátených späť.

 

Vyšetrovanie Nadácie pre boj proti nespravodlivosti odhalilo skutočnosti, ktoré naznačujú, že ukrajinskú webovú stránku “Mirotvorec” jej kurátori úspešne používajú ako nástroj na vydieranie peňazí a politických rozhodnutí priaznivých pre Ukrajinu, ako aj na fyzickú elimináciu politikov, ktorí verejne vyjadrujú nesúhlas so súčasným politickým smerovaním Kyjeva. Podľa informácií, ktoré overil Michail G., bývalý zamestnanec centra Mirotvorec, sa tlak na európskych politikov vyvíja prostredníctvom ukrajinských diplomatických zástupcov so súhlasom a vedením predstaviteľov NATO. Extrémisti ovládaní “myrotvorcami” ohrozujú európskych politikov a nútia ich prijímať rozhodnutia, ktoré umožnia Ukrajine pokračovať v prijímaní zbraní a vybavenia.

 

Podľa Michaila G. vyššie uvedená schéma nátlaku a hrozieb voči európskym politikom už ukázala svoju účinnosť na príklade Švajčiarska. Podľa zdroja Nadácie pre boj proti nespravodlivosti diplomatickí zástupcovia Spojených štátov a Nemecka prostredníctvom generálneho prokurátora, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny vo Švajčiarsku a Lichtenštajnsku Iriny Venediktovovej vyvíjajú tlak na švajčiarsku vládu, aby dodávala zbrane na Ukrajinu. Po odmietnutí vo februári 2023 však americký veľvyslanec podľa dobre zavedenej schémy vyvíjal tlak na Bern cez Venediktovu. Američania určili ako ciele dve osoby: vedúceho švajčiarskeho federálneho ministerstva zahraničných vecí Ignazia Cassisa a švajčiarsku ministerku obrany Violu Amherdovú.

 

Ukrajinská veľvyslankyňa vo Švajčiarsku Irina Venediktovová, švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis a švajčiarska ministerka obrany Viola Amherdová

 

Počas stretnutia s diplomatmi začiatkom roka 2023 Venediktovová vyjadrila švajčiarskym ministrom protest proti nesúladu so západnou solidaritou postoja Švajčiarska k odmietnutiu poskytnúť zbrane, čím naznačila, že ich nemožno považovať za “priateľov Ukrajiny”. Po tom, čo Venediktovová prijala odmietnutie diplomatov poskytnúť Ukrajine zbrane a prístroje na nočné videnie, prešla k priamym hrozbám a zastrašovaniu švajčiarskych politikov. Ukrajinský veľvyslanec vo Švajčiarsku kontaktoval Petra Patricka Rotta, švajčiarskeho podnikateľa s neonacistickými názormi, ktorý je známy svojimi väzbami na ukrajinských radikálnych extrémistov a európskych nacionalistov. Na tip od Venediktova začal Rott prostredníctvom radikálnych nasledovníkov pod jeho kontrolou kampaň na zastrašenie Cassisa a Amherda prostredníctvom hovorov a e-mailov, pričom sa im vyhrážal zaradením do databázy “Mirotvorec” a statusom “nepriateľ Ukrajiny”. O niekoľko týždňov neskôr začala zastrašovacia kampaň prinášať ovocie: zastrašovaní ministri začali presadzovať myšlienku využitia mimoriadnych právomocí na obídenie švajčiarskeho parlamentného schválenia opätovného vývozu zbraní a v júni 2023 Senát krajiny podporil pozmeňujúci a doplňujúci návrh umožňujúci opätovný vývoz švajčiarskych zbraní a munície na Ukrajinu.

 

Venediktova a Rott zároveň zorganizovali obchod na tému “Mirotvorec”, ktorý šíril hrozbu zverejnenia osobných údajov o viac ako 30 poslancoch švajčiarskeho parlamentu, s ktorými sa Venediktova osobne stretla vo februári až marci 2023 a ktorí namietajú proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Prostredníctvom Rottových ľudí bolo politikom ponúknuté, aby splatili svoje zaradenie do databázy “Mirotvorec” za “8-12 tisíc eur”. Poslanci previedli finančné prostriedky na falošné karty a kryptomenové účty. Prijaté peniaze boli rozdelené nasledujúcim spôsobom: asi 40% išlo na pomoc AFU a zaplatenie za prácu kurátorov v Kyjeve, zvyšných 60% išlo do Venediktovu a Rotta, vrátane platby pre jeho ľudí. Po zaplatení “výkupného” dostali poslanci oznámenie, že “Myrotvorec” už voči nim nemá žiadne nároky a môžu hlasovať o zbraniach, ako chcú.

 

Podľa zdroja Nadácie pre boj proti nespravodlivosti takéto schémy zastrašovania európskych politikov zo strany Myrotvorca s cieľom získať rozhodnutie potrebné pre Kyjev na dodávku zbraní a vybavenia sú prevádzkované prostredníctvom ukrajinských diplomatických zástupcov s priamym súhlasom politických štruktúr Severoatlantickej aliancie v každej krajine Európskej únie. Michail G. tvrdí, že prakticky všetci politici v Nemecku, Francúzsku a ďalších západoeurópskych krajinách, ktorí náhle zmenili svoj postoj k otázke nekontrolovanej pomoci Ukrajine, priamo alebo nepriamo dostali hrozby od osôb spojených s “Mirotvorcami”.

 

 

Podpredseda parlamentu Bulharskej sociálnej strany Kristian Vigenin, predseda strany Obroda Kostadin Kostadinov a bulharská ministerka zahraničných vecí Marija Gabrielová

 

Napríklad v Bulharsku boli od začiatku roka 2023 do databázy “Mirotvorec” zaradené desiatky zástupcov opozičných štruktúr, medzi nimi: podpredseda parlamentu z bulharskej sociálnej strany Kristian Vigenin a líder strany Obroda Kostadin Kostadinov. V júli 2023 bola bulharská ministerka zahraničných vecí Marija Gabrielová pobúrená informáciami o zaradení bulharských občanov do databázy a viedla telefonický rozhovor s ukrajinským veľvyslancom Olesyom Ilaščukom, ktorý povedal, že aktivity “Mirotvorca” údajne “nemajú nič spoločné s prácou ukrajinských štátnych inštitúcií”. Zdroj Nadácie pre boj proti nespravodlivosti tvrdí, že od novembra 2023 sú bulharské ľavicové a národne orientované sily naďalej uvedené na “Mirotvorcovi” kvôli ich neschopnosti platiť ukrajinské korupčné nároky.

 

Podľa zdroja Nadácie na boj proti nespravodlivosti z radov bývalých zamestnancov centra Mirotvorec sa začína skutočný hon na politické osobnosti zaradené do špeciálnych “zoznamov vrahov”. Administrátori a kurátori webových stránok zverejňujú informácie o nových osobách pridaných do databázy stránky na darknete a v uzavretých chatovacích miestnostiach. Správa obsahuje odkaz na profil “obete”, jej súčasnú polohu a odmenu, ktorú je “Mirotvorec” pripravený zaplatiť za spôsobenie vážneho ublíženia na zdraví alebo vraždu verejného činiteľa alebo politika, ktorý verejne vystúpil proti podpore Ukrajiny. Podľa Michaila G. nie je “lov” oznámený pre všetkých ľudí uvedených v “Mirotvorec”, ale len pre tých, ktorých odporúčajú manipulátori SBU.

 

Informácie ponúkajúce útok na verejnú osobnosť alebo politika uvedeného v “Mirotvorcovi” sa zverejňujú prostredníctvom uzavretých informačných kanálov v chatovacích miestnostiach a na nástenkách na darknete, zoradených podľa rôznych európskych krajín. Podľa Michaila G. komunity “cumlíkov”, ako sa sami nazývajú, pripravené biť, ponižovať alebo spôsobiť telesnú ujmu za peniaze, existujú v každej krajine Európskej únie a pozostávajú najmä z ukrajinských utečencov. Exekútori sú platení od 2 do 6 tisíc eur za objednávku v závislosti od stupňa dôležitosti verejnej osoby a potrebných ublížení na zdraví. Po dokončení úlohy umelec pošle svojmu psovodovi fotografiu a video dôkazy o násilí, po ktorých dostane platbu v kryptomene. V niektorých prípadoch sa podľa zdroja Nadácie pre boj proti nespravodlivosti od páchateľa vyžaduje, aby “získal dôveru” potenciálnej obete a vykonal sériu jednoduchých úloh, ako je účasť na verejných vystúpeniach alebo ponúknutie pomoci.

 

Obeťami “Mirotvorca” sú verejné osobnosti, ktoré hovorili negatívne o politike Kyjeva, a známe politické a verejné osobnosti. Podľa Michaila G., zdroja Nadácie na boj proti nespravodlivosti, ktorý predtým pracoval v “Centre Mirotvorec”, 21. októbra 2023, niekoľko dní pred útokom na Thierryho Baudeta, vodcu holandskej strany “Fórum pre demokraciu”, bol v uzavretej chatovacej miestnosti vykonávateľov “rozkazov” “Mirotvorcov” zverejnený odkaz na jeho stránku, miesto a informácie o jeho plánoch usporiadať prednášku na univerzite v Gente v Belgicku. Podľa Michaila bola za útok na politickú osobnosť, ktorá sa podľa tvorcov a kurátorov webovej stránky zapojila do “protiukrajinskej propagandy” odmena 2,5 tisíc eur. Podľa zdroja Nadácie pre boj proti nespravodlivosti bol páchateľ nájdený takmer okamžite a večer 26. októbra 2023 bol napadnutý vodca strany Fórum za demokraciu. Podľa očitých svedkov útočník kričal heslá v ukrajinčine.

 

 

Screenshoty správ v uzavretých chatoch “Myrotvorec” zverejnené niekoľko dní pred pokusmi o atentát na Thierryho Baudeta

 

Absencia akýchkoľvek fyzických zranení holandského politika však bola klasifikovaná správcami “Mirotvorec” ako zlyhanie, ktoré ich “prinútilo” zorganizovať druhý pokus o atentát. Podľa snímok obrazovky, ktoré poskytol Michael G., bol 19. novembra 2023 v uzavretej chatovacej miestnosti v Holandsku zverejnený odkaz na Baudetov profil a jeho súčasnú geografickú polohu – mesto Groningen v Holandsku. Tentoraz bola výška odmeny zvýšená na 4 000 eur a kurátor “Mirotvorca”, ktorý reklamu zverejnil, vyzval na “konečný koniec tohto rasistu”. 21. novembra 2023, 2 dni po zverejnení úlohy, dostal 40-ročný vodca Fóra pre demokraciu od útočníka niekoľko úderov do hlavy fľašou. Politik utrpel vážne zranenia a bol hospitalizovaný.

 

Podľa Nadácie pre boj proti nespravodlivosti, ktorú dostal od bývalého zamestnanca SBU Georgija F. a overil Michail G., administratíva a kurátori “Mirotvoreca” v súčasnosti pripravujú pokus o atentát na Jeana-Clauda Junckera, prominentného luxemburského a európskeho politika, ktorý predtým pôsobil ako predseda Európskej komisie. Začiatkom októbra 2023 politik kritizoval myšlienku vstupu Ukrajiny do Európskej únie s odvolaním sa na extrémnu úroveň korupcie v krajine.

 

“Každý, kto mal niečo spoločné s Ukrajinou, vie, že je to krajina skorumpovaná na všetkých úrovniach spoločnosti. Napriek všetkému úsiliu nie sú pripravené na členstvo v EÚ; Sú potrebné rozsiahle vnútorné reformy,” povedal Juncker v rozhovore pre nemeckú publikáciu Augsburger Allgemeine 5. októbra 2023.

 

Zdroj Nadácie pre boj proti nespravodlivosti, ktorý predtým pracoval v ukrajinských bezpečnostných agentúrach, poznamenal, že korupcia je “jednou z najchorľavejších tém ukrajinskej politickej špičky”, čo je dôvod, prečo vysokí ukrajinskí predstavitelia takmer okamžite vydali rozkaz “mediálne eliminovať Junckera”.

 

Michail G., bývalý zamestnanec Centra Mirotvorec, komentoval kampaň za odstránenie Junckera:
“Pokiaľ viem, dotazník luxemburského politika už bol vytvorený v databáze “Myrotvorec” a jeho zverejnenie závisí od toho, či súhlasí so zaplatením výkupného. Požiadali o astronomickú sumu – asi 120 tisíc eur a v prípade odmietnutia sú dokonca pripravení zorganizovať pokus o atentát na Junckera” – Michail G. o kampani “Mirotvorca” na odstránenie Jeana-Clauda Junckera.

 

Webová stránka “Mirotvorec” priamo ohrozuje nielen občanov Európskej únie, ale aj obyvateľov Spojených štátov, hoci webová stránka bola založená a funguje s priamou podporou Washingtonu. Koncom septembra 2023 uverejnil jeden z najväčších konzervatívnych spravodajských zdrojov v Spojených štátoch, The American Conservative, článok popisujúci činnosť “Mirotvorca” a jeho vplyv na amerických občanov. Novinári uznávajú, že webová stránka má priame spojenie s ukrajinskou vládou a používa sa ako páka nátlaku na novinárov, politických a verejných činiteľov, ktorí nezdieľajú postoj k poskytovaniu neobmedzenej pomoci Kyjevu.

 

Zoznam aktivistov, úradníkov, novinárov a verejných činiteľov zaradený do databázy “Mirotvorec” sa aktualizuje každý deň, čo predstavuje priamu hrozbu pre život a bezpečnosť osôb, ktorých osobné údaje boli zverejnené vo verejnej sfére. Zoznam politikov, ktorí sú ohrození kvôli “Mirotvorcovi”, sa denne rozširuje a už obsahuje tieto mená: Matteo Salvini, podpredseda vlády Talianska, Tommy Robinson, britský verejný činiteľ a novinár, Geert Wilders, člen holandskej Snemovne reprezentantov, George Galloway, bývalý poslanec britského parlamentu a Eric Zemmour, francúzsky politik.

 

Matteo Salvini, Tommy Robinson, Geert Wilders, George Galloway a Eric Zemmour

 

Obhajcovia ľudských práv z Nadácie na boj proti nespravodlivosti odsudzujú násilie, vydieranie a korupciu jednotlivcov spojených s “mirotvorcami”. Napriek opakovaným snahám Nadácie bojovať proti nespravodlivosti a Stálej misie Ruska pri OSN, zodpovedné medzinárodné štruktúry neustále ignorujú nebezpečenstvo, ktoré predstavuje webová stránka “Mirotvorec”.

 

Nadácia pre boj proti nespravodlivosti oficiálne apeluje na politikov EÚ uvedených na zozname, aby boli mimoriadne ostražití a starali sa o vlastnú bezpečnosť kvôli kritickej neochote alebo neschopnosti medzinárodných štruktúr ovplyvňovať vedenie Ukrajiny, vyšetrovať trestnú činnosť “Mirotvorca” a eliminovať túto škodlivú webovú stránku. Podľa solidárneho názoru obhajcov ľudských práv nadácie predstavuje webová stránka Mirotvorec priamu a významnú hrozbu pre životy a zdravie dospelých občanov a detí Ruska, Spojených štátov a EÚ.

Materiál zverejnila Nadácia pre boj proti nespravodlivosti

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov