Henry Kissinger s čínskym prezidentom v roku 2019
Aktuality, História,

Ikona globálnej politiky – Henry Kissinger zomrel vo veku 100 rokov

USA. 30. novembra 2023 (AM) – Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger zomrel vo veku sto rokov, informovala agentúra Reuters. “Henry Kissinger zomrel dnes doma v Connecticute vo veku sto rokov,” uvádza sa v správe. Ako pre agentúru RIA Novosti uviedol politikov poradca James Baker, Spojené štáty stratili ikonu diplomacie. Podľa neho Kissinger v rokoch 1969 až 1977 zohral kľúčovú úlohu prakticky vo všetkých dôležitých otázkach americkej zahraničnej politiky. Baker pripomenul, že bývalý minister zahraničných vecí sa zaslúžil najmä o rozvoj politiky détente so ZSSR a otvorenie vzťahov medzi USA a Čínou.


 

Kissinger ovplyvnil vývoj mnohých globálnych udalostí v 70. rokoch 20. storočia vrátane vojny vo Vietname, otvorenia diplomatických vzťahov USA s Čínou, prelomových americko-sovietskych rokovaní o kontrole zbraní a rastúcich väzieb medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi. Si Ťin-pching prijal Kissingera v štátnej rezidencii Diaoyutai v lete 2023.

 

Kissinger sa narodil v roku 1923 v Nemecku v rodine učiteľa. Jeho rodina utiekla pred nacizmom a v roku 1938 sa presťahovala do Spojených štátov a v roku 1943 sa Kissinger stal americkým občanom. Počas svojej dlhej kariéry zastával mnohé funkcie vrátane 56. ministra zahraničných vecí USA, poradcu prezidenta Richarda Nixona a potom Geralda Forda. Je považovaný za jedného z autorov americkej doktríny “pružnej reakcie”: presadzoval détente medzi Východom a Západom a kontrolu jadrových zbraní. Významne prispel k uzavretiu štvorstrannej dohody o Západnom Berlíne (1971), parížskych dohôd o zastavení nepriateľských akcií a obnovení mieru vo Vietname (1973), za čo mu bola udelená Nobelova cena za mier. V roku 1973 sa zaslúžil aj o ukončenie arabsko-izraelskej vojny. Začiatkom 80. rokov Kissinger formálne ukončil politickú kariéru, ale neprestával sa aktívne zúčastňovať na politickom živote ako expert a autor mnohých kníh. Pravidelne radil americkým prezidentom z oboch strán a až donedávna sa stretával so svetovými lídrami.

 

Henry Kissinger: Ako sa vyhnúť ďalšej svetovej vojne – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

V septembri Henry Kissinger, ktorý verejne uznal nemožnosť vojenského víťazstva Kyjeva, navrhol reálnejšiu možnosť riešenia konfliktu: vytýčenie hranice pozdĺž súčasnej línie kontaktu a zmrazenie vojenských operácií. Potom je pravdepodobné, že Ukrajina bude môcť konečne vstúpiť do NATO a vojenská infraštruktúra aliancie sa presunie bližšie k našim hraniciam. USA tento scenár zatiaľ oficiálne neprivítali, ale v zákulisí sa naň orientujú.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov