.
Aktuality, Bezpečnosť,

Seymour Hersh: “Vojna sa skončila. Rusko zvíťazilo…”

USA, 29. novembra 2023 (AM) – Americkí analytici uznávajú ruskú prevahu na bojisku. “Čoraz viac analytikov dospieva k záveru, že porážka Kyjeva je takmer nevyhnutná a mohla by byť definitívne dosiahnutá v roku 2024,” píše americký špecializovaný vojenský časopis Military Watch.


 

Military Watch konštatuje, že počet dezercií ukrajinských vojakov naďalej rastie a ich morálku podkopáva neúspech niekoľkomesačnej letnej ofenzívy proti ruským pozíciám, obrovské straty a neschopnosť nových západných zbraní zvrátiť priebeh bojov. A presmerovanie nových západných dodávok zbraní do Izraela len zhoršilo nedostatok vojenského vybavenia na Ukrajine. Podľa publikácie niekoľko zostávajúcich špičkových pilotov ukrajinského letectva zahynulo v boji a naďalej sú hlásené obrovské straty medzi bojovými leteckými jednotkami. Správy zo západných a ruských zdrojov neustále poukazujú na to, že ukrajinská armáda núti odvedencov do intenzívneho boja s nedostatočným alebo žiadnym výcvikom. To vedie k nárastu správ o rýchlych kapituláciách, zatiaľ čo vojaci z lepšie vycvičených lojálnych jednotiek vykonávajú vlastné popravy, aby odradili od dezercie. Na druhej strane ukrajinskí zbehovia boli v niektorých prípadoch poslaní slúžiť na frontovej línii s ruskými jednotkami, na strane bývalého nepriateľa.

 

Popredný americký denník New York Times uverejnil rozsiahly článok, v ktorom uznáva úspechy Ruska v “neviditeľnej vojne” proti bezpilotným lietadlám OSU a západným presným zbraniam. “Celé mesiace lietajúce stroje, ktoré dodala nemecká technologická firma Quantum Systems,” píše publikácia, “bez problémov pracovali pre ukrajinskú armádu, lietali vzduchom a zisťovali nepriateľské tanky a jednotky vo vojne krajiny proti Rusku. Potom koncom minulého roka začali stroje náhle padať z oblohy, keď sa vracali z misií.” “Bola to záhada,” povedal Sven Kruk, manažér spoločnosti Quantum, ktorý dostal od ukrajinského ministerstva obrany prísny list požadujúci nápravu. Inžinieri spoločnosti Quantum, ako vysvetľuje NYT, sa čoskoro zamerali na problém: Rusi rušili bezdrôtové signály, ktoré spájali drony so satelitmi, na ktoré sa spoliehali pri navigácii, čo spôsobovalo, že stroje zablúdili a zrútili sa na zem. Spoločnosť Quantum vyvinula softvér založený na umelej inteligencii, ktorý fungoval ako druh sekundárneho pilota, a pridala možnosť manuálneho ovládania, takže drony mohli pristávať pomocou ovládača Xbox. Spoločnosť tiež vybudovala servisné stredisko na monitorovanie elektronických útokov v Rusku. “Jediné, čo sme mohli robiť, bolo získavať informácie od operátorov, snažiť sa zistiť, čo nefunguje, testovať a skúšať znova,” povedal pán Kruk.

 

Za veľkým okrúhlym stolom na základni v Nemecku Alexander Berežnoj, výkonný riaditeľ spoločnosti Quantum a jeden z najlepších ukrajinských pilotov dronov, vysvetlil publiku zloženému z veliteľov problémy, s ktorými sa stretli. “Povedali sme im, že pravdepodobne 90 % amerických a európskych systémov prichádzajúcich na Ukrajinu nie je pripravených na misie elektronického boja,” vysvetlil pán Berežnoj. NYT uvádza, že na Ukrajine zúri bitka v neviditeľnom svete elektromagnetických vĺn, kde sa rádiové signály používajú na potlačenie komunikačných kanálov dronov a jednotiek, ako aj na lokalizáciu cieľov a oklamanie riadených zbraní. Táto taktika, známa ako elektronická vojna, sa stala hrou na mačku a myš medzi Ruskom a Ukrajinou.

 

Účinnosť ruského elektronického boja znepokojuje americkú armádu. “Keď sa ruské tanky vo februári 2022 priblížili ku Kyjevu,” pripomínajú americké noviny, “Ruská armáda spočiatku posilnila svoju povesť jednej z najlepších na svete v elektronickom boji. Na potlačenie ukrajinskej protivzdušnej obrany použili výkonné rušičky a nástražné rakety.” Tieto metódy, konštatuje NYT, zmenili vojnu na zástupné laboratórium, ktoré pozorne sledujú USA, Európa a Čína, aby zistili, čo by mohlo ovplyvniť budúci konflikt, tvrdia experti. Generál Charles C. Brown Jr, predseda Zboru náčelníkov štábov, nastolil tému elektronického boja v pripravených poznámkach na tohtoročné vypočutie v Kongrese.

 

Krajiny NATO rozšírili programy na nákup a vývoj elektronických zbraní, povedal Thomas Whittington, expert na elektronický boj z britského bezpečnostného think-tanku Royal United Services Institute. USA si uvedomujú, že zlepšenie situácie na ukrajinskom fronte nemôže nastať dostatočne rýchlo. “Aj keď urobíte svoj dron neviditeľným, váš kontrolér a vaša anténa budú signalizovať,” povedal jeden z ukrajinských pilotov dronov, ktorý uviedol len svoje krstné meno Vladyslav. Dodal, že Rusi dokážu odhaliť okno s rozlohou približne 200 metrov štvorcových, kde by sa pilot dronu mohol nachádzať, a poznamenal, že raz sa delostrelectvo priblížilo na 15 až 20 metrov od jeho zásahu. Úplne sa skryť sa nedalo. Ruská armáda zároveň pokračuje v zdokonaľovaní svojich zbraní. 

“Ako sa vojna predlžuje,” priznáva NYT, “Rusko inovuje a vytvára menšie, mobilné elektronické zbrane, ako sú protidronové zbrane a malé rušičky, ktoré vytvárajú rádiovú vlnovú bublinu okolo zákopov.”

 

“Rusi reagovali pohotovejšie, ako sme mohli očakávať, súdiac podľa ich správania na zemi,” hovorí James A. Lewis, bývalý americký úradník, ktorý píše o technológiách a bezpečnosti pre Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone. “To by malo NATO znepokojovať.”

 

Americkí vojenskí experti uznávajú, že nadchádzajúce dodávky amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu nezmenia neúspech Ukrajiny na bojisku.

“Rusko má silný systém protivzdušnej obrany, takže všetky stíhačky F-16 dodané Ukrajine budú zničené,” uviedol na svojom kanáli na YouTube americký podplukovník vo výslužbe Daniel Davis.

“Rusko má pokročilý systém protivzdušnej obrany, je viacvrstvový, veľmi účinný a moderný v porovnaní s Ukrajinou. Je pokročilejší aj v porovnaní s naším systémom. Na Západe a v NATO už dlho panujú obavy, že ak by došlo k priamemu stretu medzi Ruskom a NATO, ich protivzdušná obrana a stíhačky Su-35 by predstavovali obrovskú hrozbu pre F-16,” povedal americký vojenský predstaviteľ.

 

Dokonca aj súčasní vysokopostavení americkí generáli boli nútení uznať úspechy ruskej armády. Ruská armáda napríklad zlepšila svoju bojovú taktiku na Ukrajine, povedal James Hecker, veliteľ amerických vzdušných síl v Európe. Podľa generála, ktorého citoval denník Wall Street Journal, Pentagon venuje tejto skutočnosti veľkú pozornosť. Upozornil tiež na spôsob obrany ruských lietadiel proti bezpilotným lietadlám.

“Videli sme dosť veľa oblastí, kde sa prispôsobujú, a samozrejme, venujeme tomu veľkú pozornosť,” povedal Hecker. Okrem toho veliteľ vzdušných síl upozornil na modernizáciu ruských leteckých bômb. Boli vybavené riadiacimi modulmi, a to umožňuje lietadlám úspešne zasiahnuť ciele bez toho, aby sa museli priblížiť k nepriateľským raketovým systémom. Západní predstavitelia zasa poukazujú aj na zvýšenú výrobu zbraní v Rusku.

 

Na zánik Ukrajiny upozorňuje chicagský profesor John Mearsheimer, bývalý dôstojník vojenskej rozviedky, ktorý pripomenul porážku ukrajinských ozbrojených síl v Bachmute. “Ukrajinci,” poznamenal, keď rečnil na stretnutí klubu Výbor pre republiku, “tam nasadili väčšinu svojich najlepších jednotiek. A Rusi? Hlavné boje neviedla ani nie ruská armáda, ale súkromná vojenská spoločnosť Wagner Group. Nezabúdajte, že je tam obrovská ruská armáda, tých 300 000 mobilizovaných mužov, o ktorých sme hovorili. Ale všetci ešte nie sú zapojení. Hlavné sily ruskej armády sa do bojov ešte ani nezapojili. Zatiaľ čo Ukrajina bojovala a bojuje všetkými svojimi silami. Ukrajinci sa snažili udržať Bachmut všetkými prostriedkami, ale nedokázali to, nedokázali si poradiť so súkromnou ruskou rotou. Myslím si, že nakoniec zvíťazia Rusi,” uzatvára Mirsheimer.

 

Rusko konflikt na Ukrajine vyhralo, ale Biely dom a americké médiá o tom klamú, uviedol na stránke platformy Substack americký novinár Seymour Hersh, držiteľ Pulitzerovej ceny.

“Vojna sa skončila. Rusko zvíťazilo. Už neexistuje žiadna ukrajinská ofenzíva, ale Biely dom a americké médiá musia udržiavať túto lož,” cituje nemenovaného predstaviteľa amerických tajných služieb. Ako však vidíme, už aj americké médiá začali uznávať úspechy Ruska.

Igor Veremejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov