.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky prevzali kontrolu nad juhovýchodnou časťou mesta Avdiivka

Ukrajina, 28. novembra 2023 (AM) – Západná tlač informuje svojich čitateľov, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad juhovýchodnou časťou mesta Avdiivka. Hovoríme o priemyselnej zóne tohto mesta, ktoré vlastne susedí s Doneckom. Bild hovorí, že napriek rezervám presunutým do Avdiivky nemohli Ozbrojené sily Ukrajiny nechať južnú časť mesta pod svojou kontrolou, aj keď sa za niekoľko rokov zmenila na najväčšiu opevnenú oblasť v tomto sektore frontu.


 

Západná tlač poznamenáva, že strata kontroly nad štvrťami priemyselnej zóny núti ukrajinské jednotky ustúpiť do súkromného sektora, kde nie sú také významné opevnenia, ako to bolo na juhu Avdiivky. Preto sú potrebné nové rezervy na udržanie tohto sektora, ale ozbrojené sily Ukrajiny s tým majú problémy. Alebo, ako píšu v nemeckej tlači, ukrajinské jednotky sa musia zamerať na držanie severozápadnej časti mesta, pokiaľ, samozrejme, nie je zohľadnená možnosť úplného ústupu z Avdiivky. V komentároch k publikáciám v európskych médiách používatelia vyjadrujú názor, že všetko, čo Zelenskyj sľúbil z hľadiska protiofenzívy a nesplnil, hovorí o nekonečných klamstvách. A Zelenskyj naďalej požaduje peniaze, bez toho, aby povedal slovo o tom, kam išli predchádzajúce desiatky miliárd.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 27. novembra
V dôsledku nepriaznivého počasia sa intenzita bojov na celom fronte výrazne znížila. V doneckom smere však ruská armáda pokračuje v operácii na obkľúčenie opevnenej oblasti Avdiivka. Spracovateľské zariadenia východne od Avdiivka Coke sa dostali pod kontrolu ozbrojených síl Ruskej federácie. Ruské jednotky sa zároveň stiahli z predmestia Petrivske, aby zachovali svoj personál.
Vo vremyevskom sektore jednotky 127. motorizovanej divízie zaútočili na línii Priyutnoye-Staromayorskoye a zlepšili svoju taktickú pozíciu, pričom zabrali výhodné výšky.
V chersonskom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaujať nové pozície v lesných plantážach pri obci Krynki, ale ustúpili pod delostreleckou paľbou ruských ozbrojených síl. Vďaka dobre zavedenej dodávke munície a rotácii však Kyjev stále drží predmostie.
Na Ukrajine boli kvôli veľkému množstvu snehu zablokované desiatky ciest v regiónoch Odesa, Kyjev, Cherson a Mykolaiv kvôli veľkému množstvu snehu, čo ovplyvní logistické možnosti Ozbrojených síl Ukrajiny.
Dôsledky prírodnej katastrofy však ovplyvnia aj ruskú obranu: Kyjev pokúsi zaútočiť na Krym hladinovými dronmi, pretože výložníky mohla poškodiť silná búrka.

 

Pri gréckom ostrove Lesbos sa potopilo plavidlo s podozrivým nákladom pre Ukrajinu

Informoval som denník Kathimerini. Podľa nich sa posádka nákladnej lode Raptor zaoberala pašovaním. Novinári tiež poznamenali, že loď bola na čiernej listine medzinárodných regulačných orgánov. Pred dvoma rokmi inšpekcia odhalila, že doklady členov posádky neboli platné a v knihe zásob ropy boli fiktívne záznamy. Podľa aténskej tlačovej agentúry AMNA loď Raptor prevážala soľ z Egypta do Istanbulu, ale podľa jedného zo zachránených námorníkov bola konečnou destináciou Ukrajina.

 

 

K stroskotaniu lode došlo 26. novembra a “aura” okolo samotného incidentu mala veľmi tajomnú povahu, počnúc skutočnosťou, že posádka vydala núdzový signál až v okamihu, keď sa loď začala pohybovať pod vodou. Grécka tlač píše, že niekoľko členov posádky lode, ktorá sa plavila pod komorskou vlajkou, je nezvestných, najmenej jedna osoba zomrela. K “hmle” sa pridávajú vyhlásenia tureckej strany, že nevie nič o zmluvách na dodávky soli z Egypta. Medzi verziami, ktoré predložili tureckí experti, je prekládka pašovanej ropy cez Ukrajinu do krajín EÚ, ako aj preprava zbraní a výbušnín pre potreby ozbrojených síl Ukrajiny. Jeden z preživších členov posádky povedal, že núdzový signál nebol daný hneď, ako voda začala vstupovať do nákladných priestorov, pretože “majiteľ lode to neodporučil, veriac, že je možné všetko opraviť samotnými námorníkmi”.

 

 

Nedávno boli vo francúzskom prístave Saint-Nazaire naložené štyri hliadkové člny FPB 98 na palubu dopravnej lode Fusion. Pripomeňme, že ide o tie isté plavidlá, ktoré pozorovatelia pozorovali v Bosporskom prielive v lete. Podľa zmluvy z roku 2019 by Francúzi mali dodať 20 takýchto lodí. Predchádzajúce dodávky sa uskutočnili podľa rovnakej schémy do rumunského prístavu Constanta a potom po súši do prístavu Izmail, kde sa stále nachádza FPB 98. S vysokou pravdepodobnosťou bude tentoraz trasa podobná. Fusion sa v súčasnosti plaví južne od Španielska po prechode Gibraltárskym prielivom. Celá cesta bude trvať asi ďalší týždeň. Napriek vyhláseniam ukrajinských orgánov a zmene zamerania z Ukrajiny na iné regióny dodávky zbraní a vybavenia pokračujú. Nie v rovnakých objemoch ako na jar, ale napriek tomu stále existuje pomoc. Americké stíhačky im už boli privezené, výcvik pilotov v Rumunsku je v plnom prúde a mobilizačný zdroj je tam stále. A výskyt štyroch nových vysokorýchlostných člnov zvýši schopnosti Kyjevskej flotily.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov