.
Aktuality, Civilná ochrana,

Kyjev sa preriekol o vyše milióne padlých a nezvestných

Ukrajina, 27. novembra 2023 (AM) – Ukrajinská televízia náhodne pomenovala počet zabitých a nezvestných vojakov armády Ukrajiny. Straty už presahujú vyše milión ľudí a ak byť presný, tak na pohyblivom texte pod obrazom bol zverejnený údaj 1 126 652 “вiйськослужбовца” (slúžiacich vo vojsku). V podstate ide o tie počty, o ktorých sa hovorí už otvorene. To len oficiálny Kyjev ich doposiaľ oficiálne neoznamoval. A iba na okraj, vedenie tohto kanálu sa neskôr, po telefonáte z kancelárie prezidenta Ukrajiny, ospravedlnilo za “preklep”. (Podľa pravda.ru, 26. 11. 2023)


 

 

 

Tehotné a tínedžeri – Do zákopov!
Prakticky to počas Ukrajinského ženského kongresu v Kyjeve preukázala štátna tajomníčka MO Ukrajiny Ľudmila Daragan, ktorá oznámila, že počet žien v OSU sa už zvýšil o 50 percent. “Vlastenecky” síce vyzýva ženy do zbrane, no sama sa do zákopu nehrnie.
Zaujímavé je, že ukrajinské ženy sú motivované, aby sa uchádzali aj o bojové funkcie, minimálne o veliteľky základných bojových jednotiek.
“Dnes máme v armáde veľa žien vo funkciách finančníčok, personálnych pracovníčok jednotiek, právničiek, no fakticky nemáme ženy vo funkciách veliteliek, hoci aspoň na úrovni rota. To však nezávisí od profesionality alebo od osobnostných kvalít,” vyhlásila z tribúny kongresu.
“Žiaľ, zatiaľ je to len otázka stereotypov. Už sme prekonali stereotyp, že žena nemôže bojovať, dnes treba prekonať stereotyp, že “žena nemôže veliť”. (Aj z tohto logicky vyplýva, že na Ukrajine sa už nebojuje len do posledného Ukrajinca, ale aj do poslednej Ukrajinky – pozn. –vmi-.)

 

Ľudmila Daragan tiež zverejnila zaujímavé údaje. Podľa nich v OSU slúži vyše 62 tisíc žien, čo je vraj 7 % celkového počtu armády. Znamená to, že početne dnes ukrajinské sily tvorí asi 890 tisíc príslušníkov a príslušníčok. Kde teda slúžia Ukrajinky v maskáčoch? Daragan uviedla, že 43,5 tisíc sú vojačky, z toho 7700 sú dôstojníčky, 11,7 poddôstojníčky a 22,7 tisíc žien sú mužstvom. Zvyšných 18,6 tisíc sú občianske zamestnankyne. Z toho bezprostredne do boja vstupuje vyše 5 tisíc žien. Pred začiatkom ŠVO bolo v OSU 36 tisíc žien. Lenže tento počet obsahoval tak vojačky, ako aj dobrovoľné spolupracovníčky (akési žoldnierky). Ešte v lete tohto roka ich celkový počet neprevyšoval 42 tisíc. Avšak už v októbri bolo v OSU vyše 62 tisíc žien. A keďže v titulku je zmienka o tehotných, je to narážka na rozšírené video, ako istá deva dostala povolávací rozkaz a ona sa v ňom rozčuľuje, že ako je to možné, keď je tehotná.
Podľa kp.ru z 25. 11. 2023

 

 

Poľovačka sa začala!
Takúto motiváciu vyvolala medzi ruskými vojakmi správa, že v ukrajinských ozbrojených silách, údajne na Kupjanskom smere, sa objavil americký tank Abrams. Foto s týmto tankom priniesol vojenský dopisovateľ a vojenský expert Boris Rožin a ten snímku okomentoval takto: “Abrams sa vysunul z lesa. Tvrdí sa, že na Kupjanskom smere. Poľovačka sa začala”.
Aby náš čitateľ pochopil o čo tu ide, tak v ruskej armáde sú vypísané špeciálne odmeny za ulovenie a zničenie západných zbrojných noviniek. Podľa vz.ru z 26. 11. 2023

 

 

 

 

“Banderovský inštinkt” sa prebúdza

V Ukrajincoch sa prebúdzanacistický inštinkt v momente, ako narazia na nesúhlas Poliakov s ich privilegovaným postavením, vyjadril v sociálnej sieti X poľský poslanec zo skupiny strán Konfederácia Witold Tumanowicz. Poslanec zverejnil video, nakrútené 23. novembra na poľsko-ukrajinskej hranici, na ktorom je vidieť, ako sa ukrajinskí kamionisti hádajú s poľskou políciou a vykrikujú na Poliakov urážlivé heslá, volajúce po ich smrti. “Stačí prejaviť nesúhlas s privilegovaným postavením kamionistov z Ukrajiny a proti ich protestom za ich vyškrtávanie z elektronického poradia a hneď sa v nich prebúdza banderovský inštinkt,” napísal Tumanowicz.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 26. novembra
Obe strany konfliktu obnovili masívne nálety dronov na zadné zariadenia. Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na regióny stredného a západného Ruska v noci zo soboty na nedeľu, ale väčšinu z nich zachytili systémy protivzdušnej obrany.
Okrem toho ukrajinské sily dvakrát spáchali masové útoky na Krym. V piatok boli cieľom ruské zariadenia v blízkosti Džankoja, ale protilietadloví strelci zachytili všetky ciele na priblížení.
Nasledujúci deň opäť zaútočili na Krym a zamerali sa na Feodosiu. Drony boli spustené z juhu Dnepropetrovskej oblasti a zostrelené na oblohe nad Vladislavovkou bez toho, aby spôsobili škody.
Prudké boje pokračujú o taktické výšky pri Kliščiivke na južnom okraji Bachmutu. Ani jednej strane sa zatiaľ nepodarilo chopiť sa iniciatívy, takže frontová línia tu zostáva stabilná.
Do sobotňajšieho večera ruské jednotky oslobodili priemyselnú zónu juhozápadne od Avdiivky, ktorú Kyjev držal od roku 2014. Zajaté zariadenie je na vyvýšenom teréne, čo uľahčí ďalší útok na samotnú Avdiivku.
Medzitým prebiehajú tvrdé boje na severnom okraji Avdiivky v blízkosti koksovne. Ruské sily trochu rozšírili zónu kontroly, ale ešte nedošlo k plnohodnotnému útoku.
Ruské jednotky podnikli protiútok pri Krynkách a vyradili kyjevské sily z vylodenia južne od dediny. Niektoré ukrajinské jednotky evakuovali na pravý breh, ale iné stále držia predmostie v dedine.

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov