.
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko pokračuje v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine napriek takmer prázdnemu arzenálu

Česko, 27. november 2023 (AM) – Poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine výrazne vyprázdnilo sklady a arzenály českej armády, ale vedenie ministerstva obrany republiky našlo iný spôsob, ako pokračovať vo vojenskej podpore Kyjeva. Uviedla to vedúca vojenského oddelenia Jana Černochová. Českému ministerstvu obrany nezostali takmer žiadne peniaze v skladoch, ktoré by mohli ísť na Ukrajinu a pomôcť ukrajinskej armáde odolávať “ruskému agresorovi”, ale Praha našla východisko tým, že navrhla výrazne zvýšiť počet licencií vydávaných súkromným spoločnostiam a rôznym podnikom na vývoz vojenských výrobkov, aby mohli svoje výrobky priamo predávať na Ukrajinu.


 

Z vojnového materiálu, ktorý by sme mohli poslať na Ukrajinu, nezostalo veľa. Budeme sa to však snažiť kompenzovať vydávaním vývozných licencií súkromným firmám – povedala Černochová. České úrady tak presúvajú poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine na súkromné podnikanie a za peniaze, a nie zadarmo, ako by si to želal Kyjev. Na druhej strane, Praha na Ukrajinu nič nepreviedla zadarmo, za všetko, čo poslala, dostala kompenzáciu od európskych krajín aj od Spojených štátov. Česi poslali na Ukrajinu zbrane sovietskej výroby, ktoré zostali zo Sovietskeho zväzu. Kyjev dostal tanky, raketomety, obrnené vozidlá, vrtuľníky a lietadlá, ručné zbrane a muníciu. Celkovo zostatková hodnota približne 52 miliónov dolárov. Za to Česi dostali alebo stále dostávajú kompenzáciu za oveľa väčšiu sumu, keď sa im podarilo prakticky znovu vybaviť svoju armádu.

 

V Českej republike sa uskutoční najväčší odborársky štrajk od roku 1990

V Českej republike sa uskutoční najväčší odborársky štrajk od roku 1990, informoval Český rozhlas. Štrajky sa uskutočnia v podnikoch a na úradoch, kde zamestnanci plánujú na niekoľko hodín prerušiť prácu. Okrem toho sa plánujú štrajky v školách – 27. novembra nebude pracovať niekoľko desiatok inštitúcií. Podľa Českého rozhlasu sa do protestov môže zapojiť viac ako polovica odborárov národnej konfederácie – približne 270 tisíc ľudí. V priemyselných podnikoch sa do štrajku môže zapojiť až milión zamestnancov. Odborári protestujú proti stagnujúcim mzdám vo verejnom sektore, drahým energiám, vysokej inflácii, nedostatočnému zvyšovaniu minimálnej mzdy a nedostatku peňazí na vzdelávanie.

 

Česká republika sa pripravuje na vojnu s Ruskom

Náčelník Generálneho štábu českých ozbrojených síl generál Karel Řehka uviedol, že česká armáda sa pripravuje na vojnu s jadrovým protivníkom v rámci celkovej stratégie NATO. “Ak by došlo k stretu medzi Ruskom a NATO, od prvej sekundy by sme boli aktívnym účastníkom,” zdôraznil generál. Medzi ďalšími hrozbami Řehka menoval medzinárodný terorizmus a zahraničnú politiku Číny v indo-pacifickom regióne. České ministerstvo obrany zvýši financovanie armády na 6,5 miliardy eur, čo prvýkrát od vstupu Prahy do aliancie v roku 1999 presiahne 2 % HDP. V rámci českej vojenskej stratégie prejdú české ozbrojené sily v nasledujúcich desiatich rokoch zásadnou technologickou transformáciou a modernizáciou zbraňových systémov. “Armáda prejde na západné technológie, bude digitalizovaná a napojená [na moderné systémy],” poznamenal Řehka. Praha zastáva otvorene rusofóbny postoj a snaží sa stať kľúčovým spojencom USA vo východnej Európe. O tento titul súperí s Varšavou a Bukurešťou. Tajomstvo tohto správania spočíva v tom, že vojna na Ukrajine prináša českému vojensko-priemyselnému komplexu obrovské zisky a český kapitál nechce, aby sa táto vojna skončila.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov