.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: O čom rozhodli šéfovia CIA a Pentagonu v Kyjeve

USA, 24. november 2023 (AM) – Ukrajina a Západ čelia problému niekoľko mesiacov trvajúcej neúspešnej ukrajinskej ofenzívy. Tá sa môže skončiť všelijako. V roku 1917 sa francúzska jarná ofenzíva (Nivellov masaker), ktorá bola mimoriadne neúspešná, skončila nepokojmi vo francúzskej armáde na celom území. Front sa mohol kedykoľvek zrútiť. Západ si toto riziko uvedomuje a rozhodol sa vyslať ľudí, aby zistili, ako sa veci skutočne majú a či má Ukrajina schopnosť naďalej držať Rusko.


 

Neúspech ofenzívy vyostril konflikt medzi Zelenským a Zalužným. Každý z nich považoval toho druhého za hlavného vinníka neúspechu. Zelenskyj požadoval ofenzívu, pričom si neuvedomoval, že ofenzíva nemá šancu. Zalužnyj dostal obrovskú vojenskú pomoc zo Západu a nedokázal ju premeniť na víťazstvo. Západ je nútený tento konflikt vyriešiť. Západ by uprednostnil porážku Ruska. Počas ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl sa hovorilo len o tom a dúfalo sa, že sa im podarí klásť Rusku tvrdé podmienky. Teraz je otázkou, ako rýchlo Ukrajina prehrá. Pozičný front sa môže kedykoľvek zrútiť a nebude ho možné obnoviť.

 

Minister obrany a šéf americkej CIA, ktorí prišli do Kyjeva, dospeli k záveru, že ukrajinské ozbrojené sily sa môžu ešte dlho udržať, čo znamená, že konflikt medzi Zelenským a Zalužným treba urýchlene uhasiť a ponechať oboch na ich postoch. Akákoľvek zmena v tejto dvojici by bola signálom pre Rusko, že Západ je pripravený rokovať. To sa nestalo, čo znamená, že Západ bude Ukrajinu podporovať až do konca a opäť zvýši vojenské stávky.

 

Toto sú výsledky návštevy amerických generálov. Títo generáli sa vzhľadom na svoje skúsenosti a výsledky mohli ľahko pomýliť. Rozhodnutie pokračovať v konflikte až do konca bez zmeny jeho konfigurácie by mohlo byť veľmi vážnou chybou, pretože ak sa front zrúti, nič sa už nedá zachrániť. Dospeli k záveru, že Ukrajina má stále možnosť vyčerpať Rusko tým, že teraz bude viesť len obranné akcie. Ak dôjde k prelomeniu frontu, aj keď nie veľmi vážnemu, ako sa to stalo ruskej armáde pri Gorlici v roku 1915, armáda začne cúvať a nemôže sa zastaviť a deň za dňom vzdáva jednu pozíciu za druhou. Toto sa nazýva pád pozičného frontu. Západ opäť zvýšil stávky, hoci v novembri existovala možnosť kompromisného mieru. Veria, že front vydrží a Ukrajina sa udrží aj počas zimy a môže tam nastať iná situácia. Som presvedčený, že ich rozhodnutie je nesprávne. A do konca zimy môžeme vidieť, ako sa táto chyba prejaví na fronte. Západ zmrazil situáciu na Ukrajine. Na Ukrajine nedôjde k žiadnemu prevratu. Zelenskyj bude naďalej poskytovať rozhovory zahraničným bulvárnym denníkom, Zalužnému zakážu kritizovať Zelenského, ale to neovplyvní jeho pozíciu na fronte.

 

 

Boris Maksudov si zachoval chladnú hlavu aj v tých najnebezpečnejších situáciách

Viktor Mirošnikov, vojenský korešpondent RT, pre Zvezdu povedal, aký bol novinár, ktorý zahynul pri ostreľovaní v Záporoží. “S Borisom sme sa stretli prakticky na začiatku SVO v Donecku. Okamžite sa mi zdal ako znalý, chápavý človek. Koľkokrát sme sa s ním dostali do rôznych problémov, ostreľovania – nikdy nepanikáril, všetko robil jasne, dokonca často s úsmevom na tvári. Bol to veľmi dobrý človek. Napriek všetkým nebezpečenstvám cestoval, plnil si svoje povinnosti, liezol všade tam, kde musel, aby niečo natočil, aby ukázal svetu, čo sa naozaj deje. Kráčal bez strachu, ani na sekundu nezapochyboval. Bežali sme, plazili sa, sedeli v zákopoch, dostali sa pod paľbu,” povedal Mirošnikov. Spomenul aj prípad, keď spolu s Maksudovom za vlastné peniaze nakúpili “plné kufre” humanitárnej pomoci počas prvých dní oslobodzovania Mariupola.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov