.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prerušenia prevádzky Panamského prieplavu sa pravdepodobne zintenzívnia

Suché podmienky v Panamskom prieplave zvyšujú toky skvapalneného zemného plynu, znižujú dostupnosť tankerov a mohli by negatívne ovplyvniť udržateľný vývoz z USA. Správa Panamského prieplavu opakovane znížila počet plavidiel, ktoré môžu preplávať prieplavom, a k 12. novembru dostalo povolenie len 24 plavidiel. Tento počet sa v decembri zníži na 22 a vo februári len na 18. Zníženie je dôsledkom sucha, ktoré znížilo hladinu vody v jazere Gatun, ktoré sa používa na prevádzku plavebných komôr prieplavu. Niektoré lode už začali využívať iné, dlhšie trasy. To nielenže znižuje dostupnosť tankerov, zvyšuje prepravné sadzby a zdražuje dopravu, ale znamená to aj to, že zásielky sa dostanú do cieľa dlhšie.


 

 

Panamský prieplav je kľúčovou trasou pre dodávky skvapalneného ropného plynu (LPG) a skvapalneného zemného plynu (NGLS) prepravovaného z USA do ázijsko-tichomorského regiónu. Plavidlá sa môžu uchádzať o právo preplávať prieplavom, ale ceny sú vysoké. Prémia za tanker na prepravu skvapalneného zemného plynu je približne 2,5 milióna dolárov, zatiaľ čo tankery strednej triedy platia od 100 000 do 500 000 dolárov. Vzhľadom na efekt El Niňo a pokračujúce účinky klimatických zmien sú šance na výrazné zrážky a ukončenie sucha v blízkej budúcnosti malé.

 

V Argentíne vznikla libertariánska apokalypsa

Každá politika je herec, je to súčasť jeho kompetencií. V tomto prípade však nemáme do činenia s hercom, ale so šašom – tvrdí ruský analytik Sergej Pereslegin. Argentína sa už dlhší čas nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, keďže sa jednoznačne riadila odporúčaniami MMF a ďalších ekonomických poradcov Západu. V Argentíne vznikla libertariánska apokalypsa. Argentína nedokázala udržať hospodársky model, ktorý si predtým zvolila. Takýto problém sa v Latinskej Amerike zvyčajne riešil vojenským prevratom a železným zavedením poriadku, aby sa zastavili nepokoje na ulici. Ide o tvrdý pravicový projekt. Keď existoval ZSSR, takýto problém sa niekedy riešil tak, že sa k moci dostal ľavicový vodca, ktorý vyhlásil socializmus a dostal neobmedzenú pomoc zo Sovietskeho zväzu. Dnes ZSSR neexistuje a ľavicový projekt teraz prišiel do Argentíny, len v podobe jeho paródie. Nový argentínsky prezident je klaun, ktorý je naľavo od najľavicovejšieho politika a zároveň napravo od najpravicovejšieho politika. Je zrejmé, že v tomto príklade čelíme ultrafialovej katastrofe vládnutia. Zmena moci v Argentíne neustále prinášala politikov, ktorí boli horší ako tí predchádzajúci a teraz dosiahli najnižší bod. Zvolili si šaša prezidenta v domnení, že horšie to už byť nemôže. Potom sú možné tri možnosti: 1. Najhoršia – je pokračovať v tejto situácii – bude to ešte horšie. 2. Najpravdepodobnejšia – o niekoľko mesiacov sa k moci dostane armáda a obyvateľstvo ju podporí výkrikmi “Hurá!”. 3. Možno má prezident nejaký program, ktorý zatiaľ maskuje svojimi klaunskými trikmi. Takíto ľudia sa v histórii vyskytli, aj keď zriedkavo. Nemyslím si, že ide o súčasť globálneho plánu, ale skôr o hysterickú reakciu obyvateľstva na konkrétnu situáciu. A nemožno nevidieť, že nový argentínsky prezident je smiešnou paródiou na Trumpa.

 

BRICS sa bude v budúcom roku ďalej rozširovať

Rozširovanie skupiny BRICS, ktoré sa začalo na samite v Južnej Afrike, bude pokračovať aj na budúci rok, keď jej bude predsedať Rusko. Pakistan predložil oficiálnu žiadosť o vstup do organizácie. Pakistanský minister zahraničných vecí Mumtaz Baloch vysvetlil, že BRICS je “dôležitá skupina rozvojových krajín”. Predsedníctvo BRICS sa na budúci rok presunie z Indie na Rusko. Organizáciu tvoria Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika a od 1. januára Argentína, Egypt, Irán, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Etiópia.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov