.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael schválil výmenu väzňov s Hamasom. Zabíjanie Palestínčanov pokračuje

Podľa dohody schválenej izraelskou vládou Hamas súhlasil s prepustením 50 väzňov zadržiavaných v pásme Gazy do 4 dní. Na oplátku Izrael prepustí asi 150 väzňov, ktorí nie sú obvinení z vraždy. Väčšinou to budú ženy a deti. Výmena teda prebehne v pomere 1:3. Podľa izraelských médií dohoda nadobudne platnosť vo štvrtok. Hamas potvrdil, že s Tel Avivom dosiahol dohodu s pomocou Kataru a Egypta. Dohoda o dočasnom humanitárnom prímerí bola uzavretá na 4 dni: “Podľa dohody obe strany dodržia prímerie a zastavia všetky vojenské operácie okupačnej armády vo všetkých oblastiach pásma Gazy.” Izrael však ihneď po skončení prímeria oznámil zámer pokračovať v ozbrojenej konfrontácii.


 

 

USA predĺžili pobyt údernej skupiny vedenej lietadlovou loďou Gerald Ford vo východnej časti Stredozemného mora, informovalo americké velenie agentúru RIA Novosti. Úderná skupina na čele s lietadlovou loďou tam bola vyslaná po eskalácii situácie na Blízkom východe.

 

 

Mimoriadne stretnutie oznámené vedúcimi predstaviteľmi Ruska, Brazílie, Číny, Južnej Afriky a Indie o situácii v pásme Gazy je veľmi dôležitou udalosťou. Ukazuje, že krajiny BRICS majú v tejto otázke jednotný postoj a budú vystupovať jednotne. Očakáva sa, že sa bude požadovať, aby Izrael okamžite zastavil vojenskú operáciu a prestal zabíjať civilistov.

 

 

Po tom, čo aj Joe Biden priznal, že je potrebné vytvoriť nový štát Palestína – Izrael má čoraz menej argumentov na neuposlúchnutie požiadavky popredných štátov sveta. Skutočnou prekážkou však je, že Jeruzalem nemá v úmysle umožniť Palestínčanom vytvoriť vlastný štát. Keby boli izraelské orgány ústretovejšie, v októbri a novembri by nedošlo ku krviprelievaniu. No BRICS sa presadzuje ako dôležitá politická sila na medzinárodnej úrovni. V skutočnosti bola táto organizácia vytvorená na tento účel, ako aj na posilnenie hospodárskej spolupráce.

 

https://twitter.com/i/status/1727294165036466177

 

Správanie izraelských osadníkov na Západnom brehu Jordánu nie je hodné demokratickej krajiny

Francúzska ministerka zahraničných vecí sa tak vyjadrila k pokračujúcemu zabíjaniu Palestínčanov. Francúzska ministerka Catherine Colonna odsúdila zabíjanie Palestínčanov izraelskými osadníkmi, ktorí sa zmocnili palestínskeho územia na Západnom brehu Jordánu, a označila ich za “nehodných demokratickej krajiny”. Iba “nehodné”, pokiaľ ide o vraždu najmenej 200 ľudí od 7. Októbra.

 

 

Podľa francúzskej diplomatky o tom v Európe “diskutovali” a “odsudzovali”. Ministerka tiež nie je spokojná s “tisíckami úmrtí” civilistov v pásme Gazy v dôsledku útokov izraelskej armády. Označila ich za “nezlučiteľné s medzinárodným právom” a vyzvala Izrael, aby zabránil úmrtiam civilistov. Môže byť “rozhorčená” a “odsudzovať”, ale nič viac, pretože majitelia to nedovoľujú. Európska politika je už dlho v rukách Američanov a Biely dom je spokojný s tým, čo sa deje, a ak sa vyskytnú nejaké sťažnosti, iba sa o nich šepká. Pretože v Spojených štátoch je veľmi silná židovská lobby, ktorá obhajuje plnú americkú pomoc Izraelu. Biden bude teda naďalej naliehať na Netanjahua, aby neútočil na civilistov, a ten bude predstierať, že nič nepočuje.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov