.
Aktuality, História,

22.novembra sa prvé vozidlá dali na cestu života do obliehaného Leningradu

V tento deň vyrazili na ľad Ladožského jazera prvé polopásové nákladné autá – najprv 60 prázdnych na kontrolu ľadu a potom naložené múkou a muníciou. Z vozidiel boli odstránené kabíny. Bol mráz, ale vodiči museli pracovať v otvorenom vetre. Cesta spojila obliehaný Leningrad s Veľkou zemou. Viac ako dva mesiace bol Leningrad v blokáde. Veľké mesto hynulo od hladu. Dvestogramový prídel chleba sa 13. novembra znížil na 150 gramov a od 20. novembra to bolo len 125 gramov. Do 17. novembra zamrzlo Ladožské jazero. Cesta bola pod neustálym bombardovaním. Denne sa však po Ceste života prepravilo približne 6 000 ton nákladu tam a späť. Dňa 25. decembra sa dávka vrátila na 200 gramov a 24. januára sa zvýšila na 250 gramov.


 

Hrdinská potápačka Leningradskej blokády: 43 dní stavala pod jazerom palivové potrubie

 

 

Blokáda Leningradu trvala 872 dní a Červená armáda ju ukončila 27. januára 1944. Za celý jej čas, bez ohľadu na nedostatok potravín a neustále obstreľovanie, bombardovanie, miestni Leningradčania prejavujúc hrdinstvo a pevnosť, pokračovali v neustálom odpore protivníkovi. Niekoľko stovák tisíc mešťanov išlo dobrovoľníkmi na front. Vytvorené z nich zväzky ľudovej domobrany boli neskôr preformátované na pravidelné strelecké divízie Červenej armády. Od 12. Po 30. január 1943 bola silami Leningradského a Volchovského frontu v súčinnosti s Baltickým loďstvom uskutočnená strategická operácia “Iskra”. Jej úspešné zavŕšenie sa stalo prelomovým momentom bitky o Leningrad: sovietske vojská pretrhli blokádu, odstránili hrozbu spojenia nemeckých a fínskych vojsk, iniciatíva prešla v plnej miere do rúk sovietskeho velenia, čo neskôr umožnilo úplne odstrániť blokádu mesta na Neve. Od prvých dní Veľkej vlasteneckej vojny prichádzali do regrutačných stredísk Leningradu tisíce povolancov i dobrovoľníkov. Sovietske velenie v snahe vyjsť v ústrety občanom usilujúcim sa stať obrancami vlasti, prijalo rozhodnutie sformovať v Leningrade osobitnú zálohu v sile stotisícovej armády ľudovej domobrany. Nábor do nej bol dobrovoľný a organizoval sa spomedzi robotníkov, úradníkov a inteligencie vo veku od 18 do 40 rokov. K septembru 1941 sa do tejto formácie dobrovoľne začlenilo 135 tisíc Leningradčanov. Sedem zväzkov z nich bolo preformátovaných na pravidelné strelecké divízie Červenej armády (13., 44., 56., 80., 85., 86. a 189.).

 

Nové súvislosti: Keby nebolo Fínov, nacisti by blokádu Leningradu neudržali

 

Hitlerovci neraz Leningrad tvrdo bombardovali. Za čas blokády dokázali zhodiť na domy a ulice mesta vyše 107 tisíc zápalných a výbušných bômb. Spôsobené škody mohli byť ešte vyššie, no vďaka protilietadlovcom a letcom Leningradskej armády PVO, sformovanej na obranu Leningradu a “Cesty života”, mnohé nemecké lietadlá nedokázali dosiahnuť svoj cieľ. Toto všetko je dnes dokumentačne potvrdené archívnymi údajmi.

 

Nikolaj Starikov: “10. júla 1941 sa začala obrana Leningradu. Bola to najdlhšia bitka Veľkej vlasteneckej vojny. Vojakom a obyvateľom sa podarilo ubrániť mesto za cenu obrovských útrap a sebaobetovania. Obliehanie si vyžiadalo niekoľko ľudských životov v našej rodine. Manželia dvoch sestier mojej starej mamy z matkinej strany zahynuli v domobrane na Pulkovských výšinách. Ona sama, moja stará mama, prišla v decembri 1941 o svoju ročnú dcéru. Môj otec, tiež narodený v roku 1940, bol spolu so svojou matkou evakuovaný z Leningradu. Zomrela v roku 1943. Môj otec si na svoju matku nepamätal. Zostala preňho nejasná, neurčitá ako mrak. Moja stará mama hovorila aj o svojej ročnej dcérke Rinoške, o ktorú prišla v roku 1941. A v roku 1945 sa jej narodila moja matka. O blokáde nemôžem hovoriť, písať bez sĺz. Nie som sentimentálny človek. Jednoducho to bolí.”

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov