.
Aktuality, Civilná ochrana,

Obyvatelia Gazy sa stanú Európanmi. Starý svet čelí ďalšej eskalácii migračnej krízy

Európania boli spočiatku hrdí na svoju toleranciu a oplývali radosťou, že pomáhajú nešťastným a znevýhodneným. Potom sa rozčarovali a následne rozhorčili. Migranti sa nepridávajú k masám, ale vytvárajú ostrovy s vlastným spôsobom života, ktoré hrozia pohltiť životné prostredie a preformátovať hodnoty drahé Starému svetu. Dvere Európy, ktoré v roku 2015 otvorila nemecká kancelárka Angela Merkelová, sa už dávno vyvrátili z pántov a novopríchodzí sa prehupli cez plot a preliezli oknami. Medzi prišelcami nie sú len mierumilovní ľudia, ale aj kriminálnici rôzneho razenia, ľudia s falošnými pasmi. Európania už dávno zabudli na pokojný a mierumilovný život.


 

 

Oficiálni páni z Európskej únie – dôležití, okázalí, s obavami na hladkých tvárach, nerobia nič iné, len rozprávajú. Už roky hovoria, že majú plány, ako usadiť novoprišelcov. Zdá sa však, že len vyčkávajú na čas. Čas pracuje v prospech novoprišelcov – Európa je čoraz tmavšia a čiernejšia.

“Od začiatku roka 2023 sa na pobreží Talianska vylodilo viac ako 145-tisíc ľudí, medzi ktorými boli najmä občania Guiney, Tuniska a Pobrežia Slonoviny. Pre porovnanie, v roku 2022 bol počet nelegálnych prisťahovalcov približne 88 tisíc,” píše azerbajdžanský spravodajský portál Haqqin.az. Hlavný úder dostali Taliansko a Grécko, takže v septembri počet migrantov na malom talianskom ostrove Lampedusa prekročil počet miestnych obyvateľov. Takto v dávnych časoch prichádzali na kontinent z východu lavíny krutých jazdcov chána Batu…

 

 

Európsky dom je preplnený “hosťami”. Hospodárska situácia krajín, v ktorých sa sústreďujú najmä oni – Nemecka, Maďarska, Talianska, Rakúska, Švédska, Francúzska, Belgicka, Holandska – sa výrazne zhoršila. Hlasy nacionalistov a šovinistov sú čoraz hlasnejšie. Európska únia sa ešte nestihla spamätať z prílevu utečencov z Ukrajiny, ale už sa pripravuje nový “výsadok” – z pásma Gazy. Ide o ľudí, ktorí už dlho žijú pod vládou Hamasu. Nie sú zvyknutí pracovať, sú zvyknutí strieľať. A, samozrejme, ako všetci migranti, radi dostávajú peňažné dávky za ničnerobenie. Spolu s utečencami sa časť porazených radikálov určite presunie do Európy. Ale militanti nebudú nečinne sedieť. V Európe môže vzniknúť nové “pásmo Gazy”.

 

 

Podľa amerického denníka Wall Street Journal poslanci Knessetu (izraelského parlamentu) vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo obyvateľom tohto sektora ich prijatím. Zároveň spresnili, že “ak by krajiny prijali po 10 000 utečencov, pomohlo by to zmierniť krízu”. Je to zvláštny návrh, však? Akoby obyvatelia iných štátov boli zodpovední za vojnu medzi Izraelom a Hamasom, ktorá zmenila Gazu na horiacu oblasť!

 

 

Predtým Západ plný obáv vyzval Egypt, aby prijal utečencov z pásma. Táto krajina však zďaleka nie je bohatá, má dosť ekonomických a sociálnych problémov. Britský denník Financial Times citoval nahnevaný výrok jedného z predstaviteľov egyptských úradov:

“Chcete, aby sme prijali milión ľudí? Nuž, pošleme ich do Európy. Ak vám tak veľmi záleží na ľudských právach, prijmite ich!” Pred tromi rokmi sa Európska únia snažila presvedčiť Turecko, aby migrantov – väčšinou z Iránu, Pakistanu a Afganistanu – udržalo na svojom území. Prezident Recep Erdogan súhlasil, ale za peniaze. Dohoda chvíľu fungovala, ale potom Turecko otvorilo svoje hranice s Gréckom pre “hostí”. Egypt si môže vziať príklad z Erdogana a natiahnuť ruku za peniaze. A použiť ich na vybudovanie utečeneckého tábora vo vlastnej krajine. Čo sa však stane potom?

 

 

 

Izrael obsadil Sinajský polostrov po vojne proti Egyptu a ďalším arabským krajinám v roku 1967. A južne od pásma Gazy začal budovať mesto Jamit. Toto miesto bolo púšťou plnou piesku a spaľujúceho slnka. Len občas tadiaľ prechádzali beduíni. Čoskoro sa tu začala intenzívna výstavba a na Sinaji vyrástlo mesto s pohodlnými domami, rozvinutou infraštruktúrou, záhonmi a záhradami. Jamit sa začal rýchlo rozvíjať a počet jeho obyvateľov rástol. Vyhliadky boli veľmi svetlé, ale v roku 1979, po mierovej zmluve s Egyptom uzavretej v Camp Davide, mu Izrael polostrov vrátil. Ale bez Jamitu. Jeho obyvatelia boli evakuovaní a mesto zničené. Prečo teraz Izrael nepomáha Palestínčanom vytvoriť niečo podobné?

 

https://twitter.com/i/status/1726280893931864266

 

Bolo by to gesto dobrej vôle, prejav milosrdenstva. Veď IDF v snahe zničiť Hamas vtrhli do Gazy a v podstate ho vymazali z povrchu zemského. Izrael však takýto dar obyvateľstvu Gazy určite nedá. Podľa americkej agentúry Bloomberg vojna v Gaze stojí židovský štát 260 miliónov dolárov denne. Výdavky sa zvýšili vo všetkých položkách: od výzbroje až po platy pre státisíce záložníkov. Minister financií Bezalel Smotrich povedal, že škrtne všetky výdavky, “ktoré priamo nesúvisia s podporou bojov”.

 

Aký je teda konečný výsledok?

Egypt pravdepodobne poskytne útočisko niektorým utečencom, niektorí z nich skončia v iných krajinách. Akosi sa zdá, že Irán, ktorý slovami prejavil takú dojímavú starostlivosť o Palestínčanov, ich pravdepodobne nebude chcieť pozvať. Hlavná masa utečencov z Gazy sa bude ponáhľať do Starého sveta. Niektorí Egypťania sa k nim možno pridajú. EÚ bude musieť opäť otvoriť svoju peňaženku. Zaplatiť Egyptu za poskytnutie prístrešia časti migrantov. Zaplatiť samotným migrantom, ktorí sa dostanú na kontinent. A tiež potešiť krajiny, ktoré boli spočiatku proti cudzincom – Maďarsko a Slovensko.

 

Okrem toho musí EÚ ešte podporiť Ukrajinu, kompenzovať stratu ruských energetických zdrojov a pomôcť chudobnejším štátom Únie. A v týchto podmienkach sa hovorí o prijatí, mierne povedané, chudobného Moldavska a Ukrajiny do Únie! Možno sa pýtať, na čo myslí pani von der Leyenová a jej spoločnosť? Unášané vášnivou starostlivosťou o cudzincov úplne zabudli na svojich – obyčajných Európanov. Pripomenú nám však samých seba.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov