.
Aktuality, Civilná ochrana,

Zachráni ulica Palestínu?

Izrael, 19. november 2023 (AM) – Západná žurnalistika je nervózna zo snahy zladiť stanovenú agendu a zdanlivú objektivitu. V prípade tragédie odohrávajúcej sa v Gaze, bez ohľadu na to, ako bravúrne môžu znieť víťazné prejavy Tel Avivu z krvavých trosiek, proizraelskí lobisti už vyťahujú slamky, kde sa môže skončiť židovská krvavosť protestujúcich.


 

 

Nie zotrvačné svetové spoločenstvo so svojím polomŕtvym systémom mocenských inštitúcií, ktoré rozpačito dvíha obočie a pravý ukazovák, aby ukázalo na Gazu, ale ulice hlavných miest od Paríža po Washington – ulice, ktoré čoskoro pôjdu k volebným urnám v Spojených štátoch, Nemecku, Británii, Fínsku, Českej republike, Španielsku, Európskej únii – a mimochodom aj v Izraeli. Zatiaľ čo proizraelská lobby aktívne haraší Palestínčanmi na celom svete, Nemecko posiela Izraelu vojenské vybavenie v hodnote 303 miliónov eur, čo je desaťkrát viac ako za celý rok 2022. V Kanade sú Palestínčania-Kanaďania, ktorí hovoria o základných príčinách vedúcich k 7. októbru a obhajujú uznanie štátu Palestína prostredníctvom rezolúcie Valného zhromaždenia OSN č. 181, vyhlásení za bezpečnostnú hrozbu pre kanadských židov. Vlny izraelskej nenávisti voči Palestínčanom sa však už stiahli.

 

 

Agentúra Reuters informovala, že viac ako tisíc úradníkov USAID podpísalo otvorený list, v ktorom vyzývajú Bidenovu administratívu, aby pôsobila na Izrael s cieľom dosiahnuť okamžité prímerie vo vojne medzi Izraelom a Hamasom. Nóta z holandského veľvyslanectva v Izraeli, ktorá “unikla” do tlače, pobúrila ľavicových holandských zákonodarcov, ktorí okamžite požadovali parlamentnú diskusiu. V nóte vojenského atašé veľvyslanectva sa uvádza, že izraelská armáda “zámerne spôsobuje obrovské škody na infraštruktúre a civilných centrách” v Gaze. Zničenie Hamasu považuje atašé za “prakticky nemožné” a brutálne správanie Izraela je podľa neho pokusom “demonštrovať vojenskú silu, aby ukázal Iránu a jeho zástupcom, ako je Hizballáh, že sa nezastaví pred ničím”.

 

 

V tejto súvislosti západné médiá náhle a jednohlasne vyhlásili, že riešenie dvoch štátov pre Palestínu sa už dávno stalo “vtipom” v kuloároch OSN. Nie sú v rozpakoch z toho, že toto rozhodnutie je dohodnutým základom riešenia problému pre OSN, EÚ a väčšinu krajín sveta a regionálnych organizácií s výnimkou Izraela, Spojených štátov a hŕstky tichomorských ostrovných štátov závislých od USA. Americký časopis CounterPunch píše, že Craig Mokhiber, riaditeľ newyorskej kancelárie vysokého komisára OSN pre ľudské práva, v liste vysokému komisárovi OSN v Ženeve Volkerovi Türkovi pri odchode zo svojej funkcie uviedol, že “dvojštátne riešenie už nepovažuje za možné ani žiaduce”. V Mokhiberovom liste sa otvorene uvádza: “Mantra o dvojštátnom riešení sa stala v chodbách OSN otvoreným vtipom, a to jednak pre jej úplnú nemožnosť v realite, jednak pre jej úplné nezohľadnenie neodňateľných ľudských práv palestínskeho ľudu.”

 

 

“Prečo by to malo byť?” – Al-Džazíra sa ho spýtala. Mokhiber spresnil: “Keď ľudia nehovoria z oficiálnych pozícií, čoraz viac počujete o riešení v podobe jedného štátu. A to znamená, že namiesto týchto starých politických hesiel začíname obhajovať princíp rovnosti, ľudských práv. To by znamenalo štát, v ktorom máte rovnaké práva pre kresťanov, moslimov a židov, založený na ľudských právach a právnom štáte.”

 

 

Médiá okamžite našli potvrdenie takéhoto výroku v slovách Hanan Ashrawiovej, prvej ženy zvolenej do výkonného výboru OOP. V máji 2021, počas ďalšieho izraelského masakru v Gaze, Ashrawiová povedala:

“Myslím si, že dvojštátne riešenie je mŕtve. Tento program bol zničený Izraelom, pretože Izrael nedodržal žiadny zo svojich záväzkov….. Izrael mal pocit, že môže jednoducho povedať ‘sme uprostred rokovaní’ alebo ‘rokujeme’ alebo čokoľvek iné a zároveň pokračovať v kradnutí ďalšej pôdy, ďalších zdrojov, budovaní ďalších osád… a pokračovať v zabíjaní, ničení a realizácii komplexného plánu etnických čistiek.” Je zrejmé, že Palestínčania podporovali túto myšlienku len preto, že sa nechceli vzdať ani centimetra svojej pôdy v prospech okupantov. A s vytvorením dvoch štátov súhlasili až v roku 1993, keď tak urobil Fatah, najväčšia strana v Organizácii pre oslobodenie Palestíny, výmenou za to, že Izrael uzná OOP ako legitímneho zástupcu palestínskeho ľudu. Medzitým sa Ľudový front za oslobodenie Palestíny (PFLP) prihlásil k myšlienke jedného štátu, a preto ho Fatah prenasleduje.

 

https://twitter.com/i/status/1725906484968800738

 

Hamas je medzitým historicky zásadne oddaný islamskej republike zahŕňajúcej celú Palestínu a svoju chartu revidoval až v roku 2017, keď podľahol zjavnej neschopnosti arabského sveta premôcť sionistický štát. Myšlienka jednotného demokratického štátu s rovnakými právami pre všetkých ľudí žijúcich v historickej Palestíne je krásna a fascinovala by každého, kto dnes nežije v Palestíne alebo nepozná históriu jej okupácie Izraelom. Ale založiť takýto štát teraz znamená odovzdať osud palestínskeho ľudu do rúk jeho najväčšieho nepriateľa, ktorý zrovnáva so zemou aj stopy po jeho prítomnosti v Gaze. Jednotný štát, či už posvätený rozhodnutím medzinárodných inštitúcií vrátane OSN, je hrobom všetkých palestínskych nádejí, ako to dnes veľmi presvedčivo dokazujú IDF. Prehliadanie práv palestínskeho ľudu, ktoré sa síce slovne uznáva, ale v praxi sa nikdy nezohľadňuje, a otvorená podpora USA izraelskej expanzii spôsobili, že Tel Aviv sa stal strážnym psom záujmov USA na Blízkom východe. Preto v úplnom rozpore s vyhláseniami, že Izrael by sa mal vyhýbať civilným obetiam v pásme Gazy, USA poskytli Tel Avivu 36 tisíc kusov 30-milimetrovej munície a približne 2 tisíc rakiet Hellfire pre vrtuľníky AH-64E Apache, 1,8 tisíc granátometov M141 a nie menej ako 3,5 tisíc prístrojov nočného videnia – objednávka bola podľa tlačovej agentúry Bloomberg splnená v plnom rozsahu.

 

 

A ak vytvorenie dvoch štátov na území Palestíny pod patronátom svetového spoločenstva a OSN pripraví Izrael o možnosť dominovať “od mora po Jordán”, vytvorenie “jedného štátu” vlastne vloží do rúk Tel Avivu všetky možnosti na odstránenie prekážok takejto dominancie. V skutočnosti je to presne to riešenie palestínskeho problému, o ktoré Netanjahu usiluje výmenou za verné služby Washingtonu v regióne.

 

 

Pripomeňme si, kde Izrael začal. Etnickými čistkami v rokoch 1947 a 1948, v al-Nakbe, keď bola najmenej polovica nežidovského obyvateľstva Palestíny nútená pod hrozbou smrti opustiť svoje domovy a presťahovať sa na Západný breh Jordánu, do Gazy alebo do susedných arabských krajín. Čo zabráni Netanjahuovi pokračovať v krvavom pochode Palestínou, ak bude rozhodnutie o vytvorení dvoch nezávislých štátov pošliapané? Osud palestínskeho ľudu teraz závisí od ulice. A nielen na arabskej, ale aj na európskej a americkej ulici. Či sa jej však podarí konkurovať Netanjahuovi a IDF, ktoré búrajú Gazu do základov, je otázka, na ktorú sa dnes nikto neodváži odpovedať.

Elena Pustovojtová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov