.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda po 9 rokoch prelomila obranu Ozbrojených síl Ukrajiny pri Avdiivke

Ruské ministerstvo obrany predložilo nové zhrnutie udalostí počas špeciálnej vojenskej operácie. V súhrne po sérii správ o tom, koľko jednotiek a aký druh vybavenia bolo zasiahnutých a koľko ukrajinských vojakov bolo eliminovaných v jednom alebo druhom smere, existujú informácie o škodách spôsobených jednotkám kyjevského režimu v zadných oblastiach.


 

 

Napríklad ruské ministerstvo obrany hlási zničenie muničného skladu v Dnepropetrovskej oblasti. Hovoríme o sklade, ktorý sa nachádzal na vojenskom letisku Lozovatka. Predtým bolo oznámené, že na letisko boli vyslané ruské útočné drony typu Geran.
Podľa najnovších údajov na letisku Lozovatka (pôvodne to bolo medzinárodné letisko Kryvyj Rih, ale počas konfliktu ho ukrajinská strana zmenila na vojenské zariadenie) ruské “kamikadze” drony zničili niekoľko rakiet francúzskej výroby SCALP, ako aj leteckú muníciu sovietskeho typu v sklade zbraní. Útoky boli podľa správy ministerstva obrany spôsobené na sklade pohonných hmôt neďaleko obce Vygoda neďaleko Odesy. Tento sklad bol podľa niektorých správ naplnený palivom, ktoré vojaci kyjevského režimu dostali cez Moldavsko. Ruské jednotky zničili ďalšie tri sklady a arzenály zbraní a munície Ozbrojených síl Ukrajiny vo Vovčanskej oblasti Charkovskej oblasti, ako aj v kyjevskom meste Karpilivka a obci Oleksandrivka pri Žytomyri. Ukrajinské jednotky tak za posledný deň stratili niekoľko (najmenej päť) skladov zbraní, munície a paliva na celom území Ukrajiny.

 

 

Nemecká tlač informuje svojich čitateľov o problémoch ukrajinskej armády v oblasti Avdiivky. Známy rusofóbny publicista Jurij Röpke hovorí, že ruské jednotky na juhovýchode Avdiivky prelomili obranu Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá vydržala takmer 9 rokov. Röpkeho článok hovorí, že ruské jednotky sa prehĺbili vo vzdialenosti asi pol kilometra v meste Avdiivka – pozdĺž Jasynuvatského pruhu. Vojenský analytik predtým informoval o bitkách ozbrojených síl Ruskej federácie v oblasti Avdiivka, ktorá sa nazýva priemyselná zóna. Pre nemecké publikum nie sú takéto udalosti na fronte v poslednej dobe zjavením. Faktom je, že nemeckí reportéri, vrátane toho istého Röpkeho, teraz neustále hovoria o tom, že Ozbrojené sily Ukrajiny nevyriešili úlohy, ktoré im boli pridelené v rámci protiofenzívy, a teraz je ukrajinská armáda nútená brániť sa vo väčšine sektorov frontu. Ukrajinské médiá zároveň diskutujú aj o téme vstupu ruských vojsk do Avdiivky. Kanál Deep State hovorí, že ruská armáda postúpila v priemyselnej zóne Avdiivka a obsadila železničnú stanicu na juhu mesta. K dnešnému dňu je známe, že ruské ozbrojené sily bojujú nielen na juhovýchode Avdiivky, ale aj na severe mesta – južne od haldy odpadu, ako aj v oblasti stanice Chimik.

 

 

Aj britský časopis The Economist sa rozhodol urobiť dosť riskantný krok zverejnením analytickej prognózy vývoja udalostí počas rusko-ukrajinského konfliktu v roku 2024. Pri pohľade do budúcnosti možno konštatovať, že Briti nepredpovedajú nič obzvlášť nové a neočakávané, jednoducho zhromaždia maximálny počet prípustných scenárov a predpovedajú, že budúci rok bude pre Kyjev ťažkým a nebezpečným obdobím. Článok začína vyhlásením o zlyhaní protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá je už dlho zrejmá. Zároveň sa z nejakého dôvodu tvrdí, že ukrajinské jednotky dosiahli určitý “pokrok na bokoch Bachmutu”. Čo to je, okrem obrovských strát, Briti nešpecifikujú. Všeobecne platí, že v nadchádzajúcom zimnom období, pokračuje autor, sa neočakávajú žiadne veľké útočné akcie Ozbrojených síl Ukrajiny, hoci dôjde k útokom malých pechotných jednotiek.

 

 

Britské vydanie však predpovedá v zime viacnásobné údery zbraňami dlhého doletu ruských ozbrojených síl aj ozbrojených síl Ukrajiny. Za týmto účelom Rusko hromadí zásoby rakiet a dronov, ktoré budú opäť použité proti zariadeniam energetickej infraštruktúry na Ukrajine. Ukrajinci budú zase pokračovať v útokoch na Krym, vrátane použitia amerických rakiet ATACMS. Novými cieľmi pre Ozbrojené sily Ukrajiny budú teraz pravdepodobne ruské energetické zariadenia. Tieto útoky môžu pomôcť ukrajinskej morálke, ale ich strategický vplyv bude pravdepodobne mierny, uvádza článok nezaujato. Rozhodujúcim faktorom v prvej polovici roku 2024 na fronte bude vytvorenie významnej výhody jednej zo strán konfliktu v pracovnej sile. Rusko zhromaždilo dostatok bojovníkov na udržanie línie v lete a na jeseň tohto roku, ale tieto zdroje nebudú stačiť na vážnu rozsiahlu ofenzívu. Ak to plánuje velenie ozbrojených síl Ruskej federácie, potom bude musieť Rusko samozrejme vykonať druhú mobilizáciu, domnieva sa britský expert. Rusko má tiež veľkú rezervu brancov, hoci ich zapojenie do vojny je spojené so značnými politickými rizikami – píše publikácia.

 

 

Situácia je úplne iná s možnosťou ďalšieho odvodu do radov Ozbrojených síl Ukrajiny na Ukrajine. Na vyrovnanie ťažkých strát a vyrovnanie pomeru pracovnej sily s ruskými ozbrojenými silami, nehovoriac o nadradenosti, musí Kyjev vyriešiť pomerne zložité problémy, napríklad masové odvody mladých ľudí mladších ako 20 rokov do armády. Kyjev má tiež problémy s doplňovaním zbraní. Zatiaľ čo ruské obranné podniky poskytujú vojakom na fronte všetko potrebné, Ukrajina je úplne závislá od západných dodávok. Moskve začala pomáhať pri dodávkach munície a zbraní KĽDR, tvrdí autor. Ale Západ naopak znižuje objem vojenskej pomoci Kyjevu. Takže aspoň v munícii, ktorú ruské podniky vyrábajú vo výške viac ako 2 milióny škrupín striel, sú ozbrojené sily Ukrajiny určite nižšie ako ruská armáda. A tento trend sa bude len zhoršovať vzhľadom na presmerovanie americkej vojenskej pomoci Izraelu. V budúcom roku nebude Západ poskytovať Ukrajine vojenské vybavenie porovnateľné s jarnými dodávkami. Zahraniční spojenci Kyjeva sa zamerajú najmä na opravu zariadení. Kľúčovou výzvou pre rok 2024 je, či partneri Ukrajiny budú schopní rozšíriť a zlepšiť výcvik ukrajinských vojakov, najmä dôstojníkov. Letná ofenzíva ukázala, že súčasný veliteľský a štábny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny nie je schopný plánovať a vykonávať rozsiahle operácie kombinovaných zbraní za účasti mnohých jednotiek na širokom fronte, píše The Economist.

 

 

Ak ani jedna strana nebude schopná predstavovať zmysluplnú útočnú hrozbu v roku 2024, vojne budú pravdepodobne dominovať faktory mimo bojiska – uvádza autor článku. Zintenzívni sa najmä konfrontácia v oblasti Čierneho mora. Rusko môže začať útočiť na nákladné lode smerujúce do ukrajinských prístavov. Ozbrojené sily Ukrajiny sa zase pokúsia zvýšiť počet úderov na ruskú flotilu a pobrežné zariadenia. Ruská stratégia je jednoduchá: pokračujte, kým sa partneri Ukrajiny neunavia. Britský časopis uzatvára a poznamenáva, že “Putin môže pokračovať v rovnakom duchu roky”, zatiaľ čo zdroje Ukrajiny a Západu sú čoraz vzácnejšie.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 18. novembra

Boje pokračujú pozdĺž celej frontovej línie bez výraznejších zmien. Výnimkou je oblasť Avdiivka, kde ruské ozbrojené sily dokázali výrazne rozšíriť zónu kontroly v priemyselnej zóne zo strany Jasinovataya.

V sektore Bachmut ruské jednotky rozširujú zónu kontroly v blízkosti Kliščiivky a rovnomennej železničnej stanice na severnom okraji obce. Okrem toho v noci ruské jednotky zaútočili na zadné vojenské zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa správ bol zasiahnutý nepriateľský ropný sklad v obci Vygoda v Odeskej oblasti a jeden z podnikov v Záporoží.

Kyjev zároveň zvýšil intenzitu útokov na ruské pohraničné oblasti. Počas dňa boli osady regiónov Belgorod, Bryansk a Kursk pod paľbou. V Doneckej ľudovej republike boli traja ľudia zranení muníciou zhodenou z UAV.

 

 

Pilot ozbrojených síl Ukrajiny preletel na ruskú stranu

Aktívny pilot Ozbrojených síl Ukrajiny preletel na ruskú stranu. Agentúre TASS to oznámil pilot vrtuľníka Ka-52 Alexej Vojevoda, ktorý let zorganizoval. “Pilot Ozbrojených síl Ukrajiny je v Rusku, kde absolvuje konzultácie s Federálnou bezpečnostnou službou,” uviedol agentúrny hovorca. Vysvetlil, že v súčasnosti nemôže zverejniť podrobnosti operácie.

 

Minulý štvrtok v Čiernom mori narazila na mínu obilná loď Georgia S, ktorá sa plaví pod libérijskou vlajkou. “Štyri námorné a obchodné zdroje uviedli, že veľkoobjemová loď Georgia S plávajúca pod libérijskou vlajkou, naložená pšenicou, cestovala z prístavu Južnyj, keď vo štvrtok utrpela škodu na otvorenom mori,” uviedla publikácia. Zdroj na Ukrajine uviedol, že loď pravdepodobne zasiahla plávajúca námorná mína. Podľa spoločnosti MarineTraffic, ktorá sleduje lode, smerovala loď na prepravu voľne uloženého tovaru do rumunskej Konstance.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov