.
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Pištoľ Wildey Survivor – prvá, veľká, originálna

USA, 17. november 2023 (AM) – Wildey Survivor bola prvá veľkokalibrová pištoľ určená pre lovecké účely a športovú streľbu. Zvláštny dizajn a vysoký výkon z nej urobili ikonu zbrojárskeho priemyslu a medzinárodnej filmovej scény ako skutočného kultového objektu. Predtým, ako začal vládnuť Desert Eagle, nastal čas pištole Survivor.


 

 

Zbraň Wildey Survivor navrhol v roku 1973 americký inžinier Wildey J. Moore. Táto zbraň si stále drží svoje miesto v srdciach nadšencov zbraní, ako aj vo filme, najmä vďaka objaveniu sa vo filme Death Wish 3, kde herec Charles Bronson použil svoju vlastnú pištoľ Survivor v niektorých scénach.

 

Unikátny dizajn a vzhľad zbrane určite zohrali kľúčovú úlohu v tom, že sa zbraň Wildey Survivor stala ikonou, ktorou je dodnes. Takmer kompletne je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele s SA/DA spúšťou. Wildey Survivor má rám podobný vzoru 1911 s masívnym záverom, s ktorým boli obe časti spolu dlhé 5 palcov (127 mm), a to bez hlavne. Hlavne boli k dispozícii v ôsmich rôznych dĺžkach od 5 palcov (127 mm) do neuveriteľných 18 palcov (457 mm). Všetky hlavne mali prednú mušku namontovanú na vyvýšenom vetranom rebre, aby sa uľahčilo zarovnanie s nastaviteľnými zadnými mieridlami a aby boli ľahko vymeniteľné.

 

 

V základnej konfigurácii minimálnej dĺžky hlavne a bez montážneho rozhrania pre optiku vážil Wildey Survivor 4 libry (1,8 kg), čo nebolo tak veľa. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nebol Wildey Survivor, ako podobné “ ručné delá ” nikdy koncipovaný ako osobná obranná zbraň, ale predovšetkým lovecká strelná zbraň, ktorá má aj špeciálne športové využitie v súťažiach v streľbe na kovové siluety.

 

 

Tento druh použitia si vyžaduje presnosť zabezpečenú pevným usporiadaním hlavne a výkonom. Preto bol Wildey Survivor ponúkaný v množstve kalibrov Wildcat od 9 mm Winchester Magnum, 357 Wildey Magnum, 41 Wildey Magnum, .44 Auto Mag,, 44 Wildey Magnum, 45 Winchester Magnum, 45 Wildey Magnum a najdôležitejším zo všetkých kalibrov 475 Wildey Magnum, ktorého nábojnica bola upravená na základe kombinácie nábojnice 284 Winchester upravenej na dĺžku nábojnice 45 Winchester Magnum.​

 

 

Priemerná rýchlosť kalibru 475 Wildey Magnum na 100 yardoch je približne rovnaká ako rýchlosť kalibru 44 Magnum. Takýto výkonný náboj si vyžaduje zbraň, ktorá by odolala extrémne vysokému tlaku. Preto je Wildey Survivor skonštruovaná tak, aby odolala tlakom presahujúcim 48 000 PSI.

 

 

Vo všetkých variantoch je Wildey Survivor zásobovaný strelivom zo sedemranových alebo osemranových jednoradových zásobníkov. Tlačidlo na uvoľnenie zásobníka sa nachádza pod krytom hlavnej pružiny na „európsky štýl“, ako je to známe v USA.

 

 

Wildey Survivor nebola prvá veľká zbraň navrhnutá pre tieto účely, ktorá by ponúkala sériu špecifických funkcií tohto typu. V skutočnosti Wildey Survivor pritiahol pozornosť širokej verejnosti, keď ho Charles Bronson použil v tretej epizóde filmu Death Wish 3 (1985). Ale už dva roky predtým, vo filme Sudden Impact (1983) sa Clint Eastwood vyzbrojil AutoMagom, ktorého dizajn sa datuje približne o desať rokov skôr ako Wildey Survivor. Wildey Survivor sa potom vrátil na veľké plátno v roku 1994 v rukách Woodyho Harrelsona vo filme Natural Born Killers.

 

 

Každopádne, Wildey Survivor bol prvý, ktorý bol sprístupnený v širokej škále neobvyklých, vysokovýkonných kalibrov a mal špecificky koncipovaný pracovný systém, vďaka ktorému by bol 100% spoľahlivý. Wildey Survivor, ktorý predchádzal Desert Eagle, bol prvou pištoľou, ktorá obsahovala rotačný záver s troma uzamykacími výstupkami a plynový operačný systém. Bola viac podobná puške než konvenčnej pištoli.

 

 

Hlavnou črtou zvláštneho plynového systému Wildey je ručne ovládaný plynový ventil umiestnený na spodnej časti hlavne, ktorý umožňuje strelcovi manuálne nastaviť množstvo plynu, ktoré vstupuje do systému. Wildey Survivor je možné nastaviť tak, aby sa znížil spätný ráz spoľahlivo bez ohľadu na kaliber a zaťaženie v danom okamihu. Objímka plynového ventilu môže byť tiež uzavretá, čím sa Wildey Survivor zmení na jednoranovú pištoľ pre tie lovecké alebo športové kategórie, kde nie je povolené používanie samonabíjacích zbraní.

 

 

Dnes, rovnako ako mnoho iných zbraní tohto typu a éry, sú podobne ako Wildey predmetom záujmu zberateľov. V roku 2019 sa však značka vrátila k životu, prevzala ju USA Firearms Corp ktorá uviedla túto zbraň opäť do výroby.

Ondrej Antolik

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov