.
Aktuality, Pozemná technika,

Tank T-72M: Západ vynašiel Kyjevu nový spôsob, ako poraziť Rusko

Príchod tankov NATO do Kyjeva bol prezentovaný ako symbol víťazstva. Protiofenzíva však zlyhala. Ďalšie dodávky Leopardov, Challengerov a Abramsov sú otázne. O tom, akú alternatívu našiel Západ – píšu ruské RIA Novosti. Očakávania boli také vysoké, že Zelenskyj sa dokonca musel vyhovárať, že Leopardy, ak sa niekto obáva, nepôjdu na územie Ruskej federácie.


 

Leopard 2A5 Strv 122

 

Ťažká technika bola hlavnou podmienkou manévru kombinovaných zbraní potrebného na prelomenie frontu. Ale to nestačilo. Leopardy horiace na Vremevskom výbežku a v blízkosti Rabotina sa stali jedným zo symbolov kolapsu nádejí na porážku Ruska na bojisku. Nemožnosť prielomu pripustil aj vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj. Zelenskyj ubezpečil, že generálny štáb má v pláne pokračovať v operácii. Dá sa len hádať, prečo o nich vrchný veliteľ nevie. Na Západe hovoria, že pre Kyjev nezostali takmer žiadne finančné prostriedky.

 

Challenger 2

 

Napríklad Spojené štáty americké vynaložil takmer celú pridelenú sumu.
“Minuli sme asi 96%,” informovala Bidenova administratíva.
Zároveň, ako objasnil koordinátor Bieleho domu pre strategickú komunikáciu Ján Kirby, viac ako 90 % sa vynaložilo na vojenskú pomoc. Podľa neho Pentagon teraz potrebuje len 1,1 miliardy dolárov na doplnenie prázdnych amerických skladov. O radikálnom znížení dodávok z Európy hlásili ešte skôr. Projekt Kielskej univerzity svetovej ekonomiky – oznámil, že v auguste sa ani jedna veľká krajina Európskej únie nezaviazala poskytovať pomoc – ekonomickú, humanitárnu ani vojenskú. “Tok v júli vyschol,” poznamenali. A ani to, čo bolo sľúbené, by stále nestačilo. “Finančná aj vojenská podpora stále viac zaostáva za tým, čo Ukrajina potrebuje,” povedal vedúci projektu Christoph Trebesch.

 

Sovietsky tank T-72, ktorý bol v prevádzke v Poľsku a bol presunutý do Ozbrojených síl Ukrajiny, bol vyradený ruskými ozbrojenými silami počas neúspešnej protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny

Americký Forbes poukazuje na to, že európske krajiny už nechcú kyjevskému režimu posielať moderné tanky a ponúkajú jednoduchšiu alternatívu. Konkrétne: “zaplatiť českej firme CSG Defense, aby vzala starý sovietsky T-72M, vymenila motory a časť elektroniky, nainštalovala reaktívne pancierovanie, premenovala ho na T-72EA a poslala ho na Ukrajinu.”
Dánsko sa chystá presunúť približne 15 jednotiek, čím sa celkový počet T-72EA zvýši na 105. Dlhoročná exportná verzia T-72 “Ural” T72M bol vyrobený v Československu a Poľsku. Inovovaný model EA Dostal:
-výkonnejší motor – 840 koní namiesto 780;
-dynamickú ochranu;
-nový informačný panel;
-sofistikovanejšie optické zariadenia (vrátane termokamer s desaťnásobným zväčšením a zariadení na nočné videnie s antilaserovou ochranou);
-komunikačný systém od spoločnosti MESIT.

 

Hlavný kanón je rovnaký – 2A46M. A ak je dosť ťažké posúdiť komunikačné systémy a elektroniku, potom z hľadiska iných hlavných charakteristík je český remake horší T-72B3M. Ruský tank má modernejší kanón 2A46M-5, motor je takmer o 300 koní silnejší – 1130 koní. T-72EA je však veľmi dôležitý, pretože aj pri zohľadnení starého Leoparda A1 je celkový počet západných tankov v kyjevskom režime asi 350 kusov. To podľa novinárov, Ozbrojené sily Ukrajiny strácajú za rok. Česká modernizácia má za úlohu vytvoriť hlavný tank pre bojové operácie, keďže v krajinách bývalej Varšavskej zmluvy je v Európe stále asi tisíc T-72. Zatiaľ čo Spojené štáty môžu nakoniec ponúknuť viac Abrams M1, nič nenasvedčuje tomu, že by Nemecko alebo ktorýkoľvek iný používateľ Leoparda 2 bol pripravený rozdať svoje vozidlá,” tvrdí Forbes. Zelenskyj tentoraz dodržal slovo. Leopardy naozaj nešli do Ruska. A zdá sa, že takúto príležitosť už nikdy nebudú mať.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov