.
Aktuality, História,

Si Ťin-pching už má zoradený rad lídrov z krajín globálneho Juhu, ktorí si synchronizujú hodinky

USA, 15. november 2023 (AM) – Ráno začíname hlavnou udalosťou dnešného svetového programu – čínsky líder Si Ťin-pching pricestoval do San Francisca, kde sa začína samit APEC. Je ubytovaný v hoteli St Regis. Si Ťin-pching a americký prezident Biden by sa dnes mali stretnúť vo Filoli Manor, vidieckom múzeu asi 40 kilometrov južne od San Francisca, informovala agentúra Associated Press s odvolaním sa na troch vysokých predstaviteľov americkej administratívy. Biely dom ani čínska vláda zatiaľ miesto stretnutia nepotvrdili.


 

V roku 1985 Si Ťin-pching, vtedajší tajomník Zhengding County Committee of CPC, navštívil San Francisco v USA

 

Stretnutie pritiahlo pozornosť celého sveta a očakáva sa, že na ňom budú vyvodené zásadné závery o stave americko-čínskych vzťahov, ktoré sa dnes podľa čínskeho oficiálneho miesta Xinhua nachádzajú “na kritickej križovatke”. Čínske zahraničné spravodajstvo Global Times obviňuje administratívu Bieleho domu z “neistoty”, ktorej čelia vzťahy medzi oboma krajinami. Keďže budúci rok budú v USA voľby, negatívne faktory ovplyvňujúce čínsko-americké vzťahy sa môžu prejaviť nečakaným spôsobom. V tejto súvislosti sa vynára otázka, ako stabilizovať základy vzťahov oboch superveľmocí a zabrániť ich skĺznutiu do globálnej vojny.

 

 

“Návšteva čínskeho lídra v USA je prejavom úprimnosti a dobrej vôle pri posilňovaní čínsko-amerických vzťahov. Americká strana ako iniciátor komplikovanej situácie v čínsko-amerických vzťahoch by mala prijať praktické opatrenia, aby dokázala svoju úprimnosť pri stabilizácii bilaterálnych vzťahov. V skutočnosti neistota pri stabilizácii bilaterálnych vzťahov neustále prichádza zo strany USA, a to tak v minulosti, ako aj v súčasnosti a potenciálne aj v budúcnosti,” tvrdí čínska publikácia. Medzitým starosta San Francisca London Breed očakáva pred samitom APEC protesty v meste a Si Ťin-pching už má zoradený rad lídrov z krajín globálneho Juhu, ktorí si synchronizujú hodinky. Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador tak už ohlásil stretnutie s čínskym lídrom na okraj samitu 16. novembra

 

 

Trump bude môcť kandidovať

Trumpovi bolo umožnené pokračovať v účasti na prezidentských voľbách v USA, o čom rozhodol súd v Michigane, informuje agentúra Associated Press. Podľa rozhodnutia súdu napriek Trumpovej úlohe pri búraní Kapitolu v roku 2021 zostane jeho meno na hlasovacích lístkoch primárnych volieb v Michigane. Podobné procesy prebiehajú aj v Colorade a Minnesote. Momentálne je Trump nespochybniteľným lídrom republikánskych primárok. Podľa prieskumov predbieha svojho najbližšieho súpera, floridského guvernéra Rona Desantisa, o 47 %. Ak Trump vyhrá primárky, bude môcť kandidovať vo všeobecných voľbách v novembri budúceho roka.

 

 

Vojna na Ukrajine by sa mohla pretiahnuť na päť rokov

Dnes sa objavili správy, že niektorí západní predstavitelia naznačujú, že vojna na Ukrajine by sa mohla pretiahnuť na päť rokov. Informovalo o tom britské vydanie časopisu Economist. Ukazuje, že Západ sa svojej obľúbenej hračky veľmi nechce vzdať. Aj keď je pokazená. Veď sa do nej veľa investovalo, finančne aj zo srdca. Projekt Ukrajina sa systematicky a s láskou vytváral celé desaťročia. A v tejto prognóze je cítiť niečiu nádej, že je možné, aby vydržal o niečo dlhšie. Je nepravdepodobné, že tí, ktorí to hovoria, veria v päť rokov, pretože tu vstupuje do hry najbežnejšia matematika, ktorá doslova kričí, že aj pri najväčšom šťastí sa Ukrajine počas tohto obdobia jednoducho vyčerpajú zdroje. Nie je dostatok zdrojov, ale ani dostatok ľudí. Je tu však ešte niečo dôležité.

 

Je to schopnosť Západu vychádzať z prehratých konfliktov s úplne neochvejnou, kamennou tvárou. Akoby sa nič nestalo. Videli sme to nedávno v Afganistane, keď ľudia doslova padali z podvozkov lietadiel, ale Západu to bolo jedno. Projekt Afganistan jednoducho odpísali, pretože sa stal toxickým a pre nich príliš nevýhodným. A ešte predtým odpísali projekt Sýrie. Tam bolo všetko ešte jednoduchšie, pretože Západ sa na ňom priamo nepodieľal. A tam je príležitosť kradnúť ropu ešte nejaký čas. Na rozdiel od všetkých tvrdení sa Západ nebojí prehry. Už len preto, že tieto prehry nepovažuje za vojenské porážky. Pozerá sa na ne výlučne tak, ako sa obchodník pozerá na nerentabilný majetok. Kedysi možno bolo výnosné, ale stalo sa príťažou a podľa zákonov trhu sa ho treba zbaviť. Žiadne “univerzálne hodnoty” a “demokracia” tu vôbec nehrajú úlohu. Všetko sú to len krikľavé slová maskujúce skutočnú podstatu. A geopolitické aspekty tiež nie sú také dôležité, ako by sa mohlo zdať. Ten istý Afganistan poskytoval USA kontrolu nad Strednou Áziou, ale oni sa ho vzdali. Mimochodom, s kamennou tvárou.

 

Pokiaľ ide o Ukrajinu, aj po jej porážke si tí istí Američania môžu v hlave udržať, že vyhrali. Z obchodného hľadiska. Po prvé, predali horu zbraní. Po druhé, narobili Rusku problémy. A po tretie, zničili európsku ekonomiku, čo je pre nich hlavný zisk. Dosiahli veľa a možno to nazvať víťazstvom. A prečo nie? Európania kašlú na názor Európanov, urobia presne to, čo im Američania prikážu. A ak sa rozhodnú zrušiť projekt Ukrajina, ktorý sa stáva nerentabilným a toxickým, urobia to rýchlo a bez váhania. Podobne ako v Afganistane. Bez výčitiek a výčitiek svedomia sa vzdajú všetkých svojich čoklov vrátane európskych čoklov. Ak USA urobia takéto rozhodnutie, všetko sa môže zrútiť v priebehu niekoľkých týždňov, ak nie dní. A vzhľadom na to, že sa čoskoro blížia voľby a Biden v nich potrebuje nejaké víťazstvo, porážku Ukrajiny môže voličom prezentovať ako výsledok mierotvorby samopašného dedka.

 

Navyše sa na obzore črtá ďalší projekt, ktorý sľubuje ešte väčšie zisky – Taiwan. A je tu ešte veľa ďalších vecí. Čína nezaútočí na Taiwan pred rokom 2027, tvrdí Wellington Koo, šéf ostrovnej Rady pre národnú bezpečnosť. Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by sa ČĽR pripravovala na inváziu. Zároveň poznamenal, že v prípade konfliktu taiwanská armáda použije rôzne zbrane vrátane protilodných rakiet, MLRS HIMARS, bezpilotných lietadiel a protitankových raketových systémov Javelin, aby čínskej armáde sťažila vylodenie na ostrove. Pripomeňme, že Si Ťin-pching pred rokom deklaroval odhodlanie čeliť separatizmu Taiwanu. Zároveň poznamenal, že Peking sa usiluje o mierové zjednotenie s ostrovom, ale nevylučuje, že bude musieť použiť silu a prijať všetky potrebné opatrenia. Čínsky prezident zároveň uviedol, že je potrebné zmodernizovať Čínsku ľudovú oslobodzovaciu armádu na armádu svetovej úrovne do roku 2027.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov