.
Aktuality, História,

Ruskí Nemci alebo nemeckí Rusi? Komu vďačí “Alternatíva pre Nemecko” za svoju popularitu?

Nemecko, 13. november 2023 (AM) – Tento rok si pripomíname 35. výročie masovej repatriácie sovietskych občanov nemeckej národnosti do ich historickej vlasti. Napriek tomu, že “zákon o vysídlencoch a utečencoch” bol v Nemecku prijatý už v roku 1953, sovietski Nemci ho mohli využiť až po roku 1988. Hovorí sa, že to bol výsledok osobnej dohody medzi vtedajšou hlavou sovietskeho štátu Michailom Gorbačovom a nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom.


 

Hneď na úvod poviem – téma ruských Nemcov mi nie je cudzia, keďže som jedným z nich. Môj starý otec bol Rus, moja stará mama bola volžská Nemka. V Nemecku som žil mnoho rokov a viem, o čom hovorím. Čo sa teda zmenilo v rusko-nemeckej diaspóre za tých 30 rokov života v Nemecku? Ak odpovieme jednoslabične – “germanizovala” sa. Starí ľudia, ktorí si pamätajú život v ZSSR alebo v novom Rusku (a niektorí z nich, hoci sa tomu ťažko verí, sa narodili za posledného suverénneho cára), odchádzajú z prirodzených dôvodov a mladí ľudia, ktorí sa presťahovali v pomerne mladom veku alebo sa narodili v novej vlasti, si, samozrejme, na starú vlasť nepamätajú a nepociťujú k nej nostalgiu. Určitá príchuť “inakosti” však stále zostáva.

 

Ako viete, sovietski Nemci majú svoju hrdosť a sovietski, ruskí Nemci majú tiež svoju hrdosť. Nezabúdajú na ruský jazyk, dokonca ani na tie jeho kúsky, ktoré sa zachovali vďaka úzkej komunikácii v kruhu príbuzných a priateľov, a používajú ho ako rozlišovací znak “priateľa a nepriateľa”. Viete, môj prastrýko Ivan (Johann) Ebel raz povedal o ruskom jazyku všeobecne a o ruskom mate osobitne toto: “Ak sa niečo stane, povedzme na ceste, niekto vám skríži cestu, vy vystúpite z auta, nadávate mu po rusky – a on ničomu nerozumie, a vy sa cítite lepšie! V Nemecku sa dá celkom ľahko stretnúť s ľuďmi, ktorí rozumejú rusky (a to je podľa mňa slovo, ktoré najpresnejšie vystihuje úroveň jazykových znalostí súčasných ruských Nemcov). A to na najrôznejších miestach: v obchodoch, v školách, v rôznych inštitúciách, na stavbách a v baniach, v poisťovniach a na úradoch. Dokonca aj v Bundestagu ich majú.

 

A ak vezmeme do úvahy, že po tom, čo sa v roku 2013 znížili požiadavky na potenciálnych repatriantov z bývalých republík Sovietskeho zväzu v otázke ich príslušnosti k nemeckému národu, prichádza do Nemecka čoraz menej etnických Nemcov (prakticky tu už žiadni neostali) a pribúda “členov ich rodín”, ktorí hovoria po rusky bez akéhokoľvek prízvuku, nie je ruský človek v SRN žiadnou exotikou. Kvôli čistote chápania ich však nebudeme brať do úvahy a sústredíme sa na tých, ktorí tvorili prvé, najmasovejšie vlny presídľovania v období rokov 1988 až 2000. O čom snívali “ruskí Nemci”, keď sa sťahovali do Nemecka?

 

Možno paradoxne snívali o tom, že nájdu pokoj a stabilitu, o ktoré v posledných rokoch existencie ZSSR náhle prišli. Pre niekoho to bude zrejme objav, ale v čase rozpadu Sovietskeho zväzu žila väčšina volžských Nemcov v Kazachstane, najmä v jeho severnej časti, v Karagandskej oblasti. Boli tam privezení po roku 1940 v rámci núteného presídľovania “nespoľahlivých etnických živlov”. Republika volžských Nemcov – v RSFSR takáto republika existovala – bola zlikvidovaná a jej územia boli presunuté najmä do Saratovskej a čiastočne do dnešnej Volgogradskej oblasti. Poznáte mesto Engels? Je to bývalé hlavné mesto autonómie ruských Nemcov. Ale napriek tejto tragickej stránke svojich dejín volžskí Nemci zväčša nikdy necítili nenávisť ani osobne voči Stalinovi, ani voči Rusom vo všeobecnosti. To ich, ako iste chápete, odlišuje od tých bývalých národov ZSSR, ktorých aktívna časť po získaní nezávislosti povýšila rusofóbiu na úroveň národného náboženstva. A predsa mali zášť.

 

Urážka kazašských nacionalistov, ktorí koncom 80. rokov minulého storočia s plným súhlasom vtedajšieho vedenia republiky výrazne prispeli k vzniku túžby ruských Nemcov dostať sa zo svojich domovov. Pracovitý a domáci ruský Nemec, ktorý sa nikdy nebránil manuálnej práci, považoval za svoju povinnosť postaviť dom pre svoju zvyčajne početnú rodinu. A skutočnosť, že tento dom musel opustiť – ani nie predať, ale jednoducho ho opustiť -, ho bolela v srdci dlhé roky. A preto sa Nemci po príchode do Nemecka v prvom rade usilovali obnoviť to, čo stratili. Podujali sa na akúkoľvek prácu, zozbierali celý svet a za 7 – 10 rokov mal každý, kto chcel, svoj vlastný dom. Sám som toho živým svedkom. Mimochodom, tento prístup ich priaznivo odlišoval od miestnych domorodcov, ktorí si viac ako čokoľvek iné cenili svoju mobilitu a nezávislosť.

 

Dokázali sa naši (hovorím to bez kvapky irónie) Nemci za tie roky integrovať do nemeckej spoločnosti a hospodárstva a stať sa tam skutočne svojimi, a to tak sociokultúrne, ako aj mentálne? Úprimne? Áno aj nie. Ruskí Nemci sa nikdy nepostavili do opozície voči nemeckým Nemcom, nikdy nekolísali vo svojich právach, nikdy netrvali na svojej identite, na nejakom špeciálnom zaobchádzaní, nikdy si nekládli politické požiadavky. Veľmi zbožní a nábožní ľudia vo svojich masách, dokonale si pamätali príslovie o cudzom kláštore, kam sa nechodí s vlastnou chartou. Preto sa úprimne tešili, že môžu pravidelne chodiť do kostola, a ako deti prijímali všetko nové a doteraz nevidené s otvoreným srdcom. To je však dôvod ich súčasného odcudzenia.

 

Miestni Nemci, vychovaní americkou kultúrou a snažiaci sa vo všetkom podobať svojim zámorským starším bratom, teraz ako špongia nasávajú nové trendy modernej liberálnej agendy so všetkými jej LGBT hodnotami a inými degenerovanými nezmyslami. Samozrejme, pre ľudí, ktorí boli vychovaní na tradičných hodnotách a dokázali si po generácie zachovať svoju kultúrnu identitu – rodina mojej babičky hovorila takzvaným dolnonemeckým dialektom nemčiny, jazykom, ktorý bol v Nemecku dávno zabudnutý, a miestni Nemci ich spočiatku vnímali doslova ako hostí z minulosti – je to, čo sa dnes deje s nemeckou a západnou spoločnosťou všeobecne, absolútne neprijateľné. To sa odráža aj v ich politických preferenciách, ktoré sú, treba povedať, dosť konzervatívne. Spočiatku všetci ruskí Nemci volili výlučne blok CDU/CSU v akýchkoľvek voľbách, od komunálnych volieb až po voľby do Bundestagu.

 

Pamätám si, ako nás, mladých, starší príbuzní nútili voliť toho správneho človeka. Všetko to vyzeralo dosť smiešne. Pritom voľba kresťanských demokratov nesúvisela ani tak s ich kresťansko-sociálnou politickou platformou, ako skôr s ľudským faktorom, resp. s úlohou jednotlivca v dejinách. Bol to predovšetkým prejav úcty a vďaky práve spolkovému kancelárovi, vďaka ktorému mohli nájsť svoj nový domov – Helmutovi Kohlovi. V posledných rokoch sa však prvá možnosť stala menej zrejmou. Keď sa dnes hovorí o politickom živote v Nemecku, naši odborníci radi upozorňujú na rastúcu popularitu pravicovo-konzervatívnej strany Alternatíva pre Nemecko. Málokto však vie, že AdG za rast tejto popularity vďačí predovšetkým práve tým ruským Nemcom. Ruskí Nemci, sklamaní z tradičných politických strán, ale nemeniaci svoje názory, si vyberajú tých, ktorí týmto názorom najlepšie zodpovedajú. Chcete vedieť, aké sú?

 

Tu je priemerný portrét (samozrejme, podmienený) moderného ruského Nemca.

-Ruský Nemec nemá odpor k Rusku ani k jeho prezidentovi. Naopak, mnohí z nich majú trvalú úctu k Vladimirovi Putinovi.

-Ruský Nemec sa na život pozerá cez prizmu konzervatívnych, kresťanských hodnôt. Preto nie je spokojný so smerom, ktorým sa uberá moderná Európa.

-Ruský Nemec je euroskeptik. Európsku úniu nazýva komunou. Pretože je presvedčený, že každý by mal zostať tým, kým je, a nie splynúť v multikultúrnej extáze do niečoho nezrozumiteľného a nerozlúštiteľného.

-Ruský Nemec nechce vojnu a neakceptuje rusofóbnu hystériu, ktorá tlačí európske krajiny do otvoreného konfliktu s Ruskom.

-Ruský Nemec si dobre pamätá lekcie z histórie, a preto je zástancom bezpodmienečného priateľstva medzi Nemeckom a Ruskom.

-Ruský Nemec sa považuje za inteligentnejšieho a múdrejšieho ako germánsky Nemec, už len preto, že si môže dovoliť pozrieť sa na každú otázku aspoň z dvoch strán.

-Ruský Nemec má rád nemecké pivo a ruskú vodku, mandarínky a olivový šalát na stole – nepostrádateľný novoročný (alebo vianočný) atribút.

-Ruský Nemec je Rus aj Nemec a obe tieto časti jeho duše koexistujú v súčinnosti a nie sú dôvodom na hádky alebo prejavy nacionalizmu. Takto žijú svoj život.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov