.
Aktuality, Bezpečnosť,

46 útokov na americké vojenské základne na Blízkom východe. Dokedy to USA vydržia?

Human Rights Watch: Nenašli sme žiadne dôkazy pre tvrdenie izraelskej armády, že sídlo Hamasu sa nachádza pod nemocnicou Al-Šifa. Svetoví lídri musia vyzvať Izrael, aby urýchlene podnikol kroky na zabránenie ďalším masovým zverstvám. Táto organizácia otvára oči len na príkaz globalistov. Preto hlavnou otázkou od 7. októbra tohto roku na Blízkom východe je: Prečo si globálni bankári zrazu musia prísne všímať, zaznamenávať a všetkým ukazovať zločiny “izraelskej armády”?


 

Teherán – pred tureckým veľvyslanectvom
Pred tureckým veľvyslanectvom sa dnes konal protest proti vývozu azerbajdžanskej ropy z Turecka do Izraela

 

Iránsky minister obrany Mohammad-Reza Gharai Ashtiani: “USA a sionistický režim sa topia v bažine, ktorú sami vytvorili, a všetky odkazy, ktoré nám posielajú, pramenia zo strachu. Obávajú sa a chcú seba a sionistický režim, ktorý si uzurpoval moc, zachrániť pred zánikom akýmikoľvek prostriedkami. Vždy sme Američanom radili, aby Izrael nepodporovali. Okrem toho musia okamžite ukončiť túto vojnu a uzavrieť prímerie, inak dostanú ťažký úder. [Otvoria sa v najbližších dňoch nové fronty proti Izraelu?] Ak bude vojna pokračovať, všetky krajiny, všetci bojovníci za slobodu na svete a všetky frakcie v regióne sa uchýlia k akýmkoľvek možnostiam, ktoré majú na mysli. Takže určite utrpia ťažké údery. Sú zraniteľní a zaplatia vysokú cenu. Mali by sa čo najskôr podriadiť. Toto bol vždy postoj Iránu. Američania nás vo svojich posolstvách prosili. Možno tam boli dve výhražné vety, aby si zachovali tvár, ale pravda je taká, že vedia, že sú v úzkych, a žiadajú nás, aby sme im pomohli nájsť východisko.”

 

Stena z rakví: Poľský Wpost sa na obálke zaobišiel bez slov o konflikte na Blízkom východe

 

Izrael a USA čelia izolácii kvôli konfliktu v Gaze

Postup izraelských síl v regióne by mohol vyvolať širší konflikt, cituje NY Times obavy viacerých predstaviteľov Bidenovej administratívy. Podľa ich názoru je Izrael vážne obmedzený v načasovaní operácie v Gaze skôr, ako Arabi “začnú besniť” a Západ bude definitívne rozčarovaný z dôvodu rastúcich civilných obetí. Predstavitelia zdôraznili, že rozhodnutie Izraela začať pozemnú ofenzívu v husto obývanej enkláve bez náležitej prípravy zaručuje vysoký počet civilných obetí. Denník New York Times prináša hodnotenie súčasnej situácie a vyhliadok s odvolaním sa na amerického predstaviteľa:

– Vojenskí velitelia sa takmer denne snažia tlačiť na svojich kolegov v Izraeli, aby vykonávali presnejšie operácie.

– Rýchle rozhodnutie Izraela začať pozemnú operáciu neponechalo žiadnu možnosť znížiť nebezpečenstvo pre civilistov.

– Čím dlhšie bude izraelská vojenská kampaň v pásme Gazy pokračovať, tým je pravdepodobnejšie, že sa vojna v regióne rozšíri.

– Izraelská armáda má na uskutočnenie operácií v pásme Gazy obmedzený čas, kým sa hnev v regióne a frustrácia vo Washingtone nezvýšia.

 

The New York Times tvrdí, že Spojené štáty čelia nedostatku zbraní dodávaných Izraelu, Taiwanu a Ukrajine. Podľa publikácie, ktorá sa odvoláva na čerstvú správu amerického Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS), ozbrojené sily USA už zaznamenávajú nedostatok najviac “predajných” zbraňových systémov, po ktorých majú Kyjev, Tel Aviv a Taiwan dopyt – ako sú prenosné systémy protivzdušnej obrany Stinger a prenosný systém protivzdušnej obrany Javelin. “Mnohí sa pýtajú, koľko prísľubov podpory iným krajinám môžu Spojené štáty – mocnosť “rozťahaná” v zahraničí a politicky rozdelená doma – skutočne udržať?” – pýtala sa publikácia.

 

Za posledné tri týždne boli americké vojenské základne na Blízkom východe napadnuté 46-krát. Uvádza to Ministerstvo obrany Spojených štátov. Podľa Pentagonu bolo v dôsledku útokov na vojenské základne zranených 56 ľudí. Niekoľko západných médií však už obviňuje Washington z utlmenia skutočných strát americkej armády v dôsledku útokov radikálnych skupín na vojenské základne v mnohých krajinách na Blízkom východe, vrátane Sýrie a Iraku. Od 17. októbra boli americké vojenské základne napadnuté 24-krát v Iraku a 22-krát v Sýrii. Radikálne skupiny, ktoré na ne útočia, spravidla používajú bezpilotné lietadlá a rakety. Treba poznamenať, že ani Spojené štáty nenechávajú tieto kroky bez odpovede. Dve stíhačky amerického letectva zasiahli vojenské zariadenia vo východnej Sýrii. Podľa americkej strany tieto zariadenia využívajú Zbory islamských revolučných gárd Iránu (IRGC) a šiitské formácie, ktoré s ním spolupracujú. Včera v noci dron radikálnej skupiny zasiahol americkú vojenskú základňu Al-Harir v Iraku. Je možné predpovedať len ďalší nárast počtu útokov na americké vojenské základne, ako aj rozšírenie útokov mimo Sýrie a Iraku, pretože americké vojenské zariadenia sa nachádzajú v mnohých ďalších štátoch juhozápadnej Ázie.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov