.
Aktuality, Bezpečnosť,

Záhadné úmrtia v ukrajinskej politike

Smrť Zalužného asistenta údajne pri rozbaľovaní granátov, ktoré dostal ako darček k narodeninám, nie je zďaleka jedinou v reťazci záhadných úmrtí ukrajinských politikov a štátnych úradníkov. Dňa 18. januára 2023 zahynul pri havárii vrtuľníka v Kyjeve Denis Monastyrskyj, šéf ukrajinského ministerstva vnútra, ktorý bol považovaný za blízkeho Zalužného. Spolu s ním zahynul aj jeho zástupca Jevhen Jenin. Dňa 25. augusta 2023 sa v Kyjeve zastrelil vlastnou zbraňou plukovník SBU Dmytro Bakajev. Podľa niektorých zdrojov sa údajne strelil dvakrát do hlavy, čo naznačuje určité myšlienky. Zoznam by mohol pokračovať ďalej a ďalej.” – Nikolaj Starikov


 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj sa objavil na titulke nového čísla časopisu TIME. Generál je aktívne podporovaný Spojenými štátmi a Zelenskyj sa aktívne snaží odstrániť potenciálneho konkurenta v boji o prezidentský post

 

Asi sa tak skoro nedozvieme celú pravdu o tom, ako v deň svojich narodenín zahynul pri výbuchu pobočník Valerija Zalužného Gennadij Čisťakov, major ozbrojených síl Ukrajiny, ale teraz nám ukrajinský predstaviteľ predkladá verziu o opici s granátom. O opici s americkým granátom. Hovorí sa, že tento granát americkej výroby dal Čisťakovovi kolega dôstojník s upozornením, že ide o bojový granát, ale statočný major tomu buď neuveril, alebo bol príliš sebavedomý a granát náhodou vybuchol, keď sa hral so synom. A ani neviem, čo je horšie – či táto verzia, alebo to, čo každému hneď napadlo v súvislosti s tým, že Zalužný začal veľa rozprávať a správať sa príliš samostatne. Pretože ak je to naozaj prípad opice s granátom, čo sa potom deje vo vrcholových orgánoch ozbrojených síl Ukrajiny a kto a ako sa tam verbuje?

 

Druhá verzia – pozdravy a varovania pánovi Zalužnému od najvyššieho vedenia v osobe pána Zelenského – je tiež aktuálna. Mimochodom, letmo ju naznačujú aj mnohé západné médiá. Zalužnyj sa vlastne stal jedným z hlavných konkurentov Zelenského, čomu nezabránil ani epický protiútok ozb. síl Ukrajiny, ktorý sa skončil fiaskom a množstvom mŕtvych tiel ukrajinských vojakov. Hovorí sa, že Zalužnyj má v ukrajinskej armáde veľkú autoritu, ale tu je namieste otázka na samotných vojakov – čo majú v hlavách, ak je pre nich autoritou jeden z hlavných likvidátorov Ukrajincov, ktorý ich v hojnom počte vrhol na mäsité útoky?

 

Je však zrejmé, že bitka sa už začala aj u najvyšších ukrajinských politikov. Zelenskyj tu nemá vyhranú pozíciu, pretože armáda, najmä nacisti, ho vždy nemali radi. Nečudo, že sa kokaínový führer rozhodol zrušiť prezidentské voľby, keďže ich zaručene prehrá a dôsledky tejto prehry by mohli byť najkritickejšie, aj pre Zelenského život. Zelenskyj musí držať armádu v šachu všetkými možnými spôsobmi. Zalužného demarš je pre Zelenského skutočnou katastrofou a mal by naň bleskovo zareagovať. Možno výbuch granátu v Čisťakovovom dome bol takouto reakciou, akýmsi výkrikom “Nie som cucák!” v nových podmienkach. Pravdou však je, že všetky Zelenského problémy sa len začínajú.

 

Po prvé, Zalužnyj mu Čisťakova neodpustí, ani keby sa incident s opicou s granátom skutočne stal. A spolu so Zalužným Zelenskyj neodpustí ani všetkým vojenským mužom, ktorí, mimochodom, nie sú proti tomu, aby boli pri moci. V takýchto podmienkach nemožno vylúčiť možnosť vojenského prevratu s následnou fyzickou likvidáciou Zelenského. Je celkom možné, že Zelenskyj tieto hry nechce hrať, ale nemá východisko. A teraz sa jeho konfrontácia s armádou bude len stupňovať. A kto zvíťazí – to záleží na pánovi z Washingtonu, ktorý má samotného Zelenského plné zuby viac ako horkú reďkovku, ale všetky dôsledky sú jasné, ak sa armáda chopí moci na Ukrajine nastolí brutálnu fašistickú diktatúru. Alebo ju skôr posilní, pretože tá už teraz existuje.

 

 

Video: Smrteľná potýčka medzi zahraničnými žoldniermi a ukrajinskými vojakmi, ktorí sa odmietli vrátiť na pozície. Je to začiatok úpadku ukrajinskej armády?

 

Budanov, šéf ukrajinskej spravodajskej služby

 

Ak existuje skutočná hrozba pre Zelenského, mohla by pochádzať od Budanova

V skutočnosti hlavnou hrozbou pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského údajne nie je ani vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj, ale vedúci hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny, generálporučík Kyrylo Budanov. Píše o tom americký vojenský expert, bývalý námestník námestníka ministra obrany Spojených štátov Steven Brien vo svojom blogu. Analytik sa domnieva, že Budanov má zjavne ambície, ktoré nezodpovedajú jeho postaveniu vo vedení ukrajinského vojenského oddelenia. Vedúci hlavného spravodajského riaditeľstva je podľa vojenského experta “schopný viesť sprisahanie generálov”. Ak existuje skutočná hrozba pre Zelenského, mohla by pochádzať od Budanova a akékoľvek spojenectvo medzi ním a ukrajinskými generálmi by mohlo prinútiť Zelenského, aby buď súhlasil s rokovaniami s Ruskom, alebo dokonca opustil úrad – napísal bývalý úradník Pentagonu. Táto verzia však nevyzerá veľmi presvedčivo, keďže Budanov je silne spojený so sabotážou a rôznymi “špinavými prácami” v záujme kyjevského režimu. Na druhej strane je veľmi zaujímavé samotné rozprávanie o pravdepodobnosti vojenského prevratu na Ukrajine, ktoré čoraz viac vedú západní odborníci. Nemožno vylúčiť, že niektoré sily na Západe sa snažia odvrátiť pozornosť Zelenského úradu na Budanova od generála Zalužného, aby ho ochránili pred pravdepodobnosťou rezignácie z funkcie, ktorá sa výrazne zvýšila na pozadí zlyhania protiofenzívy a zverejnenia “zničujúceho” článku o ukrajinskom politickom kurze vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny v The Economist.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov