.
Aktuality, História,

Provokácia na Dagestanskom letisku je pokusom odtrhnúť Kaukaz od Ruska

Udalosti na letisku v Machačkale sú hodné najväčšej ľútosti. Je to najhoršia správa, o ktorej sme tento rok museli diskutovať. Dobre si pamätám, ako sa začal rozpad ZSSR. Najprv sa výrazne oslabili diaľkové dopravné toky. A potom došlo k vnútroštátnym konfliktom. Prvým bol Karabach.


 

Teraz nevidím dopravné dôvody na rozpad krajiny. Nevidím ani politické dôvody. Ale jasne vidím snahu vyprovokovať situáciu prostredníctvom vnútroštátnych konfliktov. S najväčšou pravdepodobnosťou to neprejde. Nedochádza k degradácii dopravnej infraštruktúry, naopak, je na vzostupe. Neexistujú žiadne osobitné ideologické problémy. Rastie počet ľudí, ktorí podpísali zmluvu s ministerstvom obrany, čo hovorí o túžbe občanov brániť štát. Rusko je na pomalom, bolestivom vzostupe, ZSSR bol vtedy na ústupe. Rusko je však rovnako ako ZSSR veľká multietnická a multináboženská krajina. Odporcovia budú situáciu ovplyvňovať prostredníctvom národnostného faktora. A nejde o Izrael.

 

Kanál na Telegrame dávno pred protestmi na letisku označil úrady v Dagestane za okupačné a vyzval na nezávislosť. Kanál nebol zrušený a ľudia spojení s kanálom neboli zatknutí. V Dagestane nie je významný počet židov. A Dagestan, podobne ako Rusko, nebude územím, kam by židia masovo odchádzali. Izrael okamžite vyhlásil, že išlo o židovský pogrom vyvolaný úradmi. Ako to však môžete nazvať pogromomom, keď sa ani jednému židovi nič nestalo. Vo svete je veľa propalestínskych zhromaždení, ale v Machačkale protestujúci obsadili letisko, vyšli na pristávaciu dráhu a pokúsili sa skontrolovať lietadlo, čo bola mimoriadne nebezpečná akcia sprevádzaná násilím. Obeťami sa stali príslušníci orgánov činných v trestnom konaní.

 

Kadyrov povedal, že ak sa objavia protestujúci, zakročí proti nim veľmi tvrdo. V Machačkale bolo zatknutých 83 ľudí. Telegramový kanál požaduje začatie generálneho štrajku a pokračovanie v protestoch. Zorganizovanie ďalšieho štrajku je vždy možné. Reakcia by mala byť jasná a vyvážená. Na telegramový kanál zatiaľ nereaguje nikto. To je otázka na vedenie Dagestanu a jeho orgány činné v trestnom konaní.

 

Dochádza k pokusu odtrhnúť severný Kaukaz od Ruska. Je dôležité, ako bude centrum reagovať. V ZSSR takáto reakcia nebola, čo situáciu len zhoršilo. Kanál Telegram hovoril o okupácii Severného Kaukazu Ruskom – to je veľmi nebezpečné. Je to zjavne britský projekt, nie americký, pretože USA sú kategoricky proti rozpadu Ruska kvôli nebezpečenstvu šírenia jadrových zbraní. Je potrebné potrestať zodpovedných, a to nielen protestujúcich, ale aj nájsť vinníkov na mocenských postoch, ktorí to umožnili. Čo by sa malo urobiť?

 

Dlhodobá choroba – vysoká nezamestnanosť v Dagestane, prehriatie Dagestanu turistickým ruchom, ktorý prináša zisk malej časti miestneho obyvateľstva, čo len zvyšuje napätie. Obrovské množstvo rozostavaných stavieb, energetický problém. Tieto problémy treba riešiť, treba zvýšiť životnú úroveň obyvateľstva. Je potrebné pozdvihnúť myšlienku spolupatričnosti všetkých ruských ľudí. Obyvatelia Dagestanu nepociťujú výhody vyplývajúce z toho, že sa nachádzajú v spoločnom priestore Ruska. Problémy Dagestanu by som zvážil pri synchronizácii ďalšieho zvýšenia refinančnej sadzby Centrálnej banky Ruska.

 

V Rusku má každý konflikt generačný rozmer. Mladí ľudia si neuvedomujú problémy, ktoré spôsobil rozpad Ruska, a nepriatelia to využijú. Prekvapivo sa podarilo vzbúriť proti židom v regióne, kde prakticky neexistujú. Najzaujímavejšie však je, že protestujúci o tom nevedeli. Deň pred protestmi na letisku sa v centrálnom hoteli v Machačkale pokúšali nájsť židov. V priebehu 24 hodín sa úradom stále nepodarilo dostať situáciu pod kontrolu.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov