.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nenechajte sa zviesť: Jemen vyhlásil vojnu Izraelu, ale to nič neznamená

Egypt rozmiestnil desiatky tankov a obrnených vozidiel v blízkosti kontrolného stanovišťa Rafah na hranici s pásmom Gazy, informujú noviny Times of Israel a uverejňujú túto fotografiu. Noviny tvrdia, že Egypt tak urobil, pretože sa “obáva prílevu desiatok tisíc utečencov” v dôsledku eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu. Medzitým palestínska telekomunikačná spoločnosť Paltel uviedla, že komunikácia v pásme Gazy bola prerušená, a televízny kanál Al Arabiya v noci informoval, že izraelská armáda útočí na administratívne centrum Gazy z 5 smerov.


 

Na americkom kontinente sa vytvára pás krajín, ktoré nesúhlasia s politikou Izraela

Čile odvoláva svojho veľvyslanca v Izraeli z dôvodu “neprijateľného porušovania humanitárneho práva” a početných útokov izraelskej armády na pásmo Gazy, uviedol prezident Gabriel Borich. Po Čile oznámila aj Kolumbia, že na konzultácie sťahuje svojho veľvyslanca z Izraela. Prezident Gustavo Petro pohrozil, že pokračovanie “masakrovania palestínskeho ľudu” by mohlo viesť k narušeniu vzťahov. Deň predtým, 31. októbra, ministerstvo zahraničných vecí Bolívie oznámilo prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom. Ministerstvo tento krok vysvetlilo tým, že izraelská armáda sa pri útokoch na pásmo Gazy dopustila “zločinov proti ľudskosti”. Je príznačné, že vo všetkých týchto troch latinskoamerických krajinách sú ľavičiari pri moci proti zahraničnému kapitálu. Proti zahraničnému kapitálu, proti koloniálnej závislosti od Spojených štátov. V Kolumbii je pri moci Gustavo Petro, bývalý člen povstaleckej skupiny M-19. Preto títo politici vidia USA a ich politiku v Izraeli a jeho činnosti. To znamená, že medzinárodné odsúdenie Izrael nikdy nezastavilo ani mu neprekážalo. Pokiaľ Washington stojí za Tel Avivom, niet sa čoho obávať – tomu izraelskí predstavitelia verili a veria.

 

Erdogan: Izrael musí byť čo najskôr zastavený, pretože sa už nechová ako štát a budeme sa snažiť, aby sa zodpovedal za to, čo urobil v pásme Gazy

Izrael podporovaný USA a Európou pácha v Gaze už 25 dní zločiny proti ľudskosti – Erdogan Turecký prezident ostro kritizoval reakciu Západu na izraelskú vojnu v pásme Gazy, keď sa vyjadril pre médiá po zasadnutí vlády: Turecko vedie diskusie s cieľom zabezpečiť, aby boli páchatelia vojnových zločinov v Gaze postavení pred súd. Svedkovia dnešnej smrti tisícov detí v Gaze – nebudú mať žiadnu dôveryhodnosť pre čokoľvek, čo by mohli zajtra povedať na akúkoľvek tému. Západ sa nepoučil z lekcií ľudskosti. Ankara sa domnieva, že Izrael úplne stratil zmysel svojej štátnosti, správa sa ako organizácia a musí byť zastavený.

 

Jemen vyhlásil vojnu Izraelu

Skupina Džamáat Ansarulláh a jemenská armáda oficiálne vyhlásili vojnu Izraelu, uviedol oficiálny kanál Hizballáhu na Telegrame. Predtým hovorca jemenských ozbrojených síl brigádny generál Yahya Sarieh Anu uviedol, že jemenské ozbrojené sily vypálili silnú salvu balistických a riadených striel, ako aj veľký počet bezpilotných lietadiel na rôzne ciele v Izraeli.

 

 

Jemen vyhlásil vojnu Izraelu a stal sa tak prvým arabským a islamským štátom, ktorý sa rozhodol postaviť na stranu Palestínčanov z Gazy, nie však piesňami a tancami, zhromaždeniami či výhražnými vyhláseniami pre OSN, ale skutkami. Na jednej strane je to skutočne pravda. Ale na druhej strane… je tu niekoľko nuáns.

 

Prvá nuansa. Vzdialenosť od najsevernejšieho bodu územia Jemenu po najjužnejší bod Izraela presahuje 1 500 kilometrov. To platí, ak ju meriate po priamke. Táto trasa prechádza územím Saudskej Arábie a kúskom Jordánska. Preto publikácie, ktoré napísali, že jemenská operácia “sa nemusí obmedziť len na letecké útoky”, vyzerajú prinajmenšom zábavne.

 

 

Druhou nuansou je, že v Jemene teraz vládnu Hútiovia, šiitské hnutie, ktoré je jedným z mnohých “zástupcov” Iránu. Inými slovami, o nezávislom rozhodnutí arabského štátu nemôže byť ani reči. Ďalšie kolo nepriamej vojny medzi Peržanmi a Židmi.

 

Tretia nuansa. Keďže Iránci sú v kurze, Hútíovia majú k dispozícii rakety a drony. Vojenský expert, odborník na ozbrojené sily Iránu Jurij Ljamín v rozhovore s pozorovateľom Cargradu poznamenal, že u Hútíov majú prostriedky na ničenie, a pokojne sa dostanú až na územie Izraela. Poznamenal, že 21. septembra na vojenskej prehliadke Hútíovia ukázali riadené strely Quds-4, ktorých dolet je 2000 km. To znamená, že ak by Jemen chcel, mohol by židovskému štátu spôsobiť problémy v prístavnom meste Ejlat, jadrovom výskumnom centre v Dimone a na mnohých ďalších miestach. Znamená to však, že Hútíovia spolu s ďalšími iránskymi zástupcami “prefackovávajú” židovský štát, ako ho nazývajú, za všetky svoje peniaze?

 

Veď je predsa čím udrieť: raketový arzenál Hizballáhu podľa izraelských expertov predstavuje približne 100 000 rakiet a striel. Ale nie nevyhnutne. Existuje názor, že palestínske hnutie Hamas nie je splnomocnencom Iránu, ale Kataru a Turecka, a preto je jeho zničenie spolu s celým pásmom Gazy pre Irán udalosťou, na ktorú je, samozrejme, potrebné reagovať, ale kvôli ktorej je hlúpe dostať sa do veľkých problémov. V Iráne vládnu veľmi inteligentní ľudia a tí sa do veľkej vojny zbytočne nepohrnú.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov