.
Aktuality, Bezpečnosť,

Aké sú zvláštnosti útoku na Izrael?

Zlyhanie high-tech bezpečnostných systémov krajiny je podnetné na zamyslenie Zvláštnosti spojené s útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra a následné udalosti už vyvolali mnoho otázok.


 

Zvláštnosť č. 1.

Izrael o prípravách útoku nevedel. Podľa CNN americké spravodajské služby varovali izraelské orgány niekoľko dní pred útokom Hamasu. Pásmo Gazy je úzky kus zeme s rozlohou približne 365 km2 , ktorý je monitorovaný izraelskými službami hore-dole. Počas útoku však vyšlo najavo, že Hamasu a Palestínčanom sa nejakým spôsobom podarilo utajiť svoje prípravy pred izraelskými spravodajskými službami. Proti tejto verzii stoja informácie nielen americkej CNN, ale aj egyptských predstaviteľov tajných služieb, ktoré poskytla agentúra Associated Press, že egyptské tajné služby odovzdali izraelskej strane opakované varovania o tom, že teroristická skupina z Gazy plánuje “niečo veľké”. Všetky však boli ignorované. Všetci politici v Izraeli boli od začiatku tohto roka poprednými politologickými publikáciami varovaní pred tým, čo Izrael čaká. Príkladom je článok v časopise Foreign Affairs zo 7. februára 2023 s názvom “Tretia intifáda?” (“Tretia intifáda? Prečo môže izraelsko-palestínsky konflikt opäť zovrieť”). “Šanca na tretiu intifádu je teraz vyššia ako v posledných rokoch….. Súperenie spôsobené blížiacim sa Abbásovým odchodom, každodenné násilie medzi ľuďmi, plíživá anexia palestínskych území – to všetko má potenciál eskalovať a prinajmenšom v tejto chvíli sa už stratili šance na úplné riešenie na základe rokovaní. Úsilie USA a ďalších izraelských spojencov zabrániť provokatívnym návštevám *členov Netanjahuovej “krajne pravicovej” vlády+ a zakladaniu osád v “horúcich zónach” sú príkladmi skromných krokov, ktoré môžu byť často neúspešné, ale mohli by zabrániť širšej konfrontácii. Aby sa zabránilo tretej intifáde, musia Izraelčania, Palestínčania a ich partneri myslieť v malom – denne pracovať na tom, aby zabránili všetkým možným iskrám, a ak sa objavia, rýchlo konať, aby zabránili vznieteniu suchého prachu.”

 

Zvláštnosť č. 2.

Izrael nedokázal zabrániť útoku. Krátko pred úderom na kontrolné stanovištia a veľké izraelské mestá 7. októbra organizoval Hamas stiahnutie raketometov MLRS, pozemných síl, paraglajdistov a ďalšieho vybavenia. Prípravy a prvé kroky zostali z nejakého dôvodu nepovšimnuté a žiadny preventívny úder sa neuskutočnil. Zároveň nikto z izraelského vedenia nevenoval pozornosť symbolike dátumu 7. októbra (výročie vojny súdneho dňa z roku 1973, ktoré pripadlo aj na šabat, významný deň pre židov), a ak aj áno, verejne nevyhlásil poplach. Okrem toho armáda a polícia dostali príkaz nepodľahnúť provokáciám a nekonfrontovať agresívne skupiny “demonštrantov”, ktoré sa zhromažďovali na hranici medzi Gazou a Izraelom. Zdá sa absolútne nemožné, že by Hamas mohol podniknúť prekvapivý útok, hovorí Kerem Šalom, veliteľ práporu, ktorý dobre pozná terén: “Niečo mi tu nesedí! Je to hádanka, na ktorú neviem nájsť odpoveď. Viem, ako to vyzerá v pásme Gazy a na hraniciach. Bol som veliteľom sektora Kerem Šalom (Rafih), velil som sektoru Kissoof, veľmi dobre poznám obvodový plot, viem, ako tam armáda pracuje. Bol som v utečeneckom tábore Shatti v pásme Gazy, mal som na starosti utečenecký tábor Jibalia, prepady na plote a hlboko v oblasti. Stretol som sa s Gazanmi…. Bariéra je postavená tak, že sa cez ňu nedostane ani líška… Tak ako sa, dočerta, dostal palestínsky traktor do blízkosti plota a nikto nereagoval? Ako to, že stovky teroristov a civilistov prešli cez bariéru a nikto na našej strane nepohol prstom? Ako to, že teroristi ozbrojení od hlavy po päty, pešo aj vo vozidlách, dorazili do desiatok izraelských osád bez akejkoľvek reakcie z našej strany? Ako je možné, že na nich nebola vypálená ani jedna guľka? Ako je možné, že sa to všetko dialo pred našimi nosmi? Kam sa podeli tisíce vojakov?”

 

Zvláštnosť č. 3.

Bariéra a alarmy na hraniciach sa nespustili. Kanadská internetová publikácia Global Research uverejnila článok veliteľa jedného z úsekov vojenského plota, ktorý naznačuje, že ide o “neprekonateľnú bezpečnostnú bariéru Izraela okolo pásma Gazy”. Elektronické systémy na hranici, do ktorých výstavby a vybavenia Izrael investoval miliardy dolárov, sa však ukázali ako nepoužiteľné. Početné kamery a senzory tiež nedokázali odhaliť a zastaviť útok islamistov, rovnako ako bojové hliadky, ktoré z nejakého dôvodu jednoducho neboli nablízku. Palestínske bezpilotné lietadlá pokojne dokázali zasiahnuť automatické guľomety a veže senzorov, zatiaľ čo útočné tímy Hamasu pokojne vyhodili do vzduchu “plot” a prekročili hranicu. Nikto sa ich nepokúsil napadnúť. Plot je vybavený najvyšším stupňom obrannej pohotovosti. Pozorovacie systémy roztrúsené pozdĺž hranice monitorujú každý centimeter. Akýkoľvek pohyb je zaznamenaný pred prekážkou a funguje vo dne v noci. Každý deň pred svitaním sa tu vykonáva procedúra “poplach za úsvitu”. V túto hodinu sú všetky sily v bdelom stave, nočnú zmenu vystrieda denná. Veliteľ každého tímu skontroluje bezpečnostnú os, aby sa uistil, že počas noci nedošlo k žiadnemu vlámaniu…. A práve v túto hodinu prenikli do Izraela stovky teroristov z Hamasu. Stovky vojakov IDF boli zabité priamo v táboroch a kasárňach kvôli zlyhaniu poplašného systému. Analytici z kanadskej spoločnosti Global Research dospeli k jednoznačnému záveru: “Je zrejmé, že útok bol schválený s cieľom uzavrieť knihu o Palestíne.”

 

Zvláštnosť č. 4.

Ústupky Hamasu a Palestínčanom v predvečer invázie. Z hádok v médiách a internetových zdrojoch v Izraeli medzi tamojšou ľavicou a pravicou vyplýva, že krátko pred inváziou bolo veľkému počtu Palestínčanov (až 20 000 denne) umožnené odísť do Izraela za prácou – z Gazy a do Gazy – každý deň. Pravica sa domnieva, že Arabom bol zámerne znemožnený prístup do mešity Al-Aksá, ktorá sa nachádza na Chrámovej hore a je hlavným bodom náboženskej jednoty a zároveň nezhody medzi moslimami a židmi. Ďalšia kľúčová výčitka pravice: prečo úrady urobili toľko ústupkov Hamasu, veľkých i malých, až po to, že jeden z jeho vodcov, Ikhiya Sanwar, kým bol vo väzení v Izraeli, získal na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu krajiny (toho istého, proti ktorému bojuje B. Netanjahu a jeho stúpenci) vyššie vzdelanie na jednej z izraelských univerzít. Opäť za izraelské peniaze sa vyliečil z rakoviny. Teraz Sanwar žije v podzemnej vile a naďalej vedie Hamas. Ľavica reaguje tým, že nastoľuje otázku, prečo je medzi zabitými členmi Hamasu toľko ľavicových aktivistov. Medzi argumentmi sa objavujú aj názory americkej pravice (napr. známeho ekonóma a politického komentátora Paula Craiga Robertsa), pričom sa pripomína, ako ešte v marci 2019 krajne pravicový premiér B. Netanjahu potvrdil úzke spojenectvo izraelskej pravice s Hamasom vo vyhlásení pre členov Likudu Knessetu: “Každý, kto chce zabrániť vzniku palestínskeho štátu, musí podporovať Hamas a posielať mu peniaze. Je to súčasť našej stratégie izolovať Palestínčanov v Gaze od Palestínčanov na Západnom brehu.”

 

Zvláštnosť č. 5.

Ľahostajnosť bezpečnostných síl voči prielomu militantov. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia Palestínčania neobišli opevnenia a základne IDF. Agresívne vtrhli na kontrolné stanovištia aj na základne, kde sa nachádzali obrnené vozidlá. Stále nie je jasné, kde sa v tom čase nachádzali stráže, strážcovia v službe a krycie jednotky. Výsledkom bolo, že islamisti sa ľahko zmocnili kontrolného stanovišťa, obrovskej vojenskej základne s množstvom obrnených vozidiel a potichu prenikli do miest najbližšie ku Gaze. Vláda zareagovala až niekoľko hodín po začiatku invázie.

 

Obranný systém bezpečnostného perimetra okolo pásma Gazy je veľmi dômyselný a podrobný. Prvá línia: priekopy, ploty – múry, automatické guľomety, bezpilotné lietadlá a poplachové skupiny – to všetko je špeciálne navrhnuté tak, aby eliminovalo jednotlivé infiltrácie a zdržalo masový prielom na čas dostatočný na vyvolanie poplachu pre druhú líniu obrany. Ak sa to nepodarí, do akcie vstupuje armáda, delostrelectvo, letectvo a námorníctvo. Tentoraz však druhá obranná línia na prielom vôbec nereagovala, vojsko bolo zastrelené priamo v kasárňach. A samotná armáda sa objavila až o 6 – 8 hodín. Z akého dôvodu sa celý systém naraz zrútil, ukáže až čas, rovnako ako odpoveď na otázku, či išlo o neporiadok a rozklad, alebo o niekoho úmyselné konanie na izraelskej strane. Je toľko zvláštností, ktoré poznačili útok na Izrael, a sú také rôznorodé, že sme s rozprávaním o nich ešte neskončili. Ako aj o blízkovýchodnom konflikte ako celku.

Valerij Iljin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov