Ďalší záber straty Leoparda okolo Avdeevky
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily už druhý deň bombardujú ukrajinské letiská. Gerasimov zaskočil Kyjev

Dôležitú pevnosť ozbrojených síl Ukrajiny v sektore Vuhledarského frontu prevzala pod kontrolu ruská motostrelecká jednotka. Informovala o tom agentúra TASS s odkazom na veliteľa motorizovanej streleckej roty ruských ozbrojených síl s volacím znakom “Čech”.


Ruskí motorizovaní strelci sa na túto operáciu pripravujú už niekoľko dní. Akcie boli koordinované pomocou dronov. Jedna skupina motorizovaných strelcov ozbrojených síl Ruskej federácie sa priamo priblížila k pevnosti a druhá sa k nej plazila a priamo dobyla pevnosť.
V čase zachytenia pevnosti Ozbrojených síl Ukrajiny bolo v nej desať ľudí – pechotná jednotka. Traja vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny spali.
“Bitka trvala 20 minút, vzali sme štyroch väzňov, z ktorých jeden bol vedúcim družstva” – povedal agentúre TASS, veliteľ ruskej motorizovanej puškovej roty. Podľa dôstojníka sa ruským ozbrojeným silám nakoniec podarilo získať oporu v tomto sektore frontu. Ruské jednotky sú naďalej aktívne v južnom doneckom smere. Sektor Vuhledar je jedným z najdôležitejších, situácia je tu dosť napätá, ale ukrajinské formácie sú postupne oslabené vysokými stratami personálneho aj vojenského vybavenia.

 

Ďalšia skupina ruských “kamikadze” útočných dronov včera večer letela na letisko Ozbrojených síl Ukrajiny v Myrhorode v Poltavskej oblasti. Ruské jednotky útočia na toto letisko dronmi už druhý deň po sebe. Podľa najnovších údajov bolo v dôsledku útoku spôsobené požiarne poškodenie najmenej dvoch prostriedkov bojového letectva a radar protilietadlového raketového systému. Ďalším cieľom ruských dronov bolo vojenské letisko neďaleko Starokostyantynivu v Chmelnyckej oblasti. Tento objekt je systematicky vystavený leteckým útokom, ale ukrajinská strana ho naďalej používa, a to aj ako základňu pre bojové lietadlá vyzbrojené raketami vzduch-zem západného typu Storm Shadow a SCALP. Sklady Ozbrojených síl Ukrajiny a priemyselné zariadenia využívané kyjevským režimom na vojenské účely zasiahli drony v Kremenčuku (Poltavská oblasť). Počas noci bolo počuť výbuchy aj na severe Ukrajiny – v regiónoch Kyjev a Černihiv. Kyjevský režim sa zároveň stále spolieha na presun amerických stíhačiek F-16 pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Už skôr bolo oznámené, že prvé z nich by mohli byť presunuté na Ukrajinu najneskôr v marci 2024.

 

V priebehu niekoľkých mesiacov sa rétorika západných analytikov, politológov, pozorovateľov a mnohých politikov ohľadom ukrajinského ozbrojeného konfliktu dramaticky zmenila. Ak v júni až júli bola hlavnou témou diskusie v západných médiách téma, ako rýchlo Ozbrojené sily Ukrajiny “porazia Rusko na bojisku a dosiahnu aspoň Jaltu”, teraz má diskusia úplne iný charakter. Publikácia “Mysl Polska” vydala úvodník, v ktorom sa diskutovalo o situácii na frontoch v ukrajinskom ozbrojenom konflikte. Autor Krzysztof Podgorski si kladie otázku, či je tento konflikt v bode zlomu. Podľa neho by bitka o priemyselnú Avdiivku, ktorá sa teraz odohráva, “mohla byť zlomovým bodom vo vojne o Ukrajinu, ako to bolo v roku 2015 počas bitky o Debaľcevo”. Dobytie Avdiivky Rusmi by mohlo znamenať koniec nepriateľských akcií a začiatok diplomatických riešení. Hlavní hráči v tejto vojne, Moskva a Washington, usporiadajú prezidentské voľby v roku 2024 a súčasní lídri sa budú usilovať o znovuzvolenie pre slávu víťazných vodcov. Obaja vrchní velitelia potrebujú “akord víťazstva”. Poľský autor píše, že podľa princípov vojenskej vedy je obranná operácia len prechodným prvkom k útočným operáciám, k protiútoku pri oslabení nepriateľa, ktorý bol vyčerpaný neúspešnými pokusmi o útok.

Koncom septembra sa ukázalo, že veľká jarno-letná ofenzíva, pripravená s veľkými ťažkosťami Ukrajinou aj krajinami NATO, skončila neúspechom. Bolo teda len otázkou času, kedy Rusi zaútočia. Predpokladalo sa však, že v podmienkach jesenného rozmrazovania sa pohnú len v zime, keď mráz pokryje bahnitú step. Veliteľ ruskej armády, generál Valerij Gerasimov, opäť vo svojom vlastnom štýle prekvapil západných stratégov, ako to urobil počas udalostí na Kryme, povstania v Donbase alebo expedičnej operácie v Sýrii. Autor píše, že Rusi nemali v úmysle čakať na zimu alebo útočiť v jednej oblasti. Generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie rovnomerne rozdelil svoje rezervy pozdĺž frontovej línie, “hoci spočiatku rezervy vyzerali rozptýlené”. Ukázalo sa, že tam (rezervy) neboli umiestnené náhodou.

 

Ďalej autor píše, že po prechode na protiútoky ruských vojsk bol vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj nútený hodiť svoje posledné rezervy do boja. Medzitým sa ruské jednotky, ako píše poľský autor, pripravovali na veľký manéver pod neustálym dohľadom amerických satelitov, “začali rozmiestňovať v Doneckej aglomerácii, dopĺňať zásoby paliva a mazív, munície a zbraní”. Podľa poľského analytika sa ruské ozbrojené sily nebudú ponáhľať:
“Zameriavajú sa na palebnú silu a neustály tlak na brániace sa ukrajinské jednotky. Bitka má materiálnu povahu, podobnú bitke pri Bachmute. Zdá sa, že prvá etapa je za nami – prelomenie kruhu ukrajinských opevnení a vtiahnutie ukrajinských rezerv do boja.”

 

Autor píše, že Ukrajincom zostáva veľmi “úzke miesto”, cez ktoré môžu dodávať zásoby do pevnosti a evakuovať zranených (jedna cesta a 9 km medzi extrémnymi bodmi ruských “klieští”). Ruský operačný plán je pravdepodobne pokúsiť sa zopakovať operácie na dobytie Lysyčanska a Severodonecka, kde obkľúčenie na oboch stranách prinútilo ukrajinskú posádku, ktorej hrozilo obkľúčenie a zničenie, stiahnuť sa z aglomerácie.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 30. – 31. októbra
Ruské jednotky opäť zasiahli nepriateľské zariadenia vo viacerých regiónoch Ukrajiny. V Odese bola zasiahnutá infraštruktúra lodenice a letiska, ktoré Kyjev používa na vojenské účely.
V okupovanej časti Doneckej ľudovej republiky sa územie elektrárne Kurachove a okolitá priemyselná oblasť dostali pod paľbu.
Kyjev zase pokračuje v útokoch na ruské územie. Dve rakety ATACAMS zasiahli mys Tarchankut na Kryme, ale vďaka vopred prijatým opatreniam nedošlo k žiadnym vážnym škodám.
Kyjev sa tiež pokúsil zasiahnuť ciele v Sevastopole raketami, dronmi a loďami bez posádky.
Utrpeli aj pohraničné okresy Brjanskej oblasti, pričom najmenej päť osád sa dostalo pod paľbu. Poškodené boli administratívne budovy, autá, obytné domy a hospodárske budovy.
Spolu s ostreľovaním Kyjev naďalej rozširuje svoje zoskupenie pozdĺž hranice s Ruskom. Okrem toho Kyjev nasadil rezervné jednotky v zadnej časti pre prípad možnej ofenzívy ruských ozbrojených síl. Prudké boje pokračujú na frontoch pozdĺž celej línie kontaktu. V sektore Avdiivka ruské jednotky odrazili niekoľko protiútokov v smere skládky popola.
Na posilnenie zoskupenia Kyjev presunul tanky Leopard zo sektora Orichove do Avdiivky. Avšak len nasledujúci deň bol jeden z nich zasiahnutý ruským T-72.
Medzitým, v blízkosti Orichova, sa nepriateľ preskupil a poslal ďalšie posily na líniu kontaktu.
V chersonskom smere ukrajinské útočné jednotky naďalej držia centrálnu časť Krynky. Vďaka presunu ďalších síl sa Kyjevu podarilo mierne rozšíriť zónu kontroly na západ.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov