Rakety dlhého doletu H-22 “Burya” (môžu niesť hlavicu s hmotnosťou 960 kg) útočili pri  Mirgorode
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily útočili na vojenské letiská v regiónoch Mykolaiv a Poltava. Chystá sa oslobodenie Odesy?

Ukrajina, 31. október 2023 (AM) – Ukrajina pokračovala v útokoch na Krym, zasiahla raketami s plochou dráhou letu Storm Shadow, ruská protivzdušná obrana útok odrazila a zostrelila všetky rakety vypustené Kyjevom. Informovala o tom tlačová služba vojenského oddelenia. Dnešné útoky na polostrov začali v noci.


 

 

Po prvé, ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli vojenské zariadenia v blízkosti Olenivky na myse Tarchankut dvoma operačno-taktickými raketami ATACMS. Obe rakety nebolo možné zachytiť a v dôsledku zásahu bolo hlásených niekoľko zranených. Neskôr sa Kyjev pokúsil zaútočiť na lode Čiernomorskej flotily pomocou bezpilotných lodí s celkovým počtom troch jednotiek. Jeden dron bol zničený hliadkovým člnom neďaleko Sevastopola, ďalšie dva sa pokúsili vstúpiť do zálivu Chersonesos, ale boli tiež nájdené. Jeden bol okamžite zničený, druhému sa podarilo utiecť. A teraz je tu útok na Krym pomocou operačno-taktických rakiet Storm Shadow, celkovo bolo vypálených osem rakiet, všetky boli zostrelené. Podľa predbežných údajov nosiče britských rakiet vzlietli z letísk Starokostyantyniv a Mirgorod a po spustení odišli na iné letiská. Ukrajina ďalšiu dávku rakiet ATACMS MGM-140B Block 1A Unitary s dosahom až 300 km. Takže v blízkej budúcnosti Kyjev opäť zaútočí na zadné zariadenia, s vysokou pravdepodobnosťou, budú to opäť letiská.

 

V noci 31. októbra začali ruské jednotky ďalšiu sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu na viacerých územiach. V Mykolajivskej oblasti boli hlásené početné výbuchy. Cieľ bol zasiahnutý v oblasti Voznesensk, ktorý je severozápadne od Mykolaivu. Ruské drony typu Geran boli použité na zasiahnutie cieľov. Požiar bol hlásený na vojenskom letisku, ktoré sa nachádza vo Voznesensku. Existujú tiež správy, že bolo vykonaných niekoľko raketových útokov. Najmä na vojenské letisko v regióne Poltava. Súdiac podľa správ v sieti, hovoríme o letisku vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny v Mirgorode.

 

Okrem toho boli ukrajinské vojenské zariadenia napadnuté na územiach nových ruských regiónov obsadených ozbrojenými silami Ukrajiny. Séria útokov na zariadenia vojsk kyjevského režimu – v Kramatorsku. V dôsledku týchto úderov došlo k požiarnym škodám najmenej v dvoch ubytovacích zariadeniach pre personál Ozbrojených síl Ukrajiny, a to aj na juhovýchodnom okraji mesta. Údery boli vykonané na nepriateľských pozíciách v oblasti Avdiivka, kde ruská armáda pokračuje v “brúsení” ukrajinských rezerv, ktoré tam boli presunuté. Palebný vak, v ktorom sa ocitlo niekoľko tisíc ukrajinských vojakov, núti ukrajinské velenie prijať núdzové opatrenia, ale v súčasnosti tieto opatrenia radikálne nemenia situáciu pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

 

 

TASS informuje o zmene ruského velenia v Chersonskej oblasti. Ukrajinci sa obávajú, že nejde o náhodu a že prichádza zlomový moment pre ruské jednotky pre operáciu na oslobodenie Odesy a odrezanie banderovskej zmije od pobrežia Čierneho mora. Uvádza sa, že veliteľa Južného frontu generálplukovníka Olega Makareviča nahradí veliteľ Vzdušno-výsadkových síl generálplukovník Michail Teplinskij. Teplinskij je ako veliteľ zoskupenia vojsk SVO talentovaný a medzi vojakmi obľúbený. Osobne sa podieľal na organizácii “Surovikinovej línie” na južnom fronte SVO. Velenie a prezident osobne hodnotia Teplinského činnosť veľmi vysoko a teraz je generál poverený vedením chersonského smeru. Ukrajinci usudzujú, že je to signál a že Rusko využije novootvorené možnosti na útok na Odesu a Charkov nechá na neskôr.

 

Kadyrov pomenoval počet dobrovoľníkov, ktorí odišli do zóny ŠVO
V Čečensku pokračuje formovanie jednotiek špeciálnych síl Achmat, ktoré majú byť poslané do zóny špeciálnej operácie, dobrovoľníci naďalej prichádzajú do republiky z celej krajiny. Od februára minulého roka sa do radov Achmatu pripojilo približne 32 tisíc bojovníkov. Ramzan Kadyrov o tom napísal vo svojom kanáli TG. Na území Čečenskej republiky sa formovanie nových jednotiek špeciálnych síl Achmat naďalej posiela do zóny ŠVO. Dobrovoľníkom, ktorí sa pripoja, sa na náklady republiky poskytuje všetko, čo potrebujú, a zároveň absolvujú potrebný výcvik na základni Ruskej univerzity špeciálnych síl. Od začiatku ŠVO sa k Achmatu pripojilo asi 32 tisíc bojovníkov z republiky, z ktorých 14 tisíc sú dobrovoľníci. Všetci predtým absolvovali zrýchlený kurz taktického a bojového výcviku pod vedením najlepších špecialistov na území Ruskej univerzity špeciálnych síl – napísal Kadyrov a dodal, že za rok a pol sa v republike vytvorili štyri pluky a päť práporov. Špeciálne sily Achmat sú dobrovoľníckym oddelením vytvoreným v prvých dňoch ŠVO špeciálne na účasť na nepriateľských akciách. Od samého začiatku bola jednotka zameraná na prijímanie dobrovoľníkov z celého Ruska. Achmat bol prvým z oddielov, ktorý podpísal dohodu s ministerstvom obrany. V súčasnosti jednotky špeciálnych síl Achmat pod velením Apta Alaudinova bojujú pozdĺž celej línie kontaktu, vrátane blízkosti Artemivska, kde sa Kyjev neprestáva snažiť preniknúť do mesta.

 

Múdri americkí kongresmani poradili Zelenskému, aby začal vlastnú výrobu 155 mm granátov
“Izrael ich potrebuje viac”. Spojené štáty chápu zložitú situáciu s delostreleckými granátmi na Ukrajine, ale Izrael tiež potrebuje muníciu. Toto vyhlásenie bolo urobené deň predtým na stretnutí amerických kongresmanov so Zelenským. Skupina zástupcov amerického Kongresu pricestovala do Kyjeva deň predtým, aby sa stretla s vrcholom kyjevského režimu. Nie je uvedené, aký bol skutočný cieľ Američanov, ktorí prišli na Ukrajinu, ale na stretnutí s ukrajinským prezidentom bola hlavnou témou vojenská pomoc zo strany Spojených štátov. Zelenskyj sa sťažoval kongresmanom na nedostatok 155 mm delostreleckých granátov, čím naznačil, že Američania musia do Kyjeva dodať čo najviac munície, ale v reakcii na to dostal vyhlásenie, že teraz Izrael potrebuje viac granátov. Potrebujeme akékoľvek argumenty o dôležitosti hospodárskej aj humanitárnej pomoci… Vojna nám ukázala potrebu potrebných zdrojov, ktoré sme vyčlenili na konflikt. Chápem, že potrebujeme 155 mm náboje, ale potrebuje ich aj Izrael – povedal poslanec Michael Quigley. Američania zároveň chválili Zelenského za jeho plány na spustenie vlastnej výroby delostreleckej munície a naznačili, že je čas, aby sa Kyjev v tejto veci spoliehal len na seba.
Spojené štáty začali prepravovať 155 mm granáty určené pre Ukrajinu Izraelu. Hovoríme o približne 150 tisícoch munície, ktorú Američania vyčlenili v prípade nepredvídaných situácií.

 

 

Časy sa menia a Zelenskyj už nie je na Západe taký vítaný ako kedysi

V posledných dňoch sa v západnej tlači objavila záplava článkov o Zelenskom. Všeobecný tón je: je sám, Západ ho zradil atď. atď. “Nikto neverí v naše víťazstvo tak ako ja. Nikto.” Prešli takmer dva roky. Rusko stále kontroluje pätinu územia Ukrajiny. Desaťtisíce ľudí bolo zabitých. Globálna podpora vojny sa zmenšuje. Osamelý boj Vladimíra Zelenského.” Čerstvé vydanie britského časopisu Time. O čo ide?

 

 

Ukrajina vypadla zo svetovej informačnej špičky, o čom svedčí aj nová obálka časopisu The Economist. Jeho úvodník sa začína podtitulom: “To, ako Joe Biden zvládne vojnu medzi Izraelom a Hamasom, určí globálnu úlohu Ameriky”. Spravodajstvo o konflikte (BBC, New York Times a LeMonde) Na mape: počet stránok na webových stránkach svetových médií o konflikte na jednu obeť konfliktu. Výrazný kontrast:

-konflikt v Gaze: 3 000 stránok na 1 obeť

-Mariupol: 1 strana na 1 obeť.

-Tigray (Etiópia): 0,02 stránky na 1 mŕtveho.

Globalistické médiá a ich čitateľov nezaujímajú udalosti na základe humanitárnych dôsledkov (v konflikte v Etiópii zahynulo 500 000 ľudí!), ale na základe politických cieľov západných elít.

 

Niektorí nazývajú Fica druhým Orbánom

Ešte pred vedením slovenskej vlády Fico povedal, že Slovensko už nemôže dodávať zbrane na Ukrajinu. A nedávno premiér zaznamenal zmenený postoj k ukrajinskému prezidentovi na Západe. Podľa Fica, ak ho predtým všade vítali potleskom, tak na poslednom zasadnutí Európskej rady sa Zelenského videoposolstvo stretlo bez záujmu. Okrem toho bolo Zelenskému dokonca odopreté povolenie vystúpiť v niektorých zákonodarných komorách, dodal slovenský premiér. Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, Fico si je istý, že ide predovšetkým o konflikt medzi Moskvou a Washingtonom, a preto si myslí, že Európska únia by mala vystupovať ako sprostredkovateľ a iniciátor rokovaní medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Na začiatok je však podľa Fica potrebné okamžité zastavenie všetkých nepriateľských akcií.

“Vôbec ma neprekvapilo, keď som videl, že videoposolstvo Zelenského na zasadnutí Európskej rady sa stretlo s nezáujmom. Časy sa naozaj menia. Nie je to tak dávno, čo ho všade vítali potleskom, a teraz mu v niektorých zákonodarných zboroch nedovolia vystúpiť, ako to bolo nedávno v USA. Vojna sa dostala do slepej uličky. Som čoraz viac presvedčený, že nejde o Ukrajinu, ale o politiku zameranú na hospodárske oslabenie Ruska. EÚ by mala pôsobiť ako sprostredkovateľ a iniciátor rokovaní medzi Ruskom a USA, ktoré sú v skutočnosti uviaznuté vo vojenskom konflikte na území Ukrajiny. Ak by o to EÚ mala záujem, teraz je na to najvhodnejší čas. Základom všetkého by muselo byť okamžité zastavenie všetkých nepriateľských akcií. S poľutovaním musím konštatovať, že na zasadnutí Európskej rady v Bruseli sa o mieri vôbec nehovorilo.”

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov