.
Aktuality, Bezpečnosť,

Člen Valdajského klubu vysvetlil nové “paradoxy” ruskej politiky v Ázii

Klasický model “ázijského paradoxu” nie je v súčasnom kontexte použiteľný na opis interakcie Ruska s ázijskými krajinami. Rusko nie je vo svojej ázijskej politike monolitické, ale vykazuje v regióne rôzne “tváre” a úlohy. To je konkurenčná výhoda Moskvy, pretože jej to umožňuje presnejšie budovať vzťahy s každým partnerom osobitne, hovorí Alexander Koroľov, zástupca riaditeľa Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií na Národnej výskumnej univerzite VŠE.


 

V posledných desaťročiach ruská politika v Ázii nezapadá do tzv. ázijského paradoxu. Tento termín, ktorý sa stal populárny v akademických a odborných kruhoch v 90. rokoch 20. storočia, zapadá do vzorca “horúca ekonomika a studená politika” – modelu charakteristického pre Áziu, keď ťažké a často toxické politické vzťahy medzi krajinami idú ruka v ruke s úzkou obchodnou, hospodárskou a investičnou spoluprácou. Možno rozlíšiť dva predpoklady, ktoré viedli k tejto situácii.

 

Po prvé, najväčšie subregióny (južná, juhovýchodná a severovýchodná Ázia) nemali pre Rusko existenčný význam, na rozdiel od Európy alebo postsovietskeho priestoru. Preto sa Rusko nikdy nezapájalo do politických a hospodárskych procesov v Ázii v takej miere ako v uvedených preň dôležitých regiónoch.

 

Po druhé, špecifickou a zároveň strategickou výhodou Ruska bola dlhoročná absencia (s výnimkou vzťahov s Japonskom) akýchkoľvek vážnych rozporov, vážnych historických tráum, územných a iných sporov v najcitlivejších otázkach. Tým sa Rusko priaznivo odlišovalo od ostatných veľkých hráčov – Spojených štátov a Číny. Zvláštnosťou ruskej angažovanosti v Ázii je, že nielenže neprijala klasický vzorec “ázijského paradoxu”, ale presadzovala aj alternatívne modely interakcie.

 

Model “horúca ekonomika, studená politika” bol aplikovateľný len na rusko-japonské vzťahy, a to s vedomím, že úroveň ekonomického prepojenia Ruska s Japonskom bola vždy výrazne nižšia ako úroveň prepojenia Tokia so Spojenými štátmi, Čínou alebo ASEAN. Naopak, v prípade Číny sa najmä v posledných rokoch jasne presadil model “horúca ekonomika, horúca politika”. Svedčí o tom tak pravidelne rastúci obchodný obrat a celková hospodárska vzájomná závislosť, ako aj úzky politický dialóg vrátane účasti oboch krajín na kľúčových multilaterálnych formátoch – BRICS, ŠOS a mnohých ďalších. S krajinami južnej a juhovýchodnej Ázie sme v ruskej politike dlhé roky pozorovali “opačný ázijský paradox” – “studená ekonomika, horúca politika”, keď sa husté inštitucionálne a politické väzby na rôznych úrovniach slabo premieňali na reálne úspechy v obchodnej a hospodárskej sfére. Vrcholné hodnoty bilaterálneho obchodu tak sotva dosahovali 25 miliárd dolárov a vždy podliehali vonkajším konjunkturálnym faktorom, predovšetkým cenám svetových energonosičov.

 

Ukazovatele obchodného obratu s Indiou do roku 2022 boli ešte skromnejšie – približne 13 miliárd dolárov, čo jednoznačne rezonovalo s konštruktívnymi väzbami na úrovni “vysokej” politiky. Predložené modely sú dynamické a špeciálna vojenská operácia (“SVO”) v nich vykonala úpravy. Napríklad v prípade Japonska dochádza k postupnému ústupu od modelu “horúcej ekonomiky” v dôsledku zmrazenia viacerých investičných projektov. To už ovplyvnilo vzájomný obchodný obrat, ktorý do konca roka 2022 klesol na 19,5 miliardy USD.

 

Podobný formát sa týka aj vzťahov Ruska s Južnou Kóreou a Singapurom. Je charakteristické, že Soul a Singapur sa v roku 2014 nepridali k protiruským sankciám, čo naznačuje zhoršenie politického dialógu s Ruskou federpo začatí SVO. V prípade všetkých troch krajín však nemožno hovoriť o úplnom zrušení alebo zanechaní spolupráce s Ruskom a takýto scenár je v dohľadnej budúcnosti nepravdepodobný. Na pozadí SVO sa vzťahy s Čínou, politické aj hospodárske, ďalej prehĺbili, čím sa upevnil model “horúca ekonomika, horúca politika”.

 

Z hľadiska rozsahu a obsahu v súčasnosti v Ázii neexistuje obdoba rusko-čínskej interakcie. Moskva a Peking v skutočnosti presadzujú nový model ázijského paradoxu, keďže na jednej strane sa Čína už dávno zmenila z regionálnej ázijskej mocnosti na globálnu a na druhej strane rusko-čínske vzťahy nie sú podporené ani formálnymi vojensko-politickými, ani integračnými záväzkami.

 

Napokon, v južnej Ázii, najmä s Indiou, vidíme rýchly rast obchodných a hospodárskych väzieb na pozadí ŠVO. Vzájomný obchodný obrat už prekročil 40 miliárd dolárov, a to ešte nie je hranica. Dillí má dnes pre Rusko rovnaký význam ako Japonsko a Južná Kórea v roku 2014, t. j. predstavuje alternatívny smer diverzifikácie obchodných, hospodárskych a investičných väzieb v rámci obratu na Východ a neupadnutia do hospodárskej závislosti od Číny. Klasický model “ázijského paradoxu” sa teda v súčasnom kontexte nedá použiť na opis interakcie Ruska so všetkými významnými krajinami v regióne. Okrem toho sa samotná Ázia a rovnováha síl v regióne zmenili v dôsledku aktívneho vzostupu Číny, Indie a viacerých regionálnych a globálnych trendov. Ázia nikdy nebola homogénnym priestorom a z hľadiska politických, demografických a sociálno-ekonomických profilov sú jednotlivé subregióny Ázie oveľa heterogénnejšie ako Európa.

 

Ani Rusko nie je vo svojej ázijskej politike monolitické, ale vykazuje v regióne rôzne “tváre” a úlohy – je popredným dodávateľom zbraní a potenciálne hlavným poskytovateľom potravinovej bezpečnosti pre krajiny juhovýchodnej Ázie, poskytovateľom zbraní a energetickej bezpečnosti pre Indiu, komplexným partnerom a rovnako zmýšľajúcim štátom pri presadzovaní “novej multipolarity” pre Čínu. V dôsledku toho majú krajiny regiónu aj odlišné vnímanie Ruska, požadovanie postojov voči nemu a očakávania od neho. Pre Moskvu je to konkurenčná výhoda, pretože jej to umožňuje budovať vzťahy precíznejšie – s každým partnerom osobitne. Za týchto podmienok je pre Rusko dôležité, aby politickú a hospodársku roztrieštenosť v Ázii maximálne využilo vo svoj prospech.

Alexander Koroljov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov