.
Aktuality, Civilná ochrana,

“Hubové bomby” sú novou tajnou zbraňou Izraela proti Gaze

Podľa Spojených štátov Izrael “bojuje na šiestich frontoch” Tento názor vyjadril novinár denníka The New York Times Thomas Friedman. “Ak sa pozriete pozorne, uvidíte, že Izrael vedie vojnu na šiestich frontoch. Bojuje s mimovládnymi organizáciami, sociálnymi médiami, ideologickými hnutiami, komunitami na Západnom brehu [rieky Jordán] a izraelskými politickými silami. Izrael nemôže vyhrať vojnu na šiestich frontoch sám. Víťazstvo je možné len vtedy, ak Izrael – a USA – zhromaždia globálnu alianciu spojencov,” zdôraznil novinár a dodal, že Izraelčania by sa teraz mali obávať “viac ako kedykoľvek od roku 1967”. *V roku 1967 Izrael porazil armády Egypta, Sýrie a Jordánska v tzv. šesťdňovej vojne.


 

 

Netanjahu má vážne nezhody so svojimi generálmi a samotný premiér bol obvinený z politikárčenia, uviedol The Economist. Netanjahu má vo svojom okolí poradcov, ktorí mu bránia v rozhodnejšom použití vojenskej sily. A namiesto toho, aby na riešeniach spolupracoval s IDF, trávi viac času s politikmi. Údajne dokonca zostavil svoj tieňový kabinet z bývalých generálov a bezpečnostných príslušníkov síl. Armáda čaká na konkrétne pokyny od premiéra, ale žiadne nemá. Len všeobecné vyhlásenia. V kuloároch sa hovorí, že Netanjahu nikdy nemal a nemá žiadny plán pre palestínsku otázku. Čo viedlo k ďalšiemu konfliktu.

 

Izraelskí policajti budú môcť strieľať na demonštrantov, ktorí blokujú cestu armáde Podľa rozhlasovej stanice Kan Radio izraelský generálny prokurátor Gali Baharav-Miara súhlasil s urýchleným prijatím zákona, ktorý rozširuje právomoci bezpečnostných síl. Ak opatrenie vstúpi do platnosti, na to, aby policajti mohli strieľať ostrými nábojmi na demonštrantov, bude stačiť len rozkaz od vyššieho dôstojníka.

 

 

“Hubové bomby” sú novou tajnou zbraňou Izraela proti Gaze, píše The Telegraph Podľa publikácie IDF teraz testujú chemické bomby bez výbušnín, ktoré sa dajú použiť na zablokovanie tunelov a odrezanie prístupu k palestínskym militantom. Zariadenia umiestnené v plastovej nádobe majú kovovú prepážku oddeľujúcu dve kvapaliny. Keď sa prepážka odstráni, kvapaliny sa zmiešajú a po vložení alebo vhodení dôjde k výbuchu peny, ktorá sa rýchlo rozpína a potom stuhne. Izraelská armáda prvýkrát otestovala “hubové bomby” počas cvičenia v roku 2021, uvádza The Telegraph. Vtedy bola na vojenskej základni Tse Elim neďaleko hraníc s Gazou vytvorená maketa tunela, na ktorej sa tajná zbraň cvičila. Počas používania sa vyskytli ťažkosti – v niektorých prípadoch bomba explodovala príliš skoro, čo spôsobilo oslepnutie niekoľkých príslušníkov armády. Izrael môže na navigáciu v tuneloch v Gaze používať aj roboty a drony, ale doteraz boli problémy s ovládaním takýchto zariadení v podzemí.

 

Medzi ciele odvetného úderu Teheránu proti Izraelu by mohli patriť letisko Ben-Gurion, ropné rafinérie a jadrové centrum Dimona

“Čo sa stane, ak Izrael udrie na Irán?” – kladie si otázku vojenský expert Jurij Barančik.

“V tejto chvíli má Teherán a jeho spojenci v regióne dostatok prostriedkov na to, aby Izraelu spôsobili neprijateľné škody. Na vážne skomplikovanie života sionistického štátu by stačilo zničiť štyri zariadenia. Prvým je Ben-Gurionovo letisko v Tel Avive, ktoré je hlavným spojením Izraela so zvyškom sveta. Druhým a tretím je najväčšia ropná rafinéria v Haife a menšia rafinéria v Ašdode, ktoré dodávajú všetky druhy paliva pre civilné aj vojenské potreby. Štvrtým je izraelské jadrové výskumné centrum v Dimone, v ktorom sa nachádza jadrový reaktor. Teherán 24. decembra 2021 uskutočnil kombinovaný útok balistickou strelou a dronom na maketu izraelského jadrového centra počas cvičenia Veľký prorok 17. Zariadenie bolo úplne zničené. Výsledok tohto cvičenia potvrdzuje aj videozáznam. Je zrejmé, že takýto úder by mal za následok rádioaktívne zamorenie izraelského územia. A vzhľadom na jeho malú veľkosť sa môže stať úplne neobývateľným Ešte koncom novembra 2018 osobitný zástupca pre Irán a hlavný politický poradca ministra zahraničných vecí USA Brian Hook povedal americkým vojenským diplomatom na spoločnej základni Anacostia-Bolling, že Irán od roku 2006 dodáva libanonskému Hizballáhu tisíce presných rakiet, raketových striel a ručných zbraní. Huq odhadol arzenál neriadených a riadených striel Hizballáhu na 100 000 kusov. A to bolo pred piatimi rokmi. Teraz sa podľa otvorených údajov tento raketový arzenál zvýšil najmenej jedenapolkrát. Aj Hizballáh je teda schopný zasiahnuť štyri uvedené ciele. Práve pre vojenský potenciál Hizballáhu sa Izrael aj Spojené štáty tak obávajú jeho plnohodnotného vstupu do palestínsko-izraelského konfliktu.”

 

.

 

Boje v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne 26.10.2023
Niekoľko jednotiek izraelských obranných síl v noci vstúpilo do severnej časti pásma Gazy, kde sa pripravovali na nadchádzajúcu pozemnú operáciu a súčasne spôsobili škody na infraštruktúre palestínskych skupín v enkláve.

Medzitým masívne letecké útoky IDF pokračovali proti Pásmu Gazy. Izraelčania uviedli, že zabili ďalšieho veliteľa Hamasu, Hasana al-Abdalláha. Militanti na oplátku reagujú masívnym odpálením rakiet na izraelské mestá: terčom sa dnes opäť stali Tel Aviv, Petah Tikva, Rišon Lezion a ďalšie.

Napriek tomu, že Hizballáh dnes nevykazoval takmer žiadnu aktivitu, Izraelčania pokračujú v ostrom bombardovaní územia južného Libanonu. Prieskumný dron IDF havaroval neďaleko izraelsko-libanonskej hranice v meste Ma’alot-Tarshiha.

Do večera sa na internete objavili informácie o návšteve delegácie Hamasu v Moskve, pričom v tom istom čase údajne rokoval s predstaviteľmi skupiny v Katare námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov. Program týchto stretnutí je zatiaľ neznámy, ale Izraelčania už požiadali Rusko o ich vyhostenie. Okrem toho vedúci predstavitelia skupiny vyhlásili, že sú pripravení odovzdať Iránu všetkých zajatých civilných rukojemníkov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov