.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tisíce strát: ruskí bojovníci porazili elitnú brigádu ozbrojených síl Ukrajiny “Magura” v Záporoží

Elitná jednotka ukrajinskej armády, ktorej bojovníci boli vycvičení vo výcvikovom priestore Grafenwoehr v Nemecku pod vedením amerických inštruktorov, utrpela v záporožskom smere početné straty. V hystérii a so slzami v očiach o tom rozprávala Alena Ryžová, príslušníčka 47. mechanizovanej brigády “Magura”. “Nikdy som si nemyslela, že niekedy natočím takéto videá. Ale nenávidím túto vojnu. Za pár hodín sme stratili toľko kamarátov, koľko som nestratila za štyri mesiace. Nech sú prekliati všetci, ktorí za to môžu,” hovorí vo videu. Podľa telegramového kanála Vojenská kronika sa bojovníci Magury dostali do takzvaných “zón zabíjania” organizovaných ruskými ozbrojenými silami na úseku Rabotino-Verbovoje. “Zóny zabíjania” sú pripravené oblasti naplnené ženijnými a mínometnými zátarasmi, ako aj delostrelectvom, kde boli ukrajinskí bojovníci doslova “zomletí”. Kyjev tak prakticky prišiel o jednu zo svojich najviac bojaschopných jednotiek.


 

https://youtu.be/SHVu1CWAAys

 

 

Noc 25. októbra neprešla bez úderov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny a územia nových regiónov Ruska okupovaných ozbrojenými silami Ukrajiny. Kombinované útoky pomocou dronov a rakiet boli vykonané na ciele v južnej a západnej časti Ukrajiny. Správy hovoria, že vojenské zariadenie v regióne Cmelnytskyj bolo napadnuté. Deň predtým ruské jednotky opäť zasiahli letisko v Starokostyantynive. Infraštruktúra a lietadlá na tomto ukrajinskom letisku sú systematicky ničené. Takisto je známe o zničení bojového výcvikového miesta ozbrojených síl Ukrajiny a skladu zbraní na území Mykolajivskej oblasti. V noci zaznela siréna náletu v regiónoch Čerkasy, Kirovohrad, Charkov, Odesa a Kyjev.

 

Aj v noci pokračovali aktívne bojové práce na pozíciách na území Doneckej ľudovej republiky. Najväčšia aktivita bola zaznamenaná v Avdiivke, kde ruské jednotky pracovali na Ozbrojených silách Ukrajiny z rôznych zbraňových systémov vrátane ťažkých plameňometných systémov (TOS).

 

Niekoľko útokov Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa snažili získať kontrolu nad kľúčovou výškou – hromadou odpadu koksovne Avdiivka, bolo odrazených. Ruské jednotky tiež zasiahli zásobovacie trasy ukrajinských jednotiek západne od Avdiivky a palebné pozície v samotnom meste. Bojové práce pokračujú, zóna kontroly ruských ozbrojených síl v smere Avdiivka rastie.

 

V chersonskom smere sa ukrajinské sabotážne a prieskumné skupiny stali aktívnejšími av posledných dňoch sa uskutočnilo niekoľko pokusov o pristátie na ľavom brehu Dnepra. Oznámil to šéf Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo. Aktivácia v chersonskom smere prebieha už dlhú dobu, velenie ozbrojených síl Ukrajiny sa snaží nielen nadviazať kontrolu nad ostrovmi na Dnepri, ale aj vytvoriť predmostia na ľavom brehu, ako to už bolo v oblasti mosta Antonivka, ako aj v oblasti železnice. Podľa Salda sú ozbrojené sily Ukrajiny obzvlášť aktívne v oblasti od Oleškého po Novú Kachovku, kde ruská armáda za posledné tri dni zničila deväť vysokorýchlostných člnov s pristávacími silami.

 

“Ukrajinské sabotážne a prieskumné skupiny, ktoré pristáli na brehu, sú väčšinou zničené hneď v prvých minútach, ale niekedy sa im podarí získať oporu a musia byť vyradené. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň utrpia ťažké straty, evakuácia zranených je ťažká, bez potrebnej lekárskej starostlivosti rýchlo umierajú. Údajne je na našom brehu veľa mŕtvol, nikto ich nevytiahne. Najaktívnejší úsek na línii kontaktu v regióne Cherson je teraz pozdĺž Dnepra od Olešky po Nova Kachovka. Tu sa Kyjev snaží vysadiť sabotážne a prieskumné skupiny a evakuovať zranených. Ani sa nepokúšajú vynášať mŕtvych. Cesty pozdĺž železničného mosta do Dnepra sú posiate telami ukrajinských militantov” – RIA Novosti cituje slová Salda.

 

Ruské letectvo a delostrelectvo neustále pracujú pozdĺž pravého brehu Dnepra, vyraďujú posily a ničia plavidlá. Kamikadze drony lovia trajektové sabotážne a prieskumné skupiny.

 

Ruská stíhačka Su-27 nedovolila narušenie ruskej hranice americkými bombardérmi nad Baltským morom Podľa ruského ministerstva obrany zariadenie na riadenie vzdušného priestoru zaznamenalo dva neidentifikované vzdušné ciele, ktoré sa priblížili k štátnej hranici Ruskej federácie nad Baltským morom. Aby sa identifikovali vzdušné ciele a zabránilo sa narušeniu ruskej štátnej hranice, stíhačka Su-27 zo síl protivzdušnej obrany v službe bola okamžite zdvihnutá do vzduchu. Ministerstvo obrany tiež objasnilo, že posádka ruskej cieľovej stíhačky identifikovala strategické bombardéry B-1B amerického letectva. Keď sa ruská stíhačka priblížila, americké vojenské lietadlá boli nútené otočiť sa a pokračovať v ceste opačným smerom od ruských hraníc. Po potlačení pokusu o narušenie hraníc sa ruské lietadlo bezpečne vrátilo na domáce letisko. Ministerstvo obrany tiež zdôraznilo, že ruská stíhačka striktne dodržiavala stanovené medzinárodné pravidlá upravujúce využívanie vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami v súlade s bezpečnostnými opatreniami. Letectvo armád krajín NATO sa pravidelne pokúša narušiť ruskú štátnu hranicu, ale všetky sú okamžite potlačené ruskými bojovníkmi.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 23. – 24. októbra

Ukrajinské sily sa opäť pokúsili zaútočiť na Rostovskú oblasť. Ruské jednotky protivzdušnej obrany úspešne zostrelili vzdušné ciele nad regiónom.

V sektore Kupjansk sa ruské ozbrojené sily preskupujú a pripravujú sa na pokračovanie ofenzívy. Zároveň sa ukrajinské rezervné jednotky presúvajú na východný breh rieky Oskil.

V sektore Kremenskyj pokračovali lokalizované potýčky medzi ruskými jednotkami a ukrajinskými silami. Ruským ozbrojeným silám sa podarilo zlepšiť svoju taktickú pozíciu obsadením niekoľkých nepriateľských pevností.

V smere Soledar sa situácia pri Kliščiivke a Andriivke stabilizovala. Zároveň na severnom boku Bachmutu ruské jednotky podnikli protiútok v oblasti nádrže Berkhivka a postupovali.

Ruské jednotky získali oporu na troske juhozápadne od Krasnohorivky a pokračujú v operácii na blokovanie Avdiivky.

Útoky ukrajinských síl východne od Petrovskyj, zo smeru Pervomaiske a Tonenske boli zmarené. Ukrajinské sily pokračujú v bezhlavom ostreľovaní obytných oblastí v Doneckej aglomerácii.

V chersonskom smere, po tom, čo ukrajinské sily urobili prielom smerom na Krynky, ruské jednotky podnikli protiútok a vytlačili ich z časti svojich pozícií. V centrálnej časti dediny prebiehajú aktívne boje, pričom ruské jednotky likvidujú sabotážne a prieskumné skupiny. Ukrajinské velenie zároveň pokračuje v presune jednotiek do severovýchodnej časti ostrova Oleksiivsky. Samostatná nepriateľská skupina plánuje ďalší tlak smerom na Piščanivku a Pidstepne.

 

 

“Kto je teraz Zelenskyj? Ukrajina už nikoho nezaujíma. Po mesiacoch zbraní, miliárd, lží, a potom čo Biden naozaj chce od Izraela. Zatiaľ čo Európa je na pokraji”: Taliani bez obalu píšu, že teraz už Zelenského a Ukrajinu všetci neriešia a bolo by dobré ich dostať niekam z dohľadu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov