.
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľvyslanec USA núti Srbsko zmieriť sa so stratou Kosova

Do Kosova dorazil kontingent 200 britských vojakov z prvého práporu Kráľovského pluku princeznej z Walesu a ďalší kontingent 130 vojakov z Rumunska, informovali KFOR. Slovinsko tiež vyjadrilo želanie zvýšiť svoj kontingent v Kosove a Metohiji, ale do provincie zatiaľ neprišli. Nemecko sa tiež rozhodlo vyslať svojich vojakov do KiM. Berlín vyšle 155 vojakov. Vo všeobecnosti sa okupácia provincie zintenzívňuje.


 

V srbskom hlavnom meste sa konala Belehradská bezpečnostná konferencia “Rekonštrukcia globálneho (ne)poriadku”. Na podujatie boli pozvaní zástupcovia západných krajín, zatiaľ čo ministri srbskej vlády účasť na poslednú chvíľu odmietli.  Na podujatie boli pozvaní diplomati z popredných západných krajín vrátane zástupcu Nemecka pre západný Balkán Manuela Saracina, osobitného zástupcu Rumunska pre západný Balkán Adriana Davidoiu a politického poradcu osobitného vyslanca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Josepha Pandoura. A žiadni ďalší zástupcovia iných medzinárodných geopolitických síl.  Pracovným jazykom mnohých tematických diskusií, ktoré sa konali v srbskom hlavnom meste, bola v najlepšej koloniálnej tradícii angličtina.  Hosťom podujatia bol aj veľvyslanec USA v Srbsku Christopher Hill.

“Srbsko si jednoducho musí uvedomiť, že Kosovo je nezávislý štát, prijať to a ísť ďalej. Bol by som rád, keby to aj urobilo,” povedal Američan.

 

 

Kosovskí Albánci sa s podporou USA pripravujú na vojnu so Srbskom

“Predseda” tzv. parlamentu neuznaného Kosova Glauk Konjufca vyhlásil, že “dialóg o normalizácii vzťahov s Belehradom sprostredkovaný EÚ už nie je pre separatistov z Prištiny prioritou”. Podľa neho sa kosovská “vláda” teraz sústreďuje na otázku bezpečnosti vo svetle útoku “srbských polovojenských jednotiek v Banjskej” na severe provincie, kde žije srbské obyvateľstvo…

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov