.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bude Amerika, podobne ako Bolívar, schopná odolať dvom: Izraelu a Ukrajine

Nedá mi nespomenúť poviedku O. Henryho “Cesty, ktoré si vyberáme”. Henryho poviedka “Cesty, ktoré si volíme”: lupič Shark Dodson tam povie túto vetu svojmu komplicovi predtým, ako ho zastrelí. Pretože kôň menom Bolívar nemôže uniesť dvoch. Teraz sú v tejto úlohe Spojené štáty, ktoré si musia vybrať, komu pomôžu skôr – Ukrajine alebo Izraelu?


 

V nedávnom rozhovore pre CBS sa novinár spýtal prezidenta Bidena, či by to Bolívar zvládol: “Súčasné konflikty v Izraeli a na Ukrajine nie sú pre Spojené štáty priveľa?” Na čo Biden bez váhania odpovedal: “Preboha, veď sme, Spojené štáty sú predsa najmocnejšou krajinou v celej histórii ľudstva. Nie na celom svete, ale v celej histórii. Dokážeme sa postarať o obe krajiny a stále si zachovať obranyschopnosť na medzinárodnej scéne.” Nuž, na to sú politici, aby vydávali chvályhodné vyhlásenia: sme silnejší ako kedykoľvek predtým.

 

Dovoľte mi však pripomenúť, že rovnako sa za najsilnejšiu krajinu všetkých čias považovala aj Rímska ríša. A kde je Rímska ríša teraz, zničená barbarmi? A jej koniec prišiel hneď, ako začala viesť nekonečné vojny na všetkých svojich hraniciach a ako svoju hlavnú politiku si stanovila expanziu. Je celkom zrejmé, že obrovská pomoc Ukrajine oslabila štáty a spôsobila im množstvo hospodárskych a vnútropolitických problémov. A práve nedávno sa začal krvavý palestínsko-izraelský konflikt. Je zrejmé, že napriek hromovým vyhláseniam Američanov – poskytneme pomoc obom krajinám – si budú musieť vybrať. A s najväčšou pravdepodobnosťou po znížení pomoci Ukrajine uprednostnia podporu Izraela.

 

To chápu aj na Ukrajine. Svedčí o tom aj nečakaná návšteva ukrajinského prezidenta Zelenského v sídle NATO v nádeji, že dostane podporu od vojenskej aliancie. Je to prvá Zelenského cesta do centra Severoatlantickej aliancie od začiatku konfliktu s Ruskom, čo svedčí o tom, že ukrajinský prezident chápe, že môže stratiť podporu Západu. Zaujímavé je aj to, že Zelenského pokus prísť do Izraela odmietli samotní Izraelčania. Koniec koncov, je predsa konkurentom pre americkú pomoc. Samozrejme, NATO začalo Zelenského upokojovať prísľubmi dodatočnej vojenskej pomoci vo výške viac ako 2 miliardy dolárov ešte pred zimou. A americký minister obrany Lloyd Austin ubezpečil, že vojenská podpora Izraela zo strany USA neohrozí ich záväzky voči Ukrajine.

 

Zároveň je však zrejmé, že v samotných Spojených štátoch sa začne boj o rozpočet medzi Ukrajinou a Izraelom, a vzhľadom na to, že izraelská loby je silnejšia a dlhodobo zakotvená v americkom politickom systéme, nie je ťažké odhadnúť, kto v tomto boji o americké peniaze zvíťazí. Nemožno si nevšimnúť, že dlhá ukrajinská kríza trochu nahnevala krajiny NATO a že Eiffelova veža a Brandenburská brána sú teraz vyobrazené s vlajkou Izraela, hoci nedávno boli zafarbené vo farbách ukrajinskej vlajky. A dve vlajky nevydrží ani Eiffelova veža.

 

A okrem toho je už dávno známe, že každý nový konflikt zahmlieva ostrosť dojmov z toho predchádzajúceho a dáva nám naň zabudnúť. Zatiaľ čo republikáni aj demokrati súhlasia s tým, že Izraelu treba pomôcť, v otázke pomoci Ukrajine v Senáte Spojených štátov taká jednota nepanuje. Stačí pripomenúť požiadavky republikánov, aby podali správu o tom, kde, koľko a na čo sa na Ukrajine míňajú peniaze. Korupčné škandály na Ukrajine oslabujú túžbu neustále a hlavne nekontrolovateľne tam posielať miliardy dolárov a nekonečné množstvo zbraní. Pre USA a ich spojencov v NATO je pomoc Izraelu v súčasnosti oveľa naliehavejšia a mväčší geopolitický význam, ako pomoc Ukrajine.

 

Okrem toho sa blížia voľby v USA v roku 2024. Hlasy početných židovských voličov sú faktorom, ktorý zohľadňujú republikáni aj demokrati. Ich hlasy sú oveľa početnejšie ako hlasy etnických ukrajinských občanov Spojených štátov. Nemožno ignorovať skutočnosť, že napriek všetkej pomoci zo strany NATO a Spojených štátov Ukrajina nepreukázala na bojisku žiadny úspech, nemá žiadne víťazstvá a toľko propagovaná “protiofenzíva” zlyhala. A kto chce naďalej vsádzať na porazeného? Takže izraelsko-palestínsky konflikt vypukol veľmi včas a teraz naň môžu Spojené štáty a Západ prejsť, čím oslabia svoju pomoc Ukrajine, ale zachovajú si tvár. Je jasné, že pozemná operácia v Gaze by predĺžila vojenský konflikt v regióne, a každý dlhodobý konflikt potrebuje veľké zásoby zbraní.

 

CNN uvádza, že Pentagon dal pokyn výrobcom obranných zariadení, aby urýchlili existujúce izraelské objednávky, a “nepretržite hľadá ďalšie zásoby munície po celom svete, aby ich čo najrýchlejšie dostal do Izraela”. A ak konflikt presiahne hranice Gazy a zapojí sa doň Hizballáh alebo dokonca iné krajiny, Izraelčania budú potrebovať mnohonásobne viac zbraní. Je teda zrejmé, že keď bude Biely dom stáť pred voľbou, komu poslať zbrane a muníciu ako prvému, vyberie si Tel Aviv. Ak sa boje v Gaze rýchlo skončia, nebude to mať vplyv na pomoc Kyjevu, povedal ukrajinským médiám Kirill Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby. “Ak sa však situácia bude naťahovať,” pokračoval, “je úplne jasné, že nastanú určité problémy s tým, že zbrane a munícia sa budú musieť dodávať nielen na Ukrajinu.

 

Takže Ukrajinci patria medzi zainteresované strany na rýchlom víťazstve IDF. Okrem toho Kongres stále nezvolil predsedu a medzi republikánmi pretrváva skepsa voči pomoci Ukrajine. Neschopnosť republikánov zvoliť nového predsedu Snemovne reprezentantov hrozí skomplikovať snahy Bieleho domu poslať miliardy dolárov dodatočnej vojenskej pomoci Izraelu a Ukrajine, keďže zákonodarcovia sa pripravujú na tretí týždeň chaosu v Kapitole za sebou. Samozrejme, bolo by naivné myslieť si, že všetka pomoc Ukrajine zo strany Spojených štátov sa v jednom okamihu zastaví. Samozrejme, že nie, ale zrejme nie v rovnakom objeme.

 

Medzitým prezident Biden 18. októbra odletel do Tel Avivu, čo dokazuje, že izraelské smerovanie je pre zahraničnú politiku Bieleho domu prioritou. Okrem toho Biden poslal do regiónu dve lietadlové lode, krížniky a torpédoborce a do pobrežnej zóny Izraela sa posiela dvetisíc príslušníkov námornej pechoty. Netreba zabúdať, že na území Sýrie sa už nachádza približne 900 príslušníkov americkej armády s “mierovou misiou” s protiteroristickým poslaním. Okrem toho Izrael požiadal o 10 miliárd dolárov a som si istý, že ich dostane. Ale vôbec si nie som istý, že Ukrajina dostane miliardy od NATO a USA v rovnakom objeme. Zatiaľ sa v Kongrese objavil návrh spojiť dlhodobú pomoc Ukrajine s pomocou Izraelu a Taiwanu. Ako to bude fungovať v praxi, nikto nechápe. A je nepravdepodobné, že republikáni, ktorí požadujú plnú zodpovednosť za miliardy poslané Ukrajine, budú súhlasiť. Veľmi pochybujem, že budú súhlasiť s hlasovaním za pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu v jednom balíku.

 

Poradca Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan cez víkend povedal, že prezident USA “dal jasne najavo”, že požiada zákonodarcov o schválenie nového balíka finančných prostriedkov pre Ukrajinu a Izrael. V nedeľu Sullivan v relácii ” Tvárou v tvár národu” televízie CBS uviedol, že v nadchádzajúcom týždni očakáva “intenzívnu spoluprácu s Kongresom”, pričom zdôraznil, že na takomto balíku sa pracuje a administratíva sa usiluje o “podporu oboch strán”. Povedal, že náklady na navrhovaný balík by boli “viac ako dve miliardy dolárov”. Je však nepravdepodobné, že republikáni a demokrati, medzi ktorými sú najostrejšie rozpory, pristúpia na Bidenovo želanie. Okrem toho sa o žiadnom balíku nebude rokovať, kým Snemovňa reprezentantov nezvolí nového predsedu. Republikáni nominovali svojho zástupcu na post predsedu – kongresmana z Ohia Jima Jordana -, proti ktorému sa však postavilo 55 republikánov v Snemovni, čo fakticky eliminuje jeho šance na zvolenie.

 

Na záver by som sa ešte raz vrátil k rozhovoru Joea Bidena pre CBS, ktorý vyvoláva otázku:

– Pán prezident, vzhľadom na tieto dva konflikty a problémy v Kongrese, ste si istý, že chcete opäť kandidovať?

Joe Biden: – áno… Pretože… Som si istý. Keď som sa uchádzal o nomináciu, povedal som: “Svet sa nachádza v bode zlomu.” Svet sa mení, ale my máme príležitosť urobiť… Predstavte si, že by sa nám podarilo dosiahnuť mierové riešenie na Blízkom východe. Myslím si, že to dokážeme. Predstavte si, čo by sa stalo, keby sme zjednotili celú Európu a konečne rozdrvili Putina natoľko, že by už nemohol spôsobovať problémy, ktoré spôsobuje. Máme obrovskú príležitosť urobiť svet lepším.

 

Je jasné, že Biden potrebuje aspoň nejaké víťazstvo na poli zahraničnej politiky pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Je jasné, že nie je možné potlačiť Putina na Ukrajine, preto očakáva, že sa stane mierotvorcom na Blízkom východe a s týmto aktívom pôjde do volieb.

Alexej Malján

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov